Inzamelen textiel, kleding
Thuisleven.com > Klimaat > Thuisleven afvalscheiding- Textiel, kleding en schoenen

Thuisleven afvalscheiding- Textiel, kleding en schoenen

Op Thuisleven staat het leven in-en-om ons huis centraal. Het scheiden van afval maakt een onderdeel uit van het moderne leven. Helemaal als je het goed wilt doen. Toch merk ik met enige regelmaat dat ik het afval helemaal verkeerd scheidt. Dit ondanks al mijn goede bedoelingen. Het ultieme voorbeeld vind ik wel de kartonnen pizzadozen, die behoren door de vettigheid juist bij het restafval. En als ik mij er dan toch in ga verdiepen dan publiceren we maar gelijk een hele afvalscheidingsreeks uitgesorteerd per kliko of glasbak. We vervolgen deze reeks met textiel, kleding en schoenen.

Wat gebeurt er eigenlijk met het ingezamelde textiel?

Er zijn tal van initiatieven die kleding en textiel inzamelen. Dit verschilt per gemeente. Soms mag je op een bepaalde dag een zak ( de zak van Max) aan de weg leggen of is er een textielcontainer als centraal inzamelpunt. Er zijn ook tal van kledingreparatie-initiatieven en verkoopplatformen. De kleding die je naar een kringloopwinkel of tweedehandszaak brengt wordt verkocht en blijft circuleren. Regelmatig wordt het naar een ontwikkelingsland gebracht voor een tweede of derde leven.
Het ingezamelde textiel wordt verwerkt of gebruikt als grondstof (vezels) voor nieuwe stoffen. Van linnengoed en versleten of gescheurde kleding worden bijvoorbeeld poetslappen, vloerbedekking, isolatiemateriaal of vulling van autostoelen gemaakt. Het onbruikbare textiel wordt verbrand, dit levert energie op die bruikbaar is voor opwekking van elektriciteit of stadsverwarming.

Wat mag er allemaal níet in de textielcontainer?

Vloerbedekking, -matten en tapijt (Grofvuil);
Matrassen, kussens en dekbedden (Grofvuil);
Textiel met verf- of olievlekken (restafval);
Vulling van kussens of knuffels (restafval);
Breigaren (bij het restafval).

Wat is dan wél textielafval?

Textiel dat je in de container deponeert hoeft niet heel, maar wel schoon (zonder verf- en olievlekken) en droog te zijn. Gescheurde en versleten kleding en textiel mag in de bakken, zelfs als op de container staat dat dit niet mag. Dit is met de grootste inzamelaars afgesproken.
(Zwem)kleding;
Ondergoed, sokken en kousen;
Schoenen, verpak deze per paar in een plastic zak;
Riemen;
Tassen;
(Strop)dassen en sjaals;
Petten, hoeden en handschoenen;
Knuffels;
Handdoeken, theedoeken, tafellakens, servetten, washandjes;
Lakens, dekens, slopen, dekbedhoezen;
Poetslappen, stofdoeken, vodden en doeken;
Gordijnen en vitrage.

Tip: Organiseer eens een ruilparty met de kleding waar je op uitgekeken bent. Kinderkledingkast opruimen? Speel ‘modeshow’ met je kids!

Uitzonderingen en afvalscheidingswijzer

Zoveel regels, evenzoveel of zelfs nog meer uitzonderingen. Bij twijfel kies je altijd voor restafval of ga je verder op onderzoek uit. Aangezien afval een zeer breed begrip is hebben we een gratis download voor je. Hierin kun je lezen waar welk afval hoort in een handig overzicht. Want om maar één voorbeeld te noemen de eerder genoemde pakken babyvoeding kunnen van karton, plastic of zelfs demontabel zijn.
Kun je in de pdf niet vinden wat je zoekt typ het trefwoord dan eens in op de Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal.
Lees meer over  Thuisleven afvalscheiding- Plastic, Blik en Drinkverpakkingen (PMD)Groente-, fruit- en tuinafval (gft) Afbraaktijden van zwerfafval

En wat stop jij in de verkeerde bak?

Linda Meester

Mede-eigenaar van Thuisleven.com & TuinenBuitenleven.com. Gehuwd en moeder van 3 dochters. Ik houd van wandelen, fietsen en in de tuin werken.

1 reactie