Thuisleven.com > Spellen & Puzzels > Door het Joepspel onthouden wij de rekentafels wel!

Door het Joepspel onthouden wij de rekentafels wel!

‘Joepspel, rekenen met verbeelding en fantasie’ is bedacht en ontwikkelt door Inge en Jeanette. Deze dames zijn goed benaderbaar en staan open voor suggesties. In deze relatief korte tijd dat Joepspel ontwikkelt is zijn er al vele variaties op dit kaartspel bedacht.

Joepspel

Joepspel is een kaartspel met negen eilanden, met in het midden Schateiland. Het is de bedoeling dat je met je gevouwen bootje van eiland naar eiland vaart en daar aangekomen de tafelsom hardop voorleest. Indien correct dan mag je graven naar een (schat)kaart. Nadat er drie schatkaarten zijn opgegraven vangt de eindrace naar Schateiland aan. Wie daar het eerst op terecht komt heeft de reis gewonnen.

Kaartspel

De kaarten zijn kleurrijk vormgegeven. De afgebeelde symbolen staan synoniem voor een getal. Hierdoor wordt de tafelsom beeldend gemaakt en zal een kind het beter onthouden. Eigenlijk denkt het kind in beelden en maakt het dan een vertaalslag naar de getallen. Daarnaast wordt op de bolletjeskaarten inzichtelijk gemaakt met drie stippen naar rechts en acht stippen naar beneden dat drie maal acht vierentwintig stippen zijn. Op de getalkaarten zijn de symbolen ingekleurd die bij de tafelsom horen. Door de herhaling en het hardop benoemen prent de tafelsom zich goed in.

Joepspel, tafels leren

Bootjes

We vouwen de bootjes en leggen de negen eilanden neer. Onder de acht eilanden rondom schateiland stoppen we drie bolletjeskaarten. We pakken drie kaarten van de pot en de jongste begint met haar bootje vanuit Schateiland. Als je kunt varen dan moet je. Met een getalkaart, veerbootticket in handen kan reizen naar een buureiland en met een bolletjeskaart, speedbootticket is het vrij reizen. Met getalkaart twaalf kan ze varen naar eiland twee (hartje), drie (Kroon), vier (Klaver) en zes (Lieveheersbeestje). Ze kiest het hartje, hakkelt de bijbehorende som eruit en kijkt me vragend aan???? Klopt, graven maar! Ze graaft een douanekaart op (6×6, 7×7, 8×8 of 9×9), die moet ze direct op het bijbehorende eiland leggen om dat te blokkeren. Per beurt mag je één kaart spelen. “Negen keer acht is tweeënzeventig”, de schoolmeid houdt me angstvallig in de gaten en leest op de kaarten mee. We gaan vrolijk door met eilandhoppen tot we drie schatkaarten opgegraven hebben. Met getalkaart 60, 70, 80 of 90 kan je de laatste reis naar Schateiland aanvangen en de schoolmeid had heel kien getalkaart 90 al een tijdje achtergehouden.

Onze ervaring met het Joepspel

Krap een week later spelen we ’s middags weer wat potjes samen en bemerk ik dat het hakkelen over is. De schoolmeid heeft het spel, de verschillende soorten kaarten en symbolen in de gaten. Nu moet ik echt op gaan letten, want nu wordt ook valsspelen niet geschuwd. Op de site staat informatie voor ouders, leerkrachten en verkooppunten van Joepspel. De spelvariaties houd ik nog even achter de hand, ik moet eerst even aan MIJN basis werken!

Lees ook: Rush Hour van Thinkfun
En lees ook: BS Toys- Vliegende monsters
Wellicht ook interessant: CaCao ChoColatl van White Goblin Games

Linda Meester

Eigenaar/ vennoot van Thuisleven.com & TuinenBuitenleven.com. Moeder van 3 dochters en gehuwd met een zelfstandig ondernemer.

Voeg commentaar toe