Select Page

In onze snel veranderende wereld wordt het steeds duidelijker dat duurzaamheid een centrale rol speelt in het behoud van onze planeet voor toekomstige generaties. Een van de essentiƫle aspecten van duurzaamheid is recyclen, en Stichting OPEN, bekend van de Wecycle-campagnes die gericht zijn op het stimuleren van de inzameling en recycling van elektrisch afval, heeft onlangs een belangrijke stap gezet in de richting van een duurzamere toekomst. In samenwerking met Studio 100 hebben ze een gratis lespakket voor basisscholen samengesteld, waarin Maya de Bij de jongste leerlingen op een leuke en educatieve manier laat zien hoe belangrijk recyclen is.

Het groeiende belang van recyclen

De cijfers liegen er niet om. Volgens FFact 2023 zijn er gemiddeld 131 elektrische apparaten per huishouden aanwezig, en dit aantal blijft jaar na jaar toenemen. In het licht van deze groeiende hoeveelheid elektronisch afval zet Stichting OPEN zich in onder de vlag van Wecycle om zowel bedrijven als consumenten aan te moedigen om op een circulaire manier met hun apparaten en lampen om te gaan, wat zij ‘wecyclen’ noemen. Deze inspanningen zijn cruciaal om de impact van elektronisch afval op ons milieu te verminderen en waardevolle grondstoffen te behouden.

Bewustwording bij jonge generaties

Een van de meest veelbelovende aspecten van het nieuwe lespakket is dat het gericht is op jonge kinderen, omdat zij de toekomst vormen en kunnen bijdragen aan een duurzamere samenleving. Anja van Mensel, CEO Benelux van Studio 100, benadrukt het belang van het betrekken van jonge mensen bij duurzaamheid: “De jeugd heeft de toekomst en daarom is het belangrijk dat wij hen op jonge leeftijd laten zien wat je zelf kan doen om te verduurzamen. Met Maya de Bij hopen wij ook de allerjongsten deze boodschap mee te geven.”

Een betere toekomst door recyclen

Het lespakket, ontwikkeld in samenwerking met Studio 100, biedt niet alleen educatie, maar ook praktische activiteiten en entertainment. De Wecycle-uitdaging met Maya de Bij omvat een verhaal, doe-opdrachten, een Wecycle-lied en een Wecycle-dans. Deze gevarieerde aanpak zorgt ervoor dat kinderen plezier beleven aan het leren over recyclen en begrijpen waarom het zo belangrijk is.

Door elektrische apparaten en lampen altijd te recyclen, dragen we bij aan een circulaire economie, behouden we waardevolle metalen en voorkomen we onnodige belasting van onze natuurlijke omgeving. De Wecycle-uitdaging met Maya de Bij biedt een speelse manier om deze cruciale boodschap over te brengen aan jonge geesten.

Over Stichting OPEN en Wecycle

Stichting Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland (OPEN) is verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van e-waste namens alle producenten van elektrische apparaten in Nederland. Hun doel is om de wettelijke inzameldoelstellingen te behalen en e-waste circulair te maken. Dit wordt bereikt door nauwe samenwerking met inzamel-, sorteer- en recyclepartners. Onder de naam Wecycle voert de stichting campagnes om de inzameling en recycling van e-waste te stimuleren. Consumenten en professionals kunnen hun elektronisch afval gratis inleveren bij duizenden Wecycle-inleverpunten door het hele land.

Tijdens de Nationale Wecycleweek van 9 tot en met 15 oktober wordt extra aandacht besteed aan recyclen. En vindt tevens de officiƫle lancering plaats van de Wecycle-uitdaging met Maya de Bij. Het lespakket is digitaal beschikbaar en gratis te downloaden via www.wecycle.nl/kids.

Recyclen is niet alleen een verantwoordelijkheid. Maar ook een kans om bij te dragen aan een duurzamere toekomst voor ons allemaal. De samenwerking tussen Stichting OPEN en Studio 100 om educatie en bewustwording te bevorderen is een belangrijke stap in de goede richting.

Lees ook:

Wat Wecycle jij al?

Foto’s: Wecycle / Studio100

Geverifieerd door ExactMetrics