Mexicaanse Trein is een boeiend domino-spel dat strategie, geluk en een vleugje competitie combineert. Geschikt voor spelers van alle leeftijden, het spel staat garant voor spannende momenten en scherpe geesten. Met een set domino’s van dobbelstenen en een gezellige groep vrienden of familieleden ben je klaar voor een avontuurlijke reis langs de Mexicaanse spoorwegen!

Voorbereiding:

Begin met een dubbele twaalf set domino’s. Iedere speler trekt een steen; de speler met de hoogste dubbele steen (bijv. 12-12) begint het spel en plaatst deze in het midden als de ‘Mexicaanse Trein’. De andere spelers volgen met hun eigen treinen of ‘persoonlijke treinen’, bestaande uit verschillende takken.

Doel van Mexicaanse Trein:

Het ultieme doel is om als eerste al je domino’s kwijt te raken, terwijl je tegelijkertijd de ‘Mexicaanse Trein’ bezet houdt om te voorkomen dat andere spelers hun stenen leggen.

Het spelverloop:

  1. Beginnen: Na het plaatsen van de startsteen, begint elke speler om de beurt met het aanleggen van een passende domino aan een van de treinen (de Mexicaanse Trein of hun persoonlijke trein). Als een speler geen passende steen heeft, moet hij een nieuwe steen trekken uit de pot. Als deze steen ook niet past, gaat de beurt naar de volgende speler.
  2. Dubbels: Wanneer een speler een dubbele domino speelt, zoals een 6-6, moet hij een extra domino spelen. Als hij dit niet kan, blijft de dubbele steen onvoltooid en wordt de trein ‘open’ voor andere spelers om aan te leggen.
  3. Mexicaanse Trein: Als een speler niet kan spelen op zijn persoonlijke trein, kan hij ervoor kiezen om een nieuwe trein te starten, die dan beschikbaar wordt voor alle spelers om aan te leggen.
  4. Eindspel: Het spel eindigt wanneer een speler al zijn domino’s heeft gespeeld. De andere spelers tellen de punten op hun overgebleven domino’s op, waarbij elke steen gelijk is aan het aantal punten dat erop staat. De speler met de minste punten wint!

Strategische tips:

  1. Beheers je treinen: Houd je persoonlijke treinen in de gaten en probeer ze zo snel mogelijk te voltooien.
  2. Deel dubbele stenen slim: Wees voorzichtig met het spelen van dubbels, vooral als je niet zeker weet of je een volgende steen kunt spelen.
  3. Blokkeer slim: Overweeg om de Mexicaanse Trein te blokkeren als je merkt dat andere spelers daar veel van hun domino’s leggen.

Winnaar van Mexicaanse Trein:

De speler die als eerste al zijn domino’s heeft gespeeld, wordt uitgeroepen tot de winnaar van het spel. Maar let op: in Mexicaanse Trein is elke zet cruciaal, en de overwinning kan in een oogwenk veranderen!

Bereid je voor op een kleurrijke treinreis door Mexico en geniet van de opwinding en uitdagingen van het Mexicaanse Trein-spel!

Lees ook:

Speel jij wel eens spellen met dobbelstenen?

Afbeelding van Szabolcs Molnar via Pixabay
*affiliate

Geverifieerd door ExactMetrics