Selecteer een pagina

Als vrouw gebruik je tijdens je leven zo’n 10.000 tampons of maandverbanden*. Naast dat gigantisch aantal is het wellicht ook de moeite waard om te vermelden dat maandverband meer afval geeft dan tampons. Als je die berg afval zou wegen dan zou het maandverband uitkomen op zo’n 90 kilo restafval en tampons op 60 kilo. Aangezien wij drie dochters hebben en ik het belangrijk vind dat ze van jongs af aan met duurzaamheid opgroeien, zijn we dan ook vorig jaar over gestapt op wasbaar maandverband van Elskbar. Nu we het maandverband een langere tijd gebruikt hebben deel ik graag onze bevindingen.

Wasbaar maandverband van Elskbar

Voor ik onze bevindingen deel, vertel ik je eerst graag nog wat meer over het wasbaar maandverband van Elksbar. Het maandverband is namelijk verkrijgbaar in prachtige prints en verschillende groottes. Zo is er maandverband verkrijgbaar in maat S, M en L:

 • Maat S (Inlegkruisje): 5,5 x 19 cm
  Deze maat heeft een zachte bamboe velour laag tegen de huid aan en één absorberende laag van bamboe terry. De onderste laag is van TPU.
  Deze maat is geschikt voor lichte dagen of om als inlegkruisje te gebruiken. Je bevestigt het maandverbandje door het drukknoopje te sluiten om je slipje heen.
 • Maat M (Normaal): 6,5/7 x 27 cm
  Deze maat heeft een zachte bamboe velour laag tegen de huid, twee absorberende lagen van bamboe terry en een onderste laag van TPU.
  Deze maat is geschikt voor de normale menstruatie. Het maandverband kan met drukknoopjes op twee standen om het ondergoed heen vastgeklikt worden.
 • Maat L (Nacht): 6,5/7 x 31 cm
  Deze maat heeft een zachte bamboe velour laag tegen de huid aan en drie absorberende lagen bamboe terry. De onderkant is van TPU.
  Deze maat is geschikt voor de zwaardere menstruatie én tevens geschikt voor de nachten. Het maandverband kan met drukknoopjes op twee standen om het ondergoed heen vastgeklikt worden.

Materiaal: 85% bamboe, 15% polyester (TPU laag: 100% polyester)

Wasbaar maandverband van Elskbar, beter voor je beurs beter voor het milieu

Wat vinden we ervan?

Tijdens een menstruatie was het voor ons niet meer dan logisch om een wegwerp maandverbandje te pakken en deze te gebruiken. Na een aantal dagen irriteerde de huid wat, maar dan was de ongesteldheid ook alweer bijna over. Toen ik per ongeluk uitkwam bij het wasbaar maandverband van Elskbar werd ik opslag verliefd op de prachtige printjes. Geen saai en lelijk maandverband meer maar prachtige prints die zelfs over de vleugels zijn meegetrokken. Diverse maten en printjes werden aangeschaft en getest door mij en mijn dochter. We zijn nu ruim een half jaar verder en hebben al het wegwerpmateriaal verbannen. Op het toilet staat nu een rietenmandje met het maandverband in het zicht. Zo hebben we het maandverband snel bij de hand indien nodig, en hopen we zelfs dat we gasten overtuigen om ook de stap te nemen.

Het maandverband zelf is heel makkelijk aan te brengen. De kleinste maat blijft heel goed op de plek zitten, de grootste maat wilt wel eens verschuiven bij het omhoog doen van het slipje.
Vooral opvallend is de wegblijvende huidirritatie, of we het wasbaar maandverband nu 1 dag of 1 volle week achter elkaar gebruiken, de huidirritatie blijft weg.

Wasbaar maandverband van Elskbar, beter voor je beurs beter voor het milieu.

Lees ook:

Gebruik jij al wasbaar maandverband?

*Bron: Milieucentraal
Foto’s: Miranda de Jong

Geverifieerd door ExactMetrics