Selecteer een pagina

Een paar weken geleden zie ik een testoproep van Ravensburger Global voorbij komen. Ze vragen of je Labyrinth wil testen in ruil voor een review. Ik schrijf ons gezin in als testers en wij worden geselecteerd. Vlot daarna ontvangen wij Labyrinth, beter bekend als Doolhof. Wij kennen het spel nog niet, maar het schijnt al jarenlang te bestaan. Op de site van Ravensburger zie ik meerdere versies van het spel: “Zoek de schat in een bewegend labyrinth!”

Het spel ‘Doolhof’ met spelregels

Geschikt voor twee tot vier spelers vanaf zeven jaar. En goed voor 20- 30 minuten speelplezier gaan wij er met het hele gezin even goed voor zitten. Iedereen iets te drinken? De borrelnootjes op tafel? START! De doos wordt geopend en we zien een paars spelbord met zestien vaste plaatsen en 3 gele pijlen aan de vier zijdes. Daaronder liggen vier primair gekleurde mystieke speelfiguren en die plaatsen we op de bijbehorende stip in een van de hoeken. De 34 doolhofkaarten leggen we, op één na, op het spelbord en de 24 doelkaarten verdelen we onder ons. De gangkaarten bestaan uit een splitsing, een hoek of een rechte weg. De meesten hebben een afbeelding die correspondeert met het plaatje op een doelkaart.

Met ieder zes gesloten doelen voor ogen begint de kleuter met kijken of ze al bij haar eerste doel kan komen. Ze komt al een heel eind maar moet vooraf de extra gangkaart bij een gele pijl inschuiven. Die hele gang schuift dan en aan de andere zijde van het spelbord valt er een kaartje uit. Ze ziet gewoon eerder dan ons hoe te schuiven en loopt naar haar eerste doel. Gehaald! en ze draait haar doelkaartje om.

Wegen verschuiven in positieve en negatieve zin

Wanneer alle kaarten netjes in het spelbord liggen is het gemakkelijk met de gangen schuiven. Ik kan mijn doel niet bereiken na het schuiven met een gang maar kom dicht in de buurt. De schoolmeid fanatiek als ze is zit te zuchten. Ik heb haar weg verschoven, ze mag nu de extra kaart niet op dezelfde plaats inschuiven en frustreert de lange door te lopen gang. Manlief schuift zijn poppetje met de hele gang van het bord af en mag aan de andere zijde beginnen, hij loopt ook direct naar zijn eerste doel. De gemoederen raken verhit. Het duurt met vier spelers een tijdje wanneer je aan de beurt bent en dan zijn er al flink wat wegen verschoven. De kleuter blijkt ondanks haar leeftijd het spelinzicht te hebben.

Het is voor ons gezin niet nodig de ‘spelregels met jonge kinderen’ uit de beschrijving te volgen. Ergens vinden de meisjes het jammer dat ze elkaar er niet af mogen gooien en staan ze soms gebroederlijk op één vak. We hebben tijd genoeg voor nog een spelletje en zetten het bord nogmaals op. Er is geen onduidelijkheid over de regels, opgesteld in vijf talen. Het is duidelijk en we gaan op zoek naar de schat!
Na het opruimen schuiven er geen losse onderdelen door de doos en past de deksel gewoon op de doos. Dat is bij andere grote gezelschapsspellen helaas wel eens anders en is een complimentje waard.

Spelinformatie

Doolhof van Ravensburger is inmiddels in meerdere varianten verkrijgbaar. Zoals het Betoverde Doolhof Glow in the Dark. Allen goed voor veel speelplezier!

Lees ook:

Heb jij wel eens in een doolhof gedwaald?

Geverifieerd door ExactMetrics