Thuisleven.com
Thuis schooltje spelen
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Kinderen > School(spullen) > Schooltje spelen- overzicht van leerzame èn leuke bezigheden!

Schooltje spelen- overzicht van leerzame èn leuke bezigheden!

Eind van deze week staan er weer twee kruizen op de kalender. Gelukkig werken Miranda en ik vooruit om deze studiedagen naast de schoolvakanties op te vangen. In onze Facebookgroep Tips en Acties van Thuisleven verzamelen we leuke (gratis) uitjes om juist op deze extra vrije dagen te ondernemen. Bij andere blogs zie ik ook overzichten gepubliceerd worden. Toch heb ik besloten om deze studiedagen anders in te gaan vullen dan voorheen, want we ondernemen genoeg. Wij gaan thuis schooltje spelen!

Extra schoolwerk voor thuis

We hebben hebben een chromebook speciaal ingericht met leerzame apps zoals Taalzee, Rekentuin, Spelling Oefenen, Cito en LOI Kidzz blindtypen. Daar zouden ze eigenlijk iedere dag op oefenen, maar dat is best moeilijk als je naast de speeltuin en het voetbalveld woont.
De juf geeft steeds meer geprinte oefenvellen mee naar huis. Die mogen ‘vrijwillig’ ingevuld worden. En in de Parro app wordt de druk opgevoerd om toch vooral thuis te oefenen met klok kijken, geld tellen en de tafels grondig te oefenen. Deze verzoeken soms meerdere keren per week.
De meisjes hebben net twee Cito toets weken en het geven van hun spreekbeurt achter de rug. Ze wilden beiden graag als één van de eersten en dat vind ik prijzenswaardig. Maar dat legde achteraf wel meer druk, dan we zouden willen, op de welverdiende Kerstvakantie. Het roer moet om dat lijkt mij wel duidelijk. En dat pak ik graag met een flinke schep humor aan.

thuis leren blindtypen

Leerzame, leuke bezigheden

We hebben op Thuisleven genoeg leerzame maar vooral leuke bezigheden gedeeld. Ik wil ze verzamelen als een handig overzicht en stel van daaruit het ontspannen programma voor beide stakingsdagen vast. De broodtrommels, pauzehapjes en de drinkbeker vul ik wel met iets speciaals. En wees gerust in de pauzes en in de middag gaan we samen buiten spelen.

Schooltje spelen- het lesprogramma van dag 1

We starten deze schooldag net als op school met Rekenen omdat iedereen nog fris en fruitig is. We gebruiken het Joepspel want door het Joepspel onthouden wij de rekentafels wel! Na de kleine pauze gaan we gedreven door met Hubelino rekenen en bouwen.
Tijdens de grote pauze zet ik eenluisterboeknaar keuze op, terwijl we genieten van ons broodje.
Na de lunch nemen we de tijd voor Spelling uit de Denksport junior & Squla puzzelboeken Letterflat. En schrijven we een leuke, vrolijke brief aan oma, die we later die middag zullen posten.
Topo doen we tot de schoolbel klinkt met Tiptoi mijn grote wereldatlas en TopotreinTicket to Ride Europe laat zich hier ook uitstekend voor lenen, maar duurt misschien wat lang.

Het huishouden

Helaas gaat het huishouden gewoon door. De meisjes mogen zelf het avondeten kiezen en het bijbehorende boodschappenlijstje schrijven. Mochten ze er niet uitkomen dan vinden ze vast inspiratie in Het grote Kluitman KinderkookboekKooksprookjes en Recepten of Dat wordt smullen! met recepten van Geronimo Stilton.
Ik zorg voor voldoende contant geld, want ze gaan overal zelf betalen en terug tellen natuurlijk. In ons winkelcentrum werken de winkeliers daar van harte aan mee. ’s Avonds gaan we het eten samen bereiden, de tafel dekken en alles weer afruimen.
Wist je dat het helpen in de huishouding vol zit met oefeningen voor de fijne motoriek? En heb je deze tip al gelezen? Kinderkledingkast opruimen? Speel ‘modeshow’ met je kids!

Schooltje spelen- het lesprogramma van dag 2

We vangen de tweede thuis schooldag vol goede moed wederom met Rekenen aan in de vorm van Splittissimo- spelend leren over porties en breuken.
Na de kleine pauze met SkippyDance, oftewel elastieken starten we op met LOCO en André het astronautje Doeboek. In dit doeboek staan ruimtevaart en techniek centraal. Mocht dit onverhoopt niet aanslaan dan heb ik nog een hele stapel Young Scientist achter de hand.
Tijdens de lunch lees ik een sprookje voor en heb ik voor buiten een leerzame speurtocht uitgezet.
Binnengekomen is het de hoogste tijd voor Engels met Woezel en Pip: Mijn eerste Engelse woordjesEngels beeldwoordenboek of Ravensburger tiptoi®- wij leren Engels.
De seksuele voorlichting laat ik tenslotte graag aan Dokter Corrie over.

Beloningssysteem na de lange leerzame schooldag

Als ze goed hun best doen dan spelen we als beloning spelletjes die nog helpen bij het leren ook! Of het Grote Basisschoolspel- Noordhoff Uitgevers dat is op het leerjaar van de meisjes af te passen. Voor het oefenen van inzicht blijken Ravensburger- Doolhof 7+ en het Keezenspel uiterst geschikt. En we zijn natuurlijk niet gek, maar wel Loco! en oefenen graag onze Skillmatics.
Als vanzelfsprekend is er ook ruimte voor knutselen, het bijwerken van het bullet journal en muzikale vorming.

Tip: Shoppen voor leergierige kinderen bij de Action

Concentratiemiddelen

Mocht er veel rumoer zijn, bijvoorbeeld door klussende buren, dan raad ik de Alpine Muffy oorkappen aan. Deze reduceren het omgevingsgeluid. Ook zijn sommige kinderen gebaat bij kauwsieraden en andere Sensorische hulpmiddelen. Mocht het thuis helpen, vraag de leraar dan of het in de klas ook gebruikt mag worden.

Thuis lezen

Iedere avond voor het slapen gaan lees ik ruim 10 minuten samen in een AVI boek. Ook lezen ze zelf een half uur voor slapengaan. In de huiskamer hebben we een boekenkastje ingericht met wat eenvoudig te lezen boeken en tijdschriften als Meis & Maas Lego® tijdschriftenpakket voor kinderen, Donald Duck Junior, Okido, hét tijdschrift over kunst en wetenschap voor kids, LEGO magazines en de Minecraft fictie-serie!

Middelbare scholieren

Voor alle middelbare scholieren kunnen we De huiswerkhulp; voor het voortgezet onderwijs van harte aanbevelen.

Noot van de redactie: bij het schrijven van dit artikel hebben we niet kunnen bevroeden dat het thuis schooltje spelen een realiteit zou worden. Een avontuur van een paar weken lang weliswaar, maar gut wat hebben we veel geleerd van onderwijs op afstand genieten.

Kom je ook thuis schooltje spelen of ga je liever op schoolreisje?

Linda

Getrouwd en moeder van 3 meiden. Ik was een blogger op Thuisleven tot 1-10-2023

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

20 reacties

  • Handig overzicht voor ouders om eens door te lezen! Ik heb geen kids, dus wie weet voor later handig.. 😉

  • ik heb erg veel respect voor jullie thuisschool-ideeën! Jullie zijn heerlijk creatief en maken er echt iets van! Ikzelf moet helaas gewoon werken… en dat zit er bij mij dus niet in. Daarnaast vraag ik me ook af of mijn kinderen het zouden willen… onze jongste zou best wat leesuurtjes kunnen gebruiken, maar helaas houdt hij echt niet van lezen en zijn lees-spelletjes dus gewoon niet leuk volgens hem. 1 uitzonding: Lingo! En dus kijken we dat elke avond braaf 😉

    • En LINGO kijken wij ook door-de-week. We hebben een hele reeks opgenomen, anders is het wat laat voor de jongste. We houden onderling een competitie wie het meeste geld verdiend heeft.

  • de kinders hoeven zich zeker niet te vervelen zo te zien want er is genoeg leuks te doen! mijn meiden zijn hier te oud voor maar ik speelde zelf vroeger wel altijd schooltje

  • Wauw wat ontzettend goed! Mijn vriend werkt in het basisonderwijs en als ik soms de verhalen hoor… Die kinderen doen thuis niets, alleen op school. Vind het echt top dat je dit oppakt en dat ondanks een staking je kinderen nog aan schoolwerk zitten (al dan niet spelenderwijs).

    • Op school blijft er gewoon niet veel leertijd over naast alle leuke projecten die er lopen. Veel oefenen voor de maandviering met een optreden. Of dan hebben ze goed gewerkt en mogen ze een film kijken. Als ik dat dan hoor dan hoeft thuis de tv niet meer aan….

  • Schooltje spelen is leuk! Toen wij reisden, hadden de kinderen school via de wereldschool wat eigenlijk inhield dat we elke samen samen ‘school speelden’ en verder werden ze gevolgd door de leraren van de wereldschool en moesten ze toetsen en opdrachten insturen. Volgens mij hebben zij (en ik) school nooit zo leuk gevonden.

  • Mijn kinderen zijn wat ouder en spelen nooit meer schooltje, maar als kind deed ik het ook graag. Ik vind het leuk dat er ook zo veel speelgoed is wat educatief is, en waar kinderen vanzelf van leren.

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics