Thuisleven.com > Entertainment > Spellen & Puzzels > Kinderspellen > Spelletjes die je altijd met je kind kan spelen (en die nog helpen bij het leren ook!)

Spelletjes die je altijd met je kind kan spelen (en die nog helpen bij het leren ook!)

Kinderen zijn gek op spelletjes. Spelletjes zijn niet alleen leuk om samen te doen, maar ook nog eens heel erg goed voor hun ontwikkeling. Het leuke van de meeste spelletjes is dat kinderen niet het idee hebben dat ze eigenlijk aan het leren zijn.
Leraren zien een verband tussen schoolprestaties en het veel doen van spelletjes thuis. Wil jij spelletjes gaan spelen met je kind? Dan hebben we hierbij een aantal spelletjes die leuk zijn om te doen en die je in principe altijd kan doen. Ze zijn gratis en voor niets en prikkelen ook nog eens je fantasie!

Het gedachtespel

Een leuk spel dat je eigenlijk altijd en overal kan doen is het gedachtespel. Het spel is simpel: om de beurt nemen jullie iets of iemand in gedachten. Daarna gaan jullie elkaar bevragen. Is het een mens? Is het een dier? Of is het een voorwerp? Komt het in Nederland voor? Hebben we het zelf in huis?
Allemaal vragen die uiteindelijk naar het goede antwoord leiden. Je kind leert hier creatief door denken, doorvragen, verbanden leggen en bouwt ook nog eens in razendsnel tempo aan zijn woordenschat.

Ik zie ik zie…

Een soortgelijk spel, maar dan meer visueel. Je speelt dit spel ook vrijwel overal en kunt het ook bijna altijd doen. Lekker als je ergens zit te wachten. Bij “ik zie ik zie” neem je – zoals je ongetwijfeld al weet – een voorwerp in de ruimte in gedachte en laat je je kind raden wat het is.
Ter variatie kun je besluiten om de kleur niet te noemen, maar de eigenschappen van het voorwerp. “Ik zie ik zie… iets waarmee je niet meer te laat kan zijn…”

Een getallenspel

Het getallenspel is een leuke manier om hoofdrekenen te stimuleren. Je kunt het in principe overal en altijd spelen. Jullie nemen allebei een getal in gedachten en noemen dat direct na elkaar. Degene die beide getallen als eerste heeft opgeteld, wint.
Je kunt hierbij afspreken alleen getallen tot en met 10 of 20 te gebruiken bij jongere kinderen. Uiteraard kun je hier ook heel goed de tafels mee oefenen.
Aangezien dit spel op snelheid gespeeld wordt, zal je kind snel leren rekenen en automatiseren.

Ik ga op vakantie en ik neem mee…

Tot slot nog een spel waarbij een beroep wordt gedaan op het geheugen. Een spel dat we allemaal wel kennen van lange vakantieritjes of als tussendoortje in de klas. De eerste speler begint en zegt “Ik ga op vakantie en ik neem mee…” en vult dat aan met een voorwerp dat hij meeneemt. Vervolgens wordt de ketting per ronde langer en langer.
Je kunt dit spel moeilijker maken door de opzet te veranderen. Zo kun je beslissen om alleen spullen van een bepaalde categorie mee te nemen (zoals huishoudelijk, spelletjes, boeken, films enzovoorts). Ook kun je het hele idee omgooien en een ketting starten als “Ik ga op reis met de trein en ik ga eerst naar…” vervolgens volgen steden of landen.

Educatieve spelletjes

Wil je leuke spelletjes met écht materiaal? Zonder dat je ervoor hoeft te betalen? Dan moet je eens op de website Bureaubijles.nl kijken. Daar vind je heel veel gratis te downloaden spelletjes die je kind ook op school heel erg zullen helpen. Bijvoorbeeld spelletjes om de tafels te oefenen, om te leren rekenen met breuken of om woordenschat te verbeteren.

Lees ook onze recensie van De huiswerkhulp voor het voortgezet onderwijs

Help jij je kind met leren?

 

gastbloggerthuisleven

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

2 reacties

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics