RRR:  5 manieren om gedag te zeggen tegen wegwerpmentaliteit.
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Huishouden > Afval & Recycling > RRR:  5 manieren om gedag te zeggen tegen wegwerpmentaliteit

RRR:  5 manieren om gedag te zeggen tegen wegwerpmentaliteit

Elke dag hebben we te maken met plastic afval, zoals lege shampooflessen, plasticfolie van groente of fruit en plastic zakjes. Als consument dragen we allemaal een verantwoordelijkheid om de hoeveelheid plastic afval te verminderen. Sterker nog, tegen 2050 moet de Nederlandse economie volledig draaien op herbruikbare grondstoffen. Sunware, de specialist in opbergoplossingen, heeft een aantal handige tips verzameld om je te helpen duurzame keuzes te maken en gedag te zeggen tegen de wegwerpmentaliteit.

1. Koop bewust om de wegwerpmentaliteit tegen te gaan

We worden vaak verleid door aanbiedingen via apps, krantjes en e-mails. Een nieuw kledingstuk of een leuk item voor in huis lijken dan onweerstaanbaar. Het is echter belangrijk om kritisch te kijken naar je aankopen en jezelf af te vragen of je deze echt nodig hebt. Sunware adviseert om jezelf de volgende vraag te stellen: “Heb ik dit echt nodig?” Deze bewuste benadering zal je helpen om meer na te denken over je aankopen. Als je toch besluit iets te kopen, kies dan voor de optie met zo min mogelijk verpakkingsmateriaal. Als er een megapack of XXL-verpakking beschikbaar is, is dat nog beter, omdat het kopen in grotere hoeveelheden de hoeveelheid verpakkingsmateriaal vermindert.

2. Verminder afval

Probeer zo min mogelijk voedsel en spullen te verspillen. Bewaar bijvoorbeeld restjes van de avondmaaltijd, want deze smaken vaak nog prima de volgende dag. Geef je spullen een tweede leven door bijvoorbeeld kleding te verkopen via platforms zoals Vinted, oude meubels op te knappen of kapotte items te repareren. Op deze manier worden spullen zo lang mogelijk gebruikt en draag je bij aan een circulaire economie. Als je toch spullen of voedsel moet weggooien, probeer dan de juiste scheiding te maken, zoals plastic bij plastic, groente en fruit in de GFT-bak, en papier bij papier. Dit zorgt ervoor dat jouw afval zoveel mogelijk gerecycled kan worden.

3. Kies voor duurzame producten

Door te kiezen voor producten met weinig verpakkingsmateriaal of producten gemaakt van gerecycled materiaal, verminder je niet alleen afval, maar stimuleer je ook producenten om meer duurzame opties aan te bieden. Let ook op de kwaliteit en levensduur van producten. Duurzame producten van goede kwaliteit gaan langer mee en hoeven dus minder vaak vervangen te worden. Sunware adviseert bijvoorbeeld om te kiezen voor kwalitatieve organizers, vershoudbakjes of opbergboxen gemaakt van gerecycled materiaal, zelfs als ze wat duurder zijn. Deze producten gaan langer mee, verminderen afval en zijn zowel goed voor het milieu als voor je portemonnee.

4. Recycle verpakkingen

Recycling is essentieel om het milieu te beschermen. Door afval te recyclen, voorkomen we dat plastic in de natuur belandt, zoals de beruchte ‘plastic soep’. Bovendien kan gerecycled plastic opnieuw worden gebruikt, wat bijdraagt aan een duurzamere toekomst. Sunware legt uit dat materialen zoals Polypropeen (PP) en Polyetheen (PE) zeer geschikt zijn voor herhaaldelijk recyclen. De opbergboxen van Sunware zijn hoofdzakelijk gemaakt van PP en zijn 100% recyclebaar.

5. Lever lege verpakkingen in

Ondanks onze inspanningen om bewust te winkelen, duurzame producten te kiezen en afval te verminderen, blijven lege shampooflessen en andere verpakkingen een realiteit. Gelukkig kun je deze lege verpakkingen inleveren via de Impackt-app. Download de app in de App Store of Google Play, breng je lege verpakkingen naar een inzamelpunt bij jou in de buurt, scan de QR-code op de bak en de barcode op de verpakkingen die je wilt inleveren. Hiermee verdien je punten die je kunt gebruiken voor kortingen, bijvoorbeeld op duurzame opbergoplossingen van Sunware. Bovendien kunnen de ingezamelde lege verpakkingen worden gerecycled en hergebruikt voor nieuwe producten, wat een win-winsituatie oplevert.

Over Sunware

Sunware streeft er al meer dan 40 jaar naar om passende oplossingen te bieden voor ieder opbergprobleem, zowel in huis als daarbuiten. Het doel is om eigentijdse, functionele, hoogwaardige kunststof producten te ontwerpen en te distribueren in heel Europa. Sunware zet zich in voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) door concepten te ontwikkelen die aan specifieke opbergbehoeften voldoen en bijdragen aan een opgeruimd gevoel. De belangrijkste pijlers van Sunware zijn mensen, planeet en welvaart, en door zowel kleine als grote stappen te zetten op het gebied van MVO, dragen ze bij aan het oplossen van wereldwijde uitdagingen van o.a. de wegwerpmentaliteit.

Lees ook:

Wat doe jij tegen de wegwerpmentaliteit?

Foto: Impackt / Sunware

Miranda

Miranda is de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben ze vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Ze is een enthousiaste (amateur)kok en bakker, waarvan enkele ingrediënten uit haar onderhoudsvriendelijke moestuin komen. Ze geniet ervan om tijd door te brengen met haar gezin, of het nu is door samen naar films en series te kijken, spelletjes te spelen of samen op avontuur te gaan. Italië heeft een bijzondere betekenis voor Miranda en Tom, omdat ze daar verloofd én getrouwd zijn. Het is geen verrassing dat Miranda niet alleen haar thuisleven koestert, maar ook anderen inspireert op de toepasselijke blog: Thuisleven.com.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

13 reacties

  • We doen ons best om niet te kopen om het kopen. Maar alleen als we iets écht nodig hebben. En verder kijken we of we spullen kunnen hergebruiken.

  • Mijn neefje en zijn gezin zijn na een trektocht door Europa onlangs in hun zelfgebouwde tiny huis getrokken. Voordat ze hierin zijn gaan wonen, moesten ze echt ontspullen. Heel veel spullen die ze in de loop van de tijd hadden verzameld, moesten worden weggedaan. Toch zijn ze heel happy in hun nieuwe mini huisje en de ervaring van ze is, dat ze heel veel spullen nog geen dag hebben gemist.

  • Wij hergebruiken heel erg veel. Minstens 85% van onze kleding is 2de hands, oude kapotte kleding wordt omgezet in herbruikbare doekjes of als lapmiddel om andere kleding te herstellen. Ook ons huis bestaat uit meer dan 75% uit 2de hands spullen of uit dingen die al ouder zijn dan 10jaar. Zelf zo niet opgegroeid, maar ik probeer het mijn kinderen wel mee te geven.

  • Wat mij erg helpt is de boodschappen zoveel mogelijk in één keer te doen, gewapend met een boodschappenlijstje. Zo heb ik mijn handen letterlijk al vol met de noodzakelijke spullen! En ik kom veel minder in de winkel en daardoor veel minder in de verleiding!

  • Ik probeer mijn kinderen bewust te maken van verspillend gedrag, al wordt me dat niet altijd in dank afgenomen, daarom geef ik zo veel mogelijk het goede voorbeeld, in de wetenschap dat er tóch wat van zal blijven hangen!

  • alleen kopen wat je echt nodig hebt en eerst kijken of er geen gebruikt alternatief is. Marktplaats staat vol met van alles. Veel duurzamer en ook niet onbelangrijk goedkoper

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics