Is het in uw huis vaak vochtig en warm? Ventileert u niet goed? Dit zijn redenen voor schimmels om lekker te gaan groeien.

Slechte ventilatie

Het goed ventileren van uw huis is heel belangrijk. Schimmels houden van vocht en door goed te ventileren, voorkomt u vochtige ondergronden. Zorg voor een constante toestroom van verse lucht, bijvoorbeeld met behulp van ventilatieroosters, mechanische ventilatie of kiepraampjes. Een te hoge luchtvochtigheid is funest en eventjes een raam openzetten is niet voldoende om schimmels te voorkomen.

Geen afzuiging

Zoals gezegd zijn schimmels groot fan van vocht. Daarom zijn uw vochtige ruimtes als het toilet, de badkamer en de keuken vatbaar voor schimmels. Afzuiging zorgt ervoor dat de ruimtes niet te vochtig worden en daarmee verkleint u de kans op zwarte en groene schimmel aanzienlijk.

Vochtproblemen

Lekkage gehad of heeft u last van optrekkend of doorslaand vocht? Laat vochtproblemen zo snel mogelijk verhelpen, want hoewel het er soms enorm lokaal uitziet, hebben vochtproblemen invloed op uw gehele woning. Schimmels zijn dol op vochtproblemen en groeien dan ook enorm goed op deze voedingsbodem. Let er ook op dat de temperatuur in huis niet te hoog oploopt. De combinatie van warmte en vocht zorgt geheid voor schimmels.

Slechte hygiëne

Schimmels nestelen zich vooral lekker op een vuile ondergrond. Maak goed schoon en doe vooral extra uw best in vochtige ruimtes.

De gevolgen van schimmels in huis

Als je groene schimmel in huis hebt, of andere soorten schimmel dan kunnen de gevolgen ernstig zijn. Blootstelling aan schimmels kan namelijk nadelige gezondheidseffecten hebben. Vooral kleine kinderen, mensen met luchtwegproblemen en mensen met een verzwakt immuunsysteem zijn er extra gevoelig voor. Niet-allergische personen kunnen bij blootstelling aan schimmel ook een verhoogd risico lopen op luchtwegklachten, luchtweginfecties en het ontstaan of verergeren van astma. Wij hebben dit zelf aan den lijve ontdekt dankzij een huurwoning waar de woningstichting niks aan wilde veranderen. Gelukkig zijn we nu van het huis, en dus ook alle klachten af.
Lees meer over Wat te doen als schoonmaken niet meer helpt?

Geverifieerd door ExactMetrics