Thuisleven.com
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Gezondheid en Welzijn > Gezondheid > De fijne motoriek oefenen maar het huishouden dan?

De fijne motoriek oefenen maar het huishouden dan?

Onze dochters zijn alle drie vroege leerlingen, een regelmatig terugkerend onderwerp in de oudergesprekken. Te pas en te onpas wordt deze troefkaart getrokken. “Ze heeft moeite met schrijven en ze valt ook zo vaak. Merk je daar thuis niets van?” vraagt de leerkracht. Of ik aan de huisarts een verwijzing wil vragen voor de kinderfysiotherapeut voor het oefenen van haar fijne motoriek.

De kinderfysiotherapeut

De huisarts zucht: “Wat willen ze nou precies weten?” “Ze heeft moeite met schrijven.” “Hebben alle kinderen in groep 3 dat niet?” “Eh, ik wil graag mijn medewerking verlenen aan de leerkracht.” “De verwijzing ligt morgen voor je klaar….”
Aan de telefoon met de kinderfysiotherapeut: “Wat moet er getest worden? We lopen helemaal vol met testen. Ze willen alles maar getest hebben. Merk je thuis iets van de problemen?” “Eh, ik verleen graag mijn medewerking aan de leerkracht.”

De intake en conclusie

“Uw dochter is nogal jong hé? Hoe is haar ontwikkeling verlopen?” vraag de fysiotherapeut. “Even denken, er heeft er één het kruipen overgeslagen. Oh nee, dat was haar zus. Ze heeft door de kamer gerold, dat kostte blijkbaar minder moeite. Oh ja, en ze is sinds kort links, daarvoor deed ze alles met twee handen.”
Na een uur vol leuke oefeningen en spelletjes heeft de fysiotherapeut haar conclusie klaar:

“Uw kind heeft wat moeite met de fijne motoriek, gezien haar leeftijd is dat volstrekt normaal. Alle andere voorwaarden zijn gunstig en aanwezig. Een ophanden zijnde groeispurt verklaart het vallen. Ik voorzie geen problemen. U hoeft maar zes keer terug te komen. Maakt u zich geen zorgen, alles wordt vergoed.”

Of ik thuis met onze dochter haar fijne motoriek wil oefenen …..

Fijne motoriek oefenen t.b.v. het huishouden

 1.  het schrijven van het boodschappenlijstje
 2. de was ophangen met een knijper op het wasrek
 3. droge was van het wasrek afhalen
 4. de sokken sorteren en bij elkaar vouwen
 5. de onderbroeken vouwen en in de lade stoppen
 6. zelf brood smeren en snijden
 7. je drinken inschenken
 8. zelf fruit snijden
 9. zelf tandenpoetsen
 10. je haren kammen
 11. de aardappels schillen en klein snijden
 12. de groente of salade snijden
 13. doperwten eten met je handen
 14. met een sopje de tafel in een roterende beweging poetsen
 15. idem, de tegelmuren
 16. idem, de binnendeuren
 17. nadrogen met een handdoek
 18. de ramen insoppen en trekken
 19. op de knietjes de vloer dweilen
 20. krullen zetten bij het huiswerk van ….. eh, kruizen mag ook!

Ondertussen aan de tafel van vijf deel ik mij, samen met haar zus, een breuk. En ontleed ik een (ge)zinsverband met de oudste. Wacht eens, in de pauze kunnen we heel verantwoord de M&M’s één voor één met twee vingers uit het zakje pakken. Ik zie niets dan voordelen.

Lees ook:

Wat mag jij thuis oefenen?

Linda

Getrouwd en moeder van 3 meiden. Ik was een blogger op Thuisleven tot 1-10-2023

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

7 reacties

  • Mijn oma zaliger (8 kinderen) zei het altijd heel treffend: “Tegen de tijd dat ze 4 jaar zijn, lijken ze allemaal op elkaar.”

 • Herken het wel.. een van de drie hield een potlood pen verkeerd vast en heeft daarvoor fysio gehad, maar netjes schrijven kon ons kind wel, ondanks dat verkeerde potloodgreep. Gelukkig komt bij ons op de bassisschool de fysio en haalt dan de kinderen uit de les die het nodig hebben;..

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics