Thuisleven.com
afvalinzameling buiten huis
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Huishouden > Afval & Recycling > Thuisleven afvalscheiding- afvalinzameling van A tot Z

Thuisleven afvalscheiding- afvalinzameling van A tot Z

Op Thuisleven staat het leven in-en-om ons huis centraal. Het scheiden van afval maakt een onderdeel uit van het moderne leven. Helemaal als je het goed wilt doen. Toch merk ik met enige regelmaat dat ik het afval helemaal verkeerd scheid. Dit ondanks al mijn goede bedoelingen. Het ultieme voorbeeld vind ik wel de kartonnen pizzadozen, die behoren door de vettigheid juist bij het restafval. En als ik mij er dan toch in ga verdiepen dan publiceren we maar gelijk een hele reeks afvalinzameling gesorteerd per kliko of glasbak. We eindigen met de rest van het afval dat je lokaal, regionaal of landelijk in kunt leveren omdat er grondstoffen uit gewonnen kunnen worden of omdat een bedrijf er belang bij heeft of heil in ziet.

Afvalinzameling in de Milieustraat

Onze gemeente heeft een vrij uitvoerige milieustraat voor alle afvalinzameling. Zelfs het afval dat ze aan de deur komen ophalen kan ik naar de milieustraat brengen. Voor Restafval, PlasticĀ enĀ Tuinafval staan er grote afvalcontainers. Grof vuil als meubels mogen wij ook aan de weg zetten tot een kuub per woonadres. Als je dit even doorgeeft, dan komt de gemeente dit ophalen.
Ook is er een Glasbak en een Textielcontainer te vinden en een inzamelpunt van de Kringloopwinkel. Asbest en Chemisch afval worden daar apart ingezameld. Je kunt er zo’n beetje al je afval wel kwijt:

  • Asbest;
  • GeĆÆmpregneerd hout;
  • Grof vuil;
  • Klein chemisch afval (kca) van spaarlampen en batterijen totĀ gootsteenontstopperĀ en verf.;
  • Matrassen;
  • Piepschuim;
  • Puin, aardewerk en porselein;
  • Tapijt, vloerbedekking;
  • Tuinafval en -hout;
  • Witgoed.

Afvalinzameling aan huis

Op maandag wordt bij ons, iedere drie weken, het groente-, fruit- en tuinafval (gft) opgehaald. In de zomer gebeurt dit iedere week.Ā  Op dinsdag wordt eens per drie weken hetĀ restafvalĀ of hetĀ plastic (PMD)Ā opgehaald.
Eens per maand wordt op zaterdag hetĀ oud papier en op woensdag wordt eenmaal per maand het textielĀ ingezameld.

Overige afvalinzameling

Er zijn nog tal van initiatieven van bedrijven of organisaties die afvalproducten inzamelen. Dit om het her te gebruiken, om er grondstoffen uit te winnen of voor commercieel gewin. Ik zet ze op alfabetische volgorde:

Autobanden (rubber)

Bij de meeste milieustraten kunnen autobanden gratis worden ingeleverd, tot een maximum van vijf banden. En het is kosteloos bij de aankoop van nieuwe- of tweedehands banden.Ā Gespecialiseerde bedrijven verwerken deze oude banden en scheiden het in rubber, staal en textiel. Deze materialen worden afzonderlijk verwerkt en weer hergebruikt. De rubberkorrels dienen als grondstof voor nieuwe producten.

Batterijen inzameling

Je kan je lege batterijen inleveren bij alle winkels en supermarkten die batterijen verkopen. Maar ook bij veel basisscholen, campings, het gemeentelijk depot en de chemokar. Raak een lekkende batterij niet aan met blote handen en verpak deze apart in twee doorzichtige plastic zakjes of huishoudfolie. Kijk voor inleverpunten bij u in de buurt op de website van Stibat (Stichting Batterijen).
Andere (industriƫle) batterijen mag u alleen inleveren bij het gemeentelijk depot.

Cartridge en toners

Lege cartridges zijn geld waard. Door het hele land zijn inzamelpunten, vaak voor goede doelen.Ā Bij Wecycle inzamelbakken zijn inktcartridges met printkop in te leveren. Ook fabrikanten zamelen cartridges en toners in.Ā Brother,Ā Canon,Ā EpsonĀ enĀ HPĀ hebben recyclingprogramma’s. Je kunt ze ook zelf inzamelen en per 25 opsturen voor een vergoeding. Tenslotte mogen lege cartridges ook bij het restafval.

Dakleer afvalinzameling

Dakleer bevat teer- of bitumenhoudende materialen vandaar dat hier een aparte afvalstroom voor is door gespecialiseerde regionaal opererende bedrijven. Het dakleer waar asbestvilt in is verwerkt wordt geaccepteerd en behandeld als asbest, dakgrind, bitumen dak/golfplaten, bitumen, dakleer met dakbeschot en schoorsteenpuin.

Doppen

Wist je dat plastic doppen geld waard zijn? Per kilo ontvangt KNGF Geleidehonden een vergoeding. Dus gooi de dopjes van frisdrank en melkpakken niet weg, maar lever ze in bij Ć©Ć©n van de depots. Je steunt niet alleen de opleiding van onze geleidehonden, maar spaart ook nog eens het milieu.

Elektrische apparaten, groot of klein afvalinzameling

Breng apparaten die het nog doen naar de Kringloopwinkel of verkoop ze zelf.
Je kunt een oud of kapot groot apparaat gratis inleveren bij de winkel als je een nieuw vergelijkbaar apparaat koopt. Dit heet de oud-voor-nieuw-regeling.
Kleine elektrische apparaten (niet langer, breder of dikker dan 25 cm, bijvoorbeeld een elektrische tandenborstel, elektrisch gereedschap, mobiele telefoon, muis en klein toetsenbord) kun je in Ć©Ć©n van de 3.000 inleverbakken van Wecycle kwijt. Tip: vergeet niet om de snoeren en opladers erbij te doen!

Frituurvet, olie

Vloeibaar en vast frituurvet, jus of bakolie is geschikt om te recyclen. Dat geldt ook voor de olie waarin bijvoorbeeld feta of gedroogde tomaten wordt bewaard. Bij steeds meer supermarkten, scholen, sportclubs en milieustraten kunt u gebruikt frituurvet of bakolie inleveren. In de gele container of aan een speciaal inzamelmeubel. Inmiddels zijn er al meer dan 2500 inzamelpunten!Ā Gebruikt frituurvet en bakolie krijgen na inzameling een tweede leven als biobrandstof, oor energieopwekking, of in de glastuinbouw of als biodiesel.Ā Kleine restjes veegt u met keukenpapier uit de pan. Het keukenpapier gooit u vervolgens bij het restafval.

Gereedschap

Heb je nog oud gereedschap? Wat eigenlijk nog veel te goed is om weg te doen maar je gebruikt het niet meer? Lever het dan in bij een van onze Gered Gereedschap inzamelpunten. Zo help je mee aan het samenstellen van een set gereedschappen voor een technische school of een starterskit voor een jonge ondernemer, die graag aan de slag wil.

Goud, zilver

Diverse juweliers nemen sieraden weer in. Ook zijn er tal van opkopers van goud en zilver te vinden. Het ingezamelde materiaal wordt omgesmolten en vertegenwoordigt een waarde natuurlijk.

Houten pallets

Gebruikte, overtollige houten pallets worden bij je thuis opgehaald door diverse bedrijven. Soms zit er zelfs ‘statiegeld’ op een houten pallet, een ruilsysteem tussen bedrijven met gesloten beurs.

Kabelhaspels

Kabelhaspels kunnen heel goed hergebruikt worden. Daarom hebben Draka, de Technische Unie, Rexel en Solar een Haspel Retour Service opgezet. Op elke haspel tot een diameter van 1.20m. die Draka levert, zit een QR-code. Op de webpagina van de Haspel Retour Service vul je het formulier in en de retourservice wordt geactiveerd. Binnen 5 werkdagen bericht de groothandel wanneer de haspel wordt opgehaald.

Koffiedik en cups

Koffiedik wordt apart van het gft-afval ingezameld om er bio-pellets van te produceren. Rotterzwam gebruikt het koffiedik om er oesterzwammen op te kweken. Ze halen dit op bij bedrijven in de buurt.
Als consument kun je het koffiedik gebruiken als bodemverbeteraar en tegen ongewenst kattenbezoek.
Nespresso cups kun je inleveren. De retouren kun je in een zak meegeven aan de bezorger als je nieuwe cups besteld hebt. Het aluminium en de koffieprut worden hergebruikt.

Medicatie en injectienaalden

MedicijnenĀ en injectienaalden kun je naast als klein chemisch afval ook inleveren bij de apotheek waar je ze gehaald hebt.

Mobiele telefoon

Heb je nog oude mobiele telefoons thuis liggen? En wil je deze doneren aan CliniClowns, KNGF of een ander goed doel? Raadpleeg danĀ de zoekmodule, waarop alle openbare inzamelpunten te vinden zijn.

Spaarlampen en tl-buizen

Spaarlampen en tl-buizenĀ kun je ook inleveren bij speciale inzamelbakken bij winkels en bouwmarkten.

IJzer, metaal

Er zijn tal van bedrijven die metaal/oud ijzer,Ā koper, staal, zink, messing, lood, aluminium, RVS, kabels, messing inkopen. Er is een onderscheid in magnetische (ferro) metalen als constructiebalken, ijzeren hekwerken, bedspiralen , oude fietsen en radiatoren. En non ferro metalen als koper, RVS, aluminium, brons, zink, lood, kabel, raffineer, HP, nikkel, branddraad en messing.

LET OP: Sinds 1 januari 2013 is de legitimatieplicht in werking getreden voor de inkoop van koperhoudende producten, als koperkabels, koperlegeringen en messing.

Uitzonderingen en afvalscheidingswijzer

Zoveel regels, evenzoveel of zelfs nog meer uitzonderingen. Bij twijfel kies je altijd voor restafval of ga je verder op onderzoek uit.Ā Aangezien afval een zeer breed begrip is hebben we eenĀ gratis downloadĀ voor je. Hierin kun je lezen waar welk afval hoort in een handig overzicht. Want om maar Ć©Ć©n voorbeeld te noemen de eerder genoemde pakken babyvoeding kunnen van karton, plastic of zelfs demontabel zijn.
Kun je in de pdf niet vinden wat je zoekt typ het trefwoord dan eens in op deĀ Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal.

Lees ook:

En weet jij nog meer punten voor afvalinzameling?

Linda

Getrouwd en moeder van 3 meiden. Ik was een blogger op Thuisleven tot 1-10-2023

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

4 reacties

Categorieƫn

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics