Selecteer een pagina

Elke dag hebben we te maken met plastic afval, zoals lege shampooflessen, plasticfolie van groente of fruit en plastic zakjes. Als consument dragen we allemaal een verantwoordelijkheid om de hoeveelheid plastic afval te verminderen. Sterker nog, tegen 2050 moet de Nederlandse economie volledig draaien op herbruikbare grondstoffen. Sunware, de specialist in opbergoplossingen, heeft een aantal handige tips verzameld om je te helpen duurzame keuzes te maken en gedag te zeggen tegen de wegwerpmentaliteit.

1. Koop bewust om de wegwerpmentaliteit tegen te gaan

We worden vaak verleid door aanbiedingen via apps, krantjes en e-mails. Een nieuw kledingstuk of een leuk item voor in huis lijken dan onweerstaanbaar. Het is echter belangrijk om kritisch te kijken naar je aankopen en jezelf af te vragen of je deze echt nodig hebt. Sunware adviseert om jezelf de volgende vraag te stellen: “Heb ik dit echt nodig?” Deze bewuste benadering zal je helpen om meer na te denken over je aankopen. Als je toch besluit iets te kopen, kies dan voor de optie met zo min mogelijk verpakkingsmateriaal. Als er een megapack of XXL-verpakking beschikbaar is, is dat nog beter, omdat het kopen in grotere hoeveelheden de hoeveelheid verpakkingsmateriaal vermindert.

2. Verminder afval

Probeer zo min mogelijk voedsel en spullen te verspillen. Bewaar bijvoorbeeld restjes van de avondmaaltijd, want deze smaken vaak nog prima de volgende dag. Geef je spullen een tweede leven door bijvoorbeeld kleding te verkopen via platforms zoals Vinted, oude meubels op te knappen of kapotte items te repareren. Op deze manier worden spullen zo lang mogelijk gebruikt en draag je bij aan een circulaire economie. Als je toch spullen of voedsel moet weggooien, probeer dan de juiste scheiding te maken, zoals plastic bij plastic, groente en fruit in de GFT-bak, en papier bij papier. Dit zorgt ervoor dat jouw afval zoveel mogelijk gerecycled kan worden.

3. Kies voor duurzame producten

Door te kiezen voor producten met weinig verpakkingsmateriaal of producten gemaakt van gerecycled materiaal, verminder je niet alleen afval, maar stimuleer je ook producenten om meer duurzame opties aan te bieden. Let ook op de kwaliteit en levensduur van producten. Duurzame producten van goede kwaliteit gaan langer mee en hoeven dus minder vaak vervangen te worden. Sunware adviseert bijvoorbeeld om te kiezen voor kwalitatieve organizers, vershoudbakjes of opbergboxen gemaakt van gerecycled materiaal, zelfs als ze wat duurder zijn. Deze producten gaan langer mee, verminderen afval en zijn zowel goed voor het milieu als voor je portemonnee.

4. Recycle verpakkingen

Recycling is essentieel om het milieu te beschermen. Door afval te recyclen, voorkomen we dat plastic in de natuur belandt, zoals de beruchte ‘plastic soep’. Bovendien kan gerecycled plastic opnieuw worden gebruikt, wat bijdraagt aan een duurzamere toekomst. Sunware legt uit dat materialen zoals Polypropeen (PP) en Polyetheen (PE) zeer geschikt zijn voor herhaaldelijk recyclen. De opbergboxen van Sunware zijn hoofdzakelijk gemaakt van PP en zijn 100% recyclebaar.

5. Lever lege verpakkingen in

Ondanks onze inspanningen om bewust te winkelen, duurzame producten te kiezen en afval te verminderen, blijven lege shampooflessen en andere verpakkingen een realiteit. Gelukkig kun je deze lege verpakkingen inleveren via de Impackt-app. Download de app in de App Store of Google Play, breng je lege verpakkingen naar een inzamelpunt bij jou in de buurt, scan de QR-code op de bak en de barcode op de verpakkingen die je wilt inleveren. Hiermee verdien je punten die je kunt gebruiken voor kortingen, bijvoorbeeld op duurzame opbergoplossingen van Sunware. Bovendien kunnen de ingezamelde lege verpakkingen worden gerecycled en hergebruikt voor nieuwe producten, wat een win-winsituatie oplevert.

Over Sunware

Sunware streeft er al meer dan 40 jaar naar om passende oplossingen te bieden voor ieder opbergprobleem, zowel in huis als daarbuiten. Het doel is om eigentijdse, functionele, hoogwaardige kunststof producten te ontwerpen en te distribueren in heel Europa. Sunware zet zich in voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) door concepten te ontwikkelen die aan specifieke opbergbehoeften voldoen en bijdragen aan een opgeruimd gevoel. De belangrijkste pijlers van Sunware zijn mensen, planeet en welvaart, en door zowel kleine als grote stappen te zetten op het gebied van MVO, dragen ze bij aan het oplossen van wereldwijde uitdagingen van o.a. de wegwerpmentaliteit.

Lees ook:

Wat doe jij tegen de wegwerpmentaliteit?

Foto: Impackt / Sunware

Geverifieerd door ExactMetrics