Groenten zijn een gezond goedje voor je licheem. Wist je bijvoorbeeld dat 100 gram verse broccoli het volgende bevat: 125 kJ, 2 g koolhydraten, 3,3 g eiwit, 105 mg calcium, 1,3 mg ijzer, 114 mg vitamine C, 0,1 mg vitamine B1, 0,21 mg vitamine B2 en 0,12 mg caroteen. De relatief hoge concentratie vezels, bèta-caroteen, calcium en vitamine C hebben een belangrijke rol binnen het lichaam bij de spijsvertering, celreparatie en celbescherming. Bovendien is men ervan overtuigd dat broccoli een zeer gunstig effect heeft op kanker. Niet dat het kanker geneest maar door het omzetten van sulforafraan naar het bestandsdeel DIM (3,3-diindolylmethaan) in de maag wordt dit in gang gezet. DIM lijkt kanker een halt toe te stoppen waardoor het dus minder snel naar voren komt. Ook zou broccoli een positieve werking hebben op UV-licht. Kortom een bijzonder gezonde groente die bovendien ook nog eens heel erg lekker is.

Broccoli is in veel gerechten te bereiden. Zo kun je broccoli wokken, koken en stomen. Ook is broccoli heel erg lekker in een ovenschotel. Deze maak ik zelf met regelmaat en vandaag deel ik met jullie hoe ik dit doe. Overigens volg ik niet geheel de “regels” op van het pakje. Zo kies ik geen vloeibare boter maar olijfolie en bak ik het vlees apart zodat iedereen ervan kan eten.

Benodigdheden

 • 2 zakjes Knorr Maaltijdmix Broccoli Ovenschotel
 • 3 broccoli
 • 1400 gram aardappelschijfjes
 • 150 gram geraspte kaas (ik heb de Maaslander plakken, geld terug actie van Jan Linders gebruikt. Deze heb ik in repen gesneden en erover heen gelegd. Maaslander kaas vind ik zelf namelijk niet lekker, maar op deze manier toch erg handig (en goedkoop).
 • 500 ml Blue Band Finesse
 • spekjes, hamblokjes of zalm
 • Olijfolie

Bereidingswijze

 1. Snijd de broccoli in hapklare stukken. De steel wordt vaak vergeten maar deze is erg lekker. Snijd echter de buitenkant eraf zodat het lekkere van de binnenkant naar voren komt. Zo gebruik je de groente optimaal. Kook het vervolgens in een pan zo’n 5 tot 10 minuten
 2. Doe wat olijfolie in de pan en bak hier de aardappelen.
 3. Meng ondertussen voor de saus de inhoud van de flesjes Blue Band Finesse (of een eigen merk) samen met het mengsel uit het zakje van Knorr. Nadat de aardappelen zo’n 10 tot 15 minuten gebakken hebben kun je het sausje toevoegen aan de broccoli. Kook / bak het geheel nog zo’n 2 minuten door.
 4. Schud de broccoli af en voeg deze toe aan de aardappelen. Mocht dit niet lukken omdat de pan te klein is meng de broccoli en de aardappelen met het sausje dan in een ovenschaal of ovenschalen.
 5. Voeg vervolgens de kaas toe door deze over het gerecht heen te strooien.
 6. Bak het gerecht vervolgens zo’n 25 minuten in de oven op 180°C of 200°C bij een conventionele oven.
 7. Bak zo’n 5 tot 10 minuten voor het gerecht klaar is in de oven het vlees en serveer dit er apart bij. Zo kan iedereen kiezen hoe hij/zij de maaltijd eet. Vegetarisch of met vlees/vis.

Je kunt het gerecht ook uitbreiden met champignons of andere groenten.

Heb jij al eens de steel van de Broccoli meegegeten?

Geverifieerd door ExactMetrics