Thuisleven.com
Carcassonne Kathedralen & Herbergen
Thuisleven.com > Entertainment > Spellen & Puzzels > Uitbreidingen > Carcassonne Kathedralen & Herbergen (met spelregels)

Carcassonne Kathedralen & Herbergen (met spelregels)

Na de uitgebreide Carcassonne spelreview van Linda op Thuisleven is mijn nieuwsgierigheid gewekt. Als ik dan ook steeds vaker positieve verhalen over het spel hoor kan ik dan ook niet anders dan het spel aan te schaffen. Al vlot heeft iedereen door hoe het gespeeld moet worden en zijn we toe aan uitbreiding. Niet alleen omdat de uitdaging dan iets toeneemt, ook omdat we het dan met zijn zessen tegelijk kunnen spelen. Carcassonne Kathedralen & Herbergen, de eerste uitbreiding, is dan ook snel in huis. In dit artikel vertel ik je meer over de uitbreiding en ook wat wij ervan vinden.

Carcassonne Kathedralen & Herbergen

Carcassonne Kathedralen & Herbergen

Wellicht overbodig om te zeggen, maar deze uitbreiding is enkel te gebruiken in combinatie met het Carcassonne basisspel. In het doosje zitten nieuwe landtegels, deze keer met kathedralen en herbergen erop. Zodra je een meeple als struikrover op een weg zet waar een herberg (kenmerkt zich als een huisje naast een vijver/meertje) aan ligt dan levert deze weg 2 punten op per tegel. Echter… is de weg aan het einde van het spel niet compleet dan levert deze weg geen punten op.

De kathedralen (kenmerkt zich als een kerk) in het spel zijn aan te leggen in een stad. Dit mag één kathedraal zijn per stad, maar ook twee. Ongeacht of je nu één of twee kathedralen in een stad hebt liggen; dan telt elke tegel in de stad voor 3 punten als de stad af is. En ook hierbij geld weer dat je geen punten krijgt als de stad niet af is.

Naast de tegels met herbergen en kathedralen zijn er de volgende 5 tegels te vinden:

  1. Tegel met 4 gescheiden stadsdelen en een tuin op de weide in het midden
  2. Een tegel met daarop een T-splitsing en herberg. De herberg geldt op deze tegel voor de wegen die naar links en rechts leiden, maar niet voor de weg naar beneden.
  3. Het klooster, deze sluit beide wegen af.
  4. Een tegel met daarop een stadsdeel in een puntvorming naar de hoek en stadsweide op de rest van de tegel.
  5. Een kruispunt die de wegen afsluit en waarop 2 stadsdelen zichtbaar zijn.

Grote meeples

Grote meeple v.s. kleine meeple

In de doos zijn in elke kleur van het basisspel en deze uitbreiding (dus geel, roze, groen, rood, blauw en zwart) een grote meeple te vinden. Elke speler krijgt aan het begin van het spel de grote meeple van zijn kleur in zijn voorraad.

De grote meeples zijn te gebruiken zoals de kleine meeples, ook de puntentelling wijkt hier niet van. Het enige verschil tussen een kleine meeple en grote meeple is dat deze voor 2 kleine meeples telt zodra er een puntentelling plaats vind. Dus als je meeple in een project staat (weg, stad, weide, etc) en er staat een kleine meeple dan overheerst de grote meeple en krijgt deze alle punten.

Aangezien de puntentelling wel iets meer wordt dan bij het basisspel, zijn er nu puntenfiches waarmee je makkelijker de puntentelling bij kunt houden.

Wat vinden wij van Carcassonne Kathedralen & Herbergen

Carcassonne Kathedralen & Herbergen

Normaliter spelen we één avond in de week een spel. Nu we Carcassonne in huis hebben, spelen we al 3 dagen op rij meerdere keren het spel. De eerste en tweede dag was dat het basisspel en de derde dag met uitbreiding.
Bij het spel is geluk natuurlijk een ding. Immers is het maar de vraag elke keer welke kaart je raapt. Daarnaast is het natuurlijk ook een spel dat boordevol tactiek zit. Want waar plaats je de meeple zodat je de meeste punten uit het spel haalt?

Ook Carcassonne Kathedralen & Herbergen heeft iedereen snel door en is op dit moment de grote favoriet. Anders zouden we het ook niet 3 dagen op rij, meerdere keren per avond, spelen. Ik zie het dan ook wel gebeuren dat de andere uitbreidingen snel volgen om het spel ook langer te laten duren. Want meer kaarten betekend ook meer rapen en aanleggen.

Wat we zo leuk vinden aan het spel? Elke keer weer liggen de kaarten door elkaar en is het weer de vraag welke kaart je raapt. Dat levert elke keer weer een heel ander speelveld op waarbij je allerlei kanten op kunt gaan. Geen enkel spel is dus hetzelfde en elke keer weer moet je goed kijken waar en hoe je de meeples neer wilt zetten.

Als het aankomt op spellen opruimen heb ik toch wel een redelijke OCD (dwangstoornis). Zo moeten de spullen uit de dozen weer terug in de juiste doos. Wat mij opvalt aan de uitbreiding is dat de kaarten etc. hetzelfde zijn maar op de achterkant en de voorkant een heel licht kleurverschil heeft. Zo scheid je makkelijk de uitbreiding van het basisspel.

Informatie

Carcassonne Kathedralen & Herbergen
Merk: 999 Games
Spelduur: 45 minuten
Leeftijd: vanaf 6 jaar
Spelsoort: Strategisch spel
Aantal spelers: 2 tot 6
Inhoud doos: 8 roze meeples en 1 abt, 18 landtegels, 6 grote meeples en 6 puntenfiches.

Mocht de uitdaging na het basisspel en deze uitbreiding niet genoeg zijn dan is het wellicht fijn om te weten dat het nog verder uit te breiden is en alle uitbreidingen gecombineerd kunnen worden tot een groot spel. Nu maar hopen dat de tafel groot genoeg is.

Heb jij al eens Carcassonne gespeeld?

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiën, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

1 reactie

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics