Thuisleven.com > Klimaat > Afbraaktijden zwerfafval

Afbraaktijden zwerfafval

Wist je dat een klokhuis van een appel er 14 dagen over doet om afgebroken te worden? Dat een bananenschil er een jaar over doet en plastic zich oneindig lang houdt? Zelf dacht ik dat een bananenschil er minder lang over zou doen. Deze getallen vind ik bovendien ook schrikbarend.

Als iedereen per week een paar dingen de straat op werpt dan kan iedereen zich wel indenken dat het er na een week al vies uitziet en behoorlijk stinkt. Wat als we dat een maand lang doen en niks opruimen, of zelfs een jaar lang? Ik geloof niet dat ik dan nog het huis uit wil om door alle troep heen te moeten lopen. Het ziet er niet alleen ontzettend vies uit maar ik kan me ook niet indenken dat het gezond is. Toch maken we er ons allemaal wel eens schuldig aan. Nu wil ik uiteraard niemand met een vinger aanraken, maar het afval wat ik vanuit mijn woning kan zien is absoluut niet door ons gemaakt. Hondendrollen, een leeg blikje, plastic en uitgespuugd snoepje (door mijn eigen kind). Dat laatste wordt overigens zo meteen als ze uit school komt opgeraapt en in de container gestopt. Maar voor de andere dingen vrees ik dat het blijft liggen…

Troep van een ander opruimen?

Uiteraard kan ik nu mijn best gaan doen om al die hondendrollen op te rapen of om het blikje op te ruimen maar waarom zou ik het moeten doen? Uiteindelijk wennen mensen daar aan en wordt het van kwaad tot erger. Gelukkig is het oplaten van ballonnen in veel gemeenten al niet meer toegestaan. Het is best bizar dat een deel van de mensen het nog te veel werk vinden om de hondendrol (die ook nog eens giftig is) van hun eigen hond op te ruimen. Maar wist u ook dat als er eenmaal ergens iets ligt de drempel lager is om er nog wat bij te gooien? En als er een plek is waar veel ligt het intussen een soort van prullenbak is geworden waar mensen bijna automatisch hun afval dumpen.

Vangnet/ toegestane dumpplek

Nu ben ik erg blij met de ontwikkeling van een vangnet. Zo is er een plek gecreëerd waar het toegestaan is om het afval te dumpen. Mensen moeten het schijnbaar toch kwijt. Klagen doen we allemaal, zeker als we net in een drol hebben gestaan of als er iets ligt waar we van de natuur willen genieten, maar er actief aan werken is schijnbaar een stuk lastiger voor de individu. Het voordeel van een “dumpplek” is dat het afval zich verzameld op een toegestane en toegankelijke plek. Meestal zie je ze langs wegen (waar veel jeugd fietst). Op deze plekken kunnen gemeentewerkers makkelijker hun werk doen om zo het afval bij elkaar te rapen en alsnog weg te gooien daar waar het hoort. Ofschoon dit al een gedeelte helpt om het milieu schoner te houden moet er meer gedaan worden.

Gratis aan te vragen afbraaktijden kaart

Kinderen mogen zich bewust zijn van de feiten over het afbraakproces (hoe lang blijft een klokhuis in het milieu liggen, hoe lang doet een flesje plastic erover om afgebroken te worden). Met deze gratis aan te vragen afbraaktijden kaart kun u o.a. de school voorzien van een stukje schone toekomst. Op de website staan ook meerdere producten die gratis aan te vragen zijn en producten die u kunt kopen.

Nog meer afbraaktijden weetjes:

 • appel klokhuis – ongeveer 14 dagen
 • bananen- of sinaasappelschil – 1 tot 3 jaar, afhankelijk van het weer
 • blikjes van frisdrank – het deksel (aluminium) vergaat nooit, de rest van het blikje (staal) 50 jaar!
 • kauwgom – 20 tot 25 jaar
 • kranten – van een paar dagen tot een half jaar
 • petfles van polyester, zoals frisdrankflesjes – in de schaduw 10 jaar, in de zon 5 jaar
 • sigarettenpeuken – ongeveer 2 tot 12 jaar
 • kartonnen drankbeker – minstens een half jaar
 • polystyreen zoals koffiebeker, patat bakje, piepschuim – enkele tot tientallen jaren
 • papier en karton – half jaar
 • plastic zak – 10 tot 20 jaar
 • glazen fles – 1 miljoen jaar

Ben jij ook zo verrast over deze afbraaktijden?

Miranda

Verloofd met Tom en moeder van Daan, Vera, Tim en Iris.
Ik ben dol op koken en bakken. Op Thuisleven zul je dan ook met regelmaat een nieuw recept voorbij zien komen. Verder houd ik van vakantie's, dagje uit, winkelen, de zon, gamen, kinderboeken (voor) lezen en spelletjes spelen/gamen.

19 reacties

 • Waarom alles op het bord van de burger gooien? Plastic patatbakjes? Dat heeft een burger niet uitgevonden maar de industrie, daar moet je zijn om het produceren van platic bakjes te verbieden, die zijn verantwoordelijk, niet de burger. Wat is er mis met de ouderwetse puntzakjes? En de kraaien jatten ze uit de prullebakken, ga die maar afschieten dan ziet de wereld er een stuk netter uit.

  • Op zich is er niks mis met plastic zolang we maar massaal recyclen en we niet voor elk wissewasje iets nieuws kopen. En daar gaat het mis!
   Veel van het afval beland in de verkeerde prullenbak of zelfs in de natuur. Bovendien blijven maar kopen, kopen, kopen… Hebben we wel echt alles nodig wat we kopen?

   Ik denk daarom ook dat het NU de tijd is om massaal na te denken over wat we gebruiken en wat we er daarna mee doen.
   En als wij, de burger, geen specifieke producten meer kopen zal de industrie het ook niet meer maken.

   Persoonlijk vind ik het erg makkelijk om een vinger te wijzen en een schuldige te maken. We zijn het ALLEMAAL die eraan mee doen.

  • Een goed voorbeeld die ouderwetse friet puntzakjes. Die zijn verdwenen om 3 redenen. 1. de burger vond ze onhandig, want je handen worden dan vies, 2. de productie van die puntzakjes stoot meer CO2 uit dan een plastic bakje en 3. ze zijn duurder dan plastic bakjes. En de burger wil uiteraard niet teveel betalen voor hun frietjes.

   Laten we elkaar niet voor de gek houden! De industrie produceert alleen maar wat de burger wil. Wat wij willen! Want jij wil toch ook liever een auto met een mooi in kleur meegespoten bumper die slechts 15 kg weegt en slechts een paar tientjes kost om te maken, i.p.v. de 30 kg zware verchroomde bumpers van vroeger die duurder is en ook nog eens veel meer CO2 uitgestoten heeft bij de productie? En je vlees dan? Wil je hem graag in een krant gewikkeld? Of toch liever in dat steriele Polystyreenbakje/Polyetheen bakje waar het vlees veel langer in goed blijft?

   Plastic is een bijzonder mooi product dat, wanneer je het goed gebruikt, tot enorme kostenbesparing en CO2-emissie-reducties kan leiden. Denk maar aan de isolatie in je woning of het langer houdbaar houden van je eten. Maar plastics moet je niet zomaar in het milieu gooien. Gebruikt plastic hoort in de recyclebak. En dan maakt de grote boze industrie er weer gewoon nieuw plastic van. (https://www.processcontrol.nl/sabic-en-plastic-energy-bouwen-fabriek-in-geleen-voor-chemische-recycling-plastic-afval/)

 • Jammer dat er weinig blauw is op straat ik heb gelezen in Israël dat je een bekeuring krijg en die is niet mis !

 • In Jakarta riskeer je een boete van E10.000.- als je een bananenschil op straat gooit! Ook al zeg je dat het “biologisch afval” is. Eigenlijk is dit onze, wat is nu “1 tot 3 jaar” op de 4.543E9 jaar (wat het ook moge zijn), wikipedia, van het ontstaan van de aarde tot nu? Er zijn gewoon te veel mensen!

 • het is echt ONGELOOFLIJK hoe lang een glazen fles verteerd het is echt BIZAR dat het 1 miljoen jaar duurt voordat het verteerd is.

 • hi
  ik wil met een project beginnen om scholen af te gaan om een uurtje vuil te gaan rapen na een ‘gast les’ over afval.
  nu zie ik dat de afvalkaart niet meer gratis is.
  klopt dat?
  heb je nog tips voor mij hoe dit aan te pakken… of heeft een ander al ervaring/tips?
  bvd
  gr

 • Hoi Miranda,

  Gelukkig breken bananenschillen en appelschillen veel sneller af als je ze in contact brengt met het bodemleven. Ik denk dat deze lange tijden gelden als je het ergens op en steriele plek laat liggen.

  Ik heb het eens getest met het doel compostwormen te vangen.
  De bananenschil was binnen een week opgegeten. Misschien dat zwaar bespoten bananen wel langer blijven liggen?

  • Eindelijk iemand met gezond logisch verstand, iemand die niet klakkeloos alles aanneemt wat men ons verteld,.
   Vanop een bureautje beslissen, termen gebruiken als 1 miljoen (wat is er mis met 1.000.005 jaar), oneindig,.
   Iemand die ook nog eens test.
   Effe adem nemen, maar het strafste heb ik altijd “de bananenschil” (idem appel klok huis) gevonden. Daarom dat ik ook op dit artikel reageer. zou het niet hemeltergend zijn dat men een boete gaat krijgen( en die ga je betalen, daar kom je niet onderuit)om tijdens een fietstocht een klok huis- bananenschil op een verantwoorde,( lees achter een struik onderr een steen, enz)weg te gooien.
   Dit terwijl er dagelijks veeeel zwaardere inbreuken, veroordelingen, boetes zonder gevolg geklasseerd worden.
   Laten we aub niet allemaal onze appel klokhuis en bananen schillen naast de weg beginnen weg te gooien, maar laten we vooral ons gezond boeren verstand gebruiken