Thuisleven.com
Yathzee spelregels
Thuisleven.com > Entertainment > Spellen & Puzzels > Dobbelspellen > Yahtzee, een gezellig dobbelspel voor het gezin (met spelregels)

Yahtzee, een gezellig dobbelspel voor het gezin (met spelregels)

Yahtzee spelen is ideaal als je geen zin hebt om een heel bordspel op te bouwen. Met maar liefst vijf dobbelstenen, je handen of een bekertje en een scorelijst met pen of potlood heb je alle benodigdheden voor een gezellige ochtend, middag of avond!
Je kunt het spel “kant en klaar” kopen, maar je kunt ook dobbelstenen uit andere spelletjes gebruiken en alleen het scoreblok aanschaffen. Mijn ervaring leert dat een aantal extra dobbelstenen in huis geen kwaad kunnen, zeker niet voor de prijs waarmee je een set kunt kopen. Kijk maar eens hier voor het complete overzicht.

Spelregels Yahtzee

Het spel Yahtzee kan alleen gespeeld worden èn met meerdere spelers. Er is geen maximaal aan het aantal spelers. Wilt u het spel alleen spelen dan moet u proberen steeds een hogere totaalscore te behalen. Jezelf verbeteren dus.

Doel van Yahtzee

Doel van het spel is proberen om combinaties met de dobbelstenen te gooien, zodanig dat ze passen in één van de 13 categorieën op het scoreblok en zo de hoogste score opleveren. U kunt één ronde spelen, een wedstrijd of een toernooi. Bijvoorbeeld wie de hoogste score heeft na vijf rondes.

Het spel in het kort:

Als u aan de beurt bent, dan gooit u de dobbelstenen maximaal drie keer, om de hoogste score te behalen. Noteer uw score in één van de 13 scorevakjes. Er zijn zes vakjes op de BOVENSTE HELFT (kenmerkend aan het aantal ogen van de dobbelsteen) van het scoreblad en zeven vakjes op de ONDERSTE HELFT (kenmerkend aan de combinaties van het aantal ogen van de dobbelsteen). De volgorde waarin u de vakjes invult bepaalt u zelf, maar er dient altijd een score ingevuld te worden. Dit is verplicht. Heeft u 3 keer gegooid maar kunt u nergens een antwoord invullen dan dient u een vakje af te kruisen of er een 0 in te zetten. Wanneer u alle dertien vakjes heeft ingevuld, telt u uw punten samen met eventuele bonuspunten op. De speler met het hoogste aantal punten in het vakje Totaal (dit kan per scoreblad verschillen) heeft gewonnen.

Dobbelen:

Als eerste bepaalt u hoe u de score bijhoud. Zo kan één persoon van iedereen de score bijhouden of krijgt iedereen zijn eigen scoreblad.
Kies daarna iemand uit die mag beginnen (de jongste speler begint, allemaal een keer gooien en degene met de laagste/hoogste score begint…)
Zodra dit gedaan is begint de speler met dobbelen. De eerste beurt MOETEN alle vijf de dobbelstenen gegooid worden. Bij de 2e en 3e beurt kunnen alle dobbelstenen gegooid worden maar kunt u er ook voor kiezen om alleen die waarmee u uw geluk nog eens wilt beproeven. Uw derde en laatste worp bepaalt uw uiteindelijke score.
Wanneer een dobbelsteen is afgelegd mag die er weer bij gepakt worden in een volgende worp.

Punten score:

Van de enen naar de zessen:

Gooi één of meer enen in maximaal drie worpen, tel ze op en vul de score in in het speciale enen-vakje. Gooi één of meer tweeën, tel ze op en vul de score in in het tweeën-vakje, enzovoorts. Voorbeeld 1, 1, 1, 4, 6 u noteert dan 3 in het vakje met enen.

Three of a kind:

Gooi drie dezelfde nummers en twee willekeurige andere nummers en telt hiervan het totaal op als score. Voorbeeld 3, 3, 3, 4, en 6; u noteert dan 19 in het vakje 3 of a kind.

Carré:

Gooi vier dezelfde nummers en 1 willekeurig ander nummer en telt hiervan het totaal op als score. Voorbeeld 5, 5, 5, 5 en 1; u noteert dan 21 in het vakje Carré.

Full house:

Gooi twee dezelfde en drie dezelfde nummers en noteert 25 als vaste score. Voorbeeld 3, 3, 3, 4 en 4.

Kleine Straat:

Gooi 4 opvolgende nummers, Voorbeeld 1, 2, 3, 4; u noteert 30 als vaste score in het vakje Kleine Straat.

Grote Straat:

Gooi 5 opvolgende nummers. Voorbeeld 2, 3, 4, 5, 6; u noteert 40 als vaste score in het vakje Grote Straat.

Yahtzee:

Gooi 5 dezelfde nummers. Voorbeeld 3, 3, 3, 3, 3 u noteert 50 als vaste score in het vakje Yahtzee.

Chance:

Gebruik het Chance vakje wanneer u een combinatie heeft gegooid die u al heeft genoteerd, of wanneer u geen ander beschikbaar vakje kunt gebruiken. Tel het totaal van de geworpen ogen.

De 35 bonuspunten:

Als u 63 of meer punten scoort in de bovenste helft verdient u een extra bonus van 35 punten en noteert u dit in het vakje “bonus”.

Yahtzee bonus:

U kunt een Yahtzee bonus scoren (=100 punten) indien u een tweede of meerdere keren Yahtzee gooit in eenzelfde ronde. Voorwaarde is dat de eerste Yahtzee is genoteerd in het Yahtzee-vakje met een totaal van 50 punten en niet als een nul.

Winnaar Yahtzee:

Winnaar is de speler met de meeste punten. Wanneer alle spelers hun 13 vakjes hebben ingevuld op het scoreblad worden de scores en bonuspunten opgeteld. Wedstrijden kunt u het beste spelen in 5 rondes. De eerste speler die drie (van de vijf) rondes wint, wint de wedstrijd: Yahtzee!

Lees ook:

Speel jij vaak een dobbelspel?

* Voor dit artikel zijn wij een samenwerking aangegaan. *

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiën, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

12 reacties

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics