Wij vinden het leuk om op de camping ’s avonds een spel te doen, dus dit ging mee op vakantie! Een bord en kaartspel in één, is dat wat? Ik moet zeggen dat wij, vanaf de eerste keer dat wij Keezen speelden, er fan van zijn! Het Keezenspel: Het gezelligste bord- én kaartspel!

Keezenspel

Bij de aanblik van de doos denk je aan Mens erger je niet met een combinatie van een gewoon kaartspel. Bij het spel zitten geen dobbelstenen, door het gebruiken van de kaarten kan je stappen zetten, vooruit en soms ook achteruit. Je begint met het kiezen van een kleur pionnen, daarna worden de kaarten gedeeld en begint het spel. Na elke ronde krijg je weer nieuwe kaarten. De eerste ronde begin je met 5 kaarten en daarna 4 per speler. Wie als eerste al zijn pionnen binnen heeft is de winnaar!

Je kan het ook spelen met kinderen vanaf 6 jaar. Onze zoon is 6 en deed gezellig mee! Hij had wel wat moeite met de kaarten vast houden en pionnen verzetten, maar hij vond het erg leuk en spannend. Voor hem was het nog wel moeilijk om bij de zeven te kiezen tussen in 1 x zeven stappen of verdelen tussen twee pionnen, maar dat maakt het wel leuk en leerzaam, keuzes maken.

Voor wie is het Keezenspel geschikt?

Je kan het spelen vanaf 2 spelers, maar met meer is leuker, meer onvoorspelbaar! Met kinderen is het al wel te spelen maar vind het toch voor een oudere doelgroep geschikt!

Spelregels van het Keezenspel

Keezenspel, Hollands en oergezellig (met spelregels)

Voorbereiding:
Eén speler wordt als startspeler gekozen. Hij of zij is een aantal ronden de deler, afhankelijk van het aantal spelers (je deelt de kaarten totdat de kaarten op zijn).
De deler deelt in de eerste ronde 5 kaarten per speler, de volgende rondes steeds 4 per speler. Het spel wordt met de klok meegespeeld. de speler links van de deler mag beginnen.

Kaartverdeling:

Bij 2 spelers wordt er gespeeld met 26 spelkaarten; een half spel kaarten. Kies hierbij twee symbolen, waarvan één rood en de ander zwart.
Bij 4 spelers wordt er gespeeld met 52 kaarten; een volledig dek kaarten.
En bij 6 spelers wordt er gespeeld met alle 78 kaarten.

Verloop van het spel:

Als je aan de beurt bent, mag je een kaart opgooien in het vak in het midden van het spelbord. Afhankelijk van de kaart verplaats je jouw pion. Op het tegeltje staat welke betekenissen de kaarten hebben. Aan het begin van het spel heb je een opzetkaart (aas of heer) nodig, om een pion op het spelbord te mogen zetten. Dit geldt ook in het verder verloop van het spel. Let op: als je een kaart op kunt gooien, is dat ook verplicht. Zelfs als dit betekent dat je nu jouw eigen pion van het bord slaat. Er kan alleen geen kaart worden opgegooid als je geen pionnen meer in het spel hebt én geen opzetkaart hebt.

Kun je echt geen kaart opgooien? Dan lever je alle kaarten in (leg ze dan op de stapel in het midden) en je wacht op de volgende ronde. Zodra alle spelers hun kaarten kwijt zijn, deelt de deler de volgende ronde. In de rondes ná de eerste ronde krijgt elke speler steeds 4 kaarten.

Overige regels:

* Bij het opgooien van kaarten is niet van belang of de kaart qua getal of figuur overeenkomt met de laatst opgegooide kaart, zoals bij bijvoorbeeld het kaartenspel ‘pesten’ wel het geval is.
* Staat een pion op zijn beginpositie? Dan mag hij niet ingehaald of geslagen worden. Ook ruilen door het spelen van een boer is niet mogelijk als je pion op zijn beginpositie staat.
* Pionnen die al in het hok staan mogen niet worden ingehaald. Je moet dus de eerste pion helemaal naar voren spelen om al jouw pionnen in het honk te krijgen.

Op het tegeltje staan de betekenissen:

Aas- nieuwe pion opzetten of 1 stap vooruit
Heer- nieuwe pion opzetten
Vrouw- 12 stappen vooruit
Boer- wisselen met pion andere speler
10 stappen vooruit
9 stappen vooruit
8 stappen vooruit
7 stappen vooruit of splitsen over 2 pionnen
6 stappen vooruit
5 stappen vooruit
4 stappen achteruit
3 stappen vooruit
2 stappen vooruit

Inhoud van de doos

1 dubbelzijdig spelbord, 1 spel kaarten en een tegeltje met beknopte spelregels en houten pionnen in 6 kleuren.

Je kan het spelen van 2 – 6 spelers, vanaf 6 jaar. Hoe meer er meedoen hoe leuker het wordt!

Lees ook:

Geverifieerd door ExactMetrics