Afbraaktijden zwerfafval

Wist je dat een klokhuis van een appel er 14 dagen over doet om afgebroken te worden? Dat een bananenschil er een jaar over doet en plastic zich oneindig lang houdt? Zelf dacht ik dat een bananenschil er minder lang over zou doen. De afbraaktijden zijn dan ook wel een eye-opener voor mijzelf en wellicht ook voor jou.

Afbraaktijden afval

Als iedereen wekelijks een paar dingen de straat op werpt dan kan iedereen zich wel indenken dat het er na een week al vies uitziet en behoorlijk stinkt. Wat als we dat een maand lang doen en niks opruimen, of zelfs een jaar lang? Ik geloof niet dat ik dan nog het huis uit wil om door alle troep heen te moeten lopen. Het ziet er niet alleen ontzettend vies uit maar ik kan me ook niet indenken dat het gezond is. Toch maken we er ons allemaal wel eens schuldig aan. Nu wil ik uiteraard niemand met een vinger aanwijzen, maar het afval wat ik vanuit mijn woning kan zien is absoluut niet door ons gemaakt. Hondendrollen, een leeg blikje, plastic en een uitgespuugd snoepje (door mijn eigen kind). Dat laatste wordt overigens zometeen als ze uit school komt opgeraapt en in de container gestopt. Maar voor de andere dingen vrees ik dat het blijft liggen…

Troep van een ander opruimen?

Uiteraard kan ik nu mijn best gaan doen om al die hondendrollen op te rapen of om het blikje op te ruimen maar waarom zou ik het moeten doen? Uiteindelijk wennen mensen daar aan en wordt het van kwaad tot erger. Gelukkig is het oplaten van ballonnen in veel gemeenten al niet meer toegestaan. Het is best bizar dat een deel van de mensen het nog te veel werk vinden om de hondendrol (die ook nog eens giftig is) van hun hond op te ruimen. Maar wist u ook dat als er eenmaal ergens iets ligt de drempel lager is om er nog wat bij te gooien? En als er een plek is waar veel ligt het intussen een soort van prullenbak is geworden waar mensen bijna automatisch hun afval dumpen? Iets om over na te denken…

Vangnet/ toegestane dumpplek

Nu ben ik erg blij met de ontwikkeling van een vangnet. Zo is er een plek gecreëerd waar het toegestaan is om het afval te dumpen. Mensen moeten het schijnbaar toch kwijt. Klagen doen we allemaal, zeker als we net in een drol hebben gestaan of als er iets ligt waar we van de natuur willen genieten, maar er actief aan werken is schijnbaar een stuk lastiger voor de individu. Het voordeel van een “dumpplek” is dat het afval zich verzameld op een toegestane en toegankelijke plek. Meestal zie je ze langs wegen (waar veel jeugd fietst). Op deze plekken kunnen gemeentewerkers makkelijker hun werk doen om zo het afval bij elkaar te rapen en alsnog weg te gooien daar waar het hoort. Ofschoon dit al een gedeelte helpt om het milieu schoner te houden moet er meer gedaan worden.

Gratis aan te vragen afbraaktijden kaart

Afbraaktijden zwerfafval

Kinderen mogen zich bewust zijn van de feiten over het afbraakproces (hoe lang blijft een klokhuis in het milieu liggen, hoe lang doet een flesje plastic erover om afgebroken te worden). Voorheen kon je de gratis kaart die hierboven staat gratis aanvragen, intussen is dat helaas niet meer mogelijk. Toch kun je de afbeelding hierboven gratis opslaan en in huis, de garage of wellicht op school ophangen. In de webshop “Nederland schoon” is nog wel van alles te verkrijgen om Nederland weer schoon te maken. Denk hierbij aan een veger en blik, een prullenbak, een afvalkoffer en nog veel meer praktische zaken.

Nog meer afbraaktijden weetjes:

  • appel klokhuis – ongeveer 14 dagen
  • bananen- of sinaasappelschil – 1 tot 3 jaar, afhankelijk van het weer
  • blikjes van frisdrank – het deksel (aluminium) vergaat nooit, de rest van het blikje (staal) 50 jaar!
  • kauwgom – 20 tot 25 jaar
  • kranten – van een paar dagen tot een half jaar
  • petfles van polyester, zoals frisdrankflesjes – in de schaduw 10 jaar, in de zon 5 jaar
  • sigarettenpeuken – ongeveer 2 tot 12 jaar
  • kartonnen drankbeker – minstens een half jaar
  • polystyreen zoals koffiebeker, patatbakje, piepschuim – enkele tot tientallen jaren
  • papier en karton – half jaar
  • plastic zak – 10 tot 20 jaar
  • glazen fles – 1 miljoen jaar

Lees ook:

Wat gooi jij wel eens weg?

Miranda

Miranda is de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben ze vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Ze is een enthousiaste (amateur)kok en bakker, waarvan enkele ingrediënten uit haar onderhoudsvriendelijke moestuin komen. Ze geniet ervan om tijd door te brengen met haar gezin, of het nu is door samen naar films en series te kijken, spelletjes te spelen of samen op avontuur te gaan. Italië heeft een bijzondere betekenis voor Miranda en Tom, omdat ze daar verloofd én getrouwd zijn. Het is geen verrassing dat Miranda niet alleen haar thuisleven koestert, maar ook anderen inspireert op de toepasselijke blog: Thuisleven.com.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

30 reacties

  • Ik moet zeggen dat ik altijd mijn rotzooi in een prullenbak gooi en de drollen van mijn hond netjes opruim. De statiegeld flesjes van de hangjeugd hier neem ik mee naar huis, maar de rest van de zooi niet. Want dan wordt het inderdaad alleen maar erger. Gelukkig komt hier regelmatig en straat coach die de jeugd stimuleert om op te ruimen.

  • Ik dacht dat peuken er nog langer over deden. Vorig jaar heb ik in Amsterdam een keer meegedaan met een peuken opraapactie. Bizar eigenlijk, maar het is nog steeds heel normaal om je peuk op straat te gooien als roker. Ik deed dat vroeger ook. Mensen beseffen niet dat al die peuken van plastic zijn en ze dus niet verteren.
    Bij de gemeente kan je gratis een grijper en een zak openhouder ophalen. Heel handig als je een keertje wat zwerfafval wil oprapen.

  • Mijn zoon kwam thuis met het verhaal over de bananenschil, ik wist ook niet dat het zo lang zou duren. Waar wie gooit het nou op de grond? Hier zie je zo veel liggen van Mc Donalds tot andere troep.

  • Helaas bestaat er van deze kaart of poster nog steeds geen grote sticker om op je kliko te plakken. Want een poster blijft niet goed in weer en wind.
    Dan zouden meer mensen het lezen – iedere week dat de kliko’s buiten staan …
    Zou dit gefabriceerd kunnen worden, of weet iemand of het toch ergens te krijgen is?

  • Ik kom hier toevallig terecht, en lees verbaasd deze zin: “Uiteraard kan ik nu mijn best gaan doen om al die hondendrollen op te rapen of om het blikje op te ruimen maar waarom zou ik het moeten doen?”
    Als we allemaal doen alsof het probleem niet het onze is, dan raakt het uiteraard nooit opgelost. Want het klopt wel dat mensen meer afval dumpen op plaatsen waar al afval ligt.
    Ik gooi nooit – echt nooit- iets op de grond, maar ben wel zwerfvuilmeter in mijn gemeente. Daarvoor kreeg ik het nodige materiaal en ongeveer om de twee maanden trek ik een dagje uit om het zwerfvuil in (een deel van) mijn gemeente op te ruimen. Het kost mij alleen wat tijd, de gevulde zakken worden door een gemeentemedewerker opgehaald.
    Als iedereen die het goed voor heeft met ons milieu deze moeite zou kunnen doen, dan behoort zwerfvuil binnenkort tot het verleden. Doen dus!

  • Fantastisch dat er een lijst is met hoelang het duurt dat zwerf aval vergaat, ik heb de lijst gekopieerd en deel de lijst uit aan de bewoners in Kelbergen waar ik in de ochtend zwerfvuil knijp. Als 450 zakken vol in 2 maanden tijd! Het geeft mij wat te doen maar er bij nadenken is ontmoedigend. .

  • Wij doen zo af en toe een rondje in de buurt. Dan blijft het weer even netjes. Nu (helaas) weer nodig zagen we van de week. Uit en rond de vijvers hier vissen we vanalles en op straat/tussen de struikjes en speeltuintjes.

    Sigarettenpeuken zijn erg belastend voor het milieu. 1 filer vervuild 8 liter water door alle microplastics en giftige stoffen die erin zitten.

    We hebben knijpstokken via onze gemeente. De afvalzakken van supporter van schoon (ook via gemeente) kunnen we aan de straat zetten. De mannen met het gemeente wagentje nemen ze mee.

  • Hoi Miranda,

    Gelukkig breken bananenschillen en appelschillen veel sneller af als je ze in contact brengt met het bodemleven. Ik denk dat deze lange tijden gelden als je het ergens op en steriele plek laat liggen.

    Ik heb het eens getest met het doel compostwormen te vangen.
    De bananenschil was binnen een week opgegeten. Misschien dat zwaar bespoten bananen wel langer blijven liggen?

    • Eindelijk iemand met gezond logisch verstand, iemand die niet klakkeloos alles aanneemt wat men ons verteld,.
      Vanop een bureautje beslissen, termen gebruiken als 1 miljoen (wat is er mis met 1.000.005 jaar), oneindig,.
      Iemand die ook nog eens test.
      Effe adem nemen, maar het strafste heb ik altijd “de bananenschil” (idem appel klok huis) gevonden. Daarom dat ik ook op dit artikel reageer. zou het niet hemeltergend zijn dat men een boete gaat krijgen( en die ga je betalen, daar kom je niet onderuit)om tijdens een fietstocht een klok huis- bananenschil op een verantwoorde,( lees achter een struik onderr een steen, enz)weg te gooien.
      Dit terwijl er dagelijks veeeel zwaardere inbreuken, veroordelingen, boetes zonder gevolg geklasseerd worden.
      Laten we aub niet allemaal onze appel klokhuis en bananen schillen naast de weg beginnen weg te gooien, maar laten we vooral ons gezond boeren verstand gebruiken

  • hi
    ik wil met een project beginnen om scholen af te gaan om een uurtje vuil te gaan rapen na een ‘gast les’ over afval.
    nu zie ik dat de afvalkaart niet meer gratis is.
    klopt dat?
    heb je nog tips voor mij hoe dit aan te pakken… of heeft een ander al ervaring/tips?
    bvd
    gr

  • Het verbaast me dat er bij de illustratie staat dat plastic flesjes oneindig blijven, en onder in de tekst staat 5 tot 10 jaar.

  • het is echt ONGELOOFLIJK hoe lang een glazen fles verteerd het is echt BIZAR dat het 1 miljoen jaar duurt voordat het verteerd is.

  • In Jakarta riskeer je een boete van E10.000.- als je een bananenschil op straat gooit! Ook al zeg je dat het “biologisch afval” is. Eigenlijk is dit onze, wat is nu “1 tot 3 jaar” op de 4.543E9 jaar (wat het ook moge zijn), wikipedia, van het ontstaan van de aarde tot nu? Er zijn gewoon te veel mensen!

  • Jammer dat er weinig blauw is op straat ik heb gelezen in Israël dat je een bekeuring krijg en die is niet mis !

  • Waarom alles op het bord van de burger gooien? Plastic patatbakjes? Dat heeft een burger niet uitgevonden maar de industrie, daar moet je zijn om het produceren van platic bakjes te verbieden, die zijn verantwoordelijk, niet de burger. Wat is er mis met de ouderwetse puntzakjes? En de kraaien jatten ze uit de prullebakken, ga die maar afschieten dan ziet de wereld er een stuk netter uit.

    • Op zich is er niks mis met plastic zolang we maar massaal recyclen en we niet voor elk wissewasje iets nieuws kopen. En daar gaat het mis!
      Veel van het afval beland in de verkeerde prullenbak of zelfs in de natuur. Bovendien blijven maar kopen, kopen, kopen… Hebben we wel echt alles nodig wat we kopen?

      Ik denk daarom ook dat het NU de tijd is om massaal na te denken over wat we gebruiken en wat we er daarna mee doen.
      En als wij, de burger, geen specifieke producten meer kopen zal de industrie het ook niet meer maken.

      Persoonlijk vind ik het erg makkelijk om een vinger te wijzen en een schuldige te maken. We zijn het ALLEMAAL die eraan mee doen.

    • Een goed voorbeeld die ouderwetse friet puntzakjes. Die zijn verdwenen om 3 redenen. 1. de burger vond ze onhandig, want je handen worden dan vies, 2. de productie van die puntzakjes stoot meer CO2 uit dan een plastic bakje en 3. ze zijn duurder dan plastic bakjes. En de burger wil uiteraard niet teveel betalen voor hun frietjes.

      Laten we elkaar niet voor de gek houden! De industrie produceert alleen maar wat de burger wil. Wat wij willen! Want jij wil toch ook liever een auto met een mooi in kleur meegespoten bumper die slechts 15 kg weegt en slechts een paar tientjes kost om te maken, i.p.v. de 30 kg zware verchroomde bumpers van vroeger die duurder is en ook nog eens veel meer CO2 uitgestoten heeft bij de productie? En je vlees dan? Wil je hem graag in een krant gewikkeld? Of toch liever in dat steriele Polystyreenbakje/Polyetheen bakje waar het vlees veel langer in goed blijft?

      Plastic is een bijzonder mooi product dat, wanneer je het goed gebruikt, tot enorme kostenbesparing en CO2-emissie-reducties kan leiden. Denk maar aan de isolatie in je woning of het langer houdbaar houden van je eten. Maar plastics moet je niet zomaar in het milieu gooien. Gebruikt plastic hoort in de recyclebak. En dan maakt de grote boze industrie er weer gewoon nieuw plastic van. (https://www.processcontrol.nl/sabic-en-plastic-energy-bouwen-fabriek-in-geleen-voor-chemische-recycling-plastic-afval/)

Categorieën

Geverifieerd door ExactMetrics