Op Thuisleven staat het leven in-en-om ons huis centraal. Het scheiden van afval maakt een onderdeel uit van het moderne leven. Helemaal als je het goed wilt doen. Toch merk ik met enige regelmaat dat ik het afval helemaal verkeerd scheidt. Dit ondanks al mijn goede bedoelingen. En als ik mij er dan toch in ga verdiepen dan publiceren we maar gelijk een hele afvalscheidingsreeks gesorteerd per kliko of glasbak. Na het restafval is het nu de beurt aan het glasafval.

Wat gebeurt er eigenlijk met het ingezamelde glas?

Het ingezamelde glas wordt gerecycled, dit kan bijna oneindig. Glas sorteren op kleur scheelt energie, dus gebruik de aparte ingangen. Blauw en rood mogen bij het groene glas gedeponeerd.
Eerst wordt met magneten de metalen doppen en deksels uit de glasscherven gehaald. Dan worden de glasscherven kleiner gemaakt en naar de glasfabriek gebracht. Deze smelt het en produceert er doorzichtig, groen of bruin glas van. Dit geeft het belang van de kleurscheiding al bij de glasbak goed aan. Het omsmelten van glas kost minder energie dan het maken van nieuw glas. Het glas dat de glasfabriek maakt bestaat voor 60% uit gerecycled glas.

Wat mag er allemaal níet in de glasbak?

Lever eerst de statiegeldflessen in bij de supermarkt. Vuurvast glas, kristal, wit glas en vensterglas hebben een andere smelttemperatuur of bestanddelen dan verpakkingsglas en zijn restafval. Vensterglas en spiegels (vlakglas) worden soms ingenomen door de lokale glashandel of in de milieustraat. Drinkglazen, vazen en (oven)schalen willen ze bij de Kringloop winkel innemen of zet het op de weggeefhoek voor een tweede leven. Spaarlampen, ledlampen en tl-buizen worden ingezameld in aparte bakken door Wecycle.
De plastic doppen van glazen potten horen bij het plastic afval en kurken bij het restafval.

Weetje: Verpakkingsglas wordt in Nederland redelijk goed gerecycled: 73 procent komt terug voor recycling. (Milieu Centraal)

Wat is dan wél glasafval?

Glazen potten en flessen (‘verpakkingsglas’) horen in de glasbak. Ook kleine parfumflesjes, medicijnflessen en zelfs potjes nagellak. Ze hoeven niet omgespoeld te worden, dat is zonde van het water. Wel dienen ze zoveel mogelijk leeg geschept of geschonken te zijn. Metalen doppen van potten mogen mee in de glasbak.

Uitzonderingen en afvalscheidingswijzer

Aangezien afval een zeer breed begrip is hebben we een gratis download voor je. Hierin kun je lezen waar welk afval hoort in een handig overzicht. Want om maar één voorbeeld te noemen de eerder genoemde pakken babyvoeding kunnen van karton, plastic of zelfs demontabel zijn.
Kun je in de pdf niet vinden wat je zoekt typ het trefwoord dan eens in op de Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal.

Lees ook:

Wat gooi jij in de verkeerde bak?

Geverifieerd door ExactMetrics