Thuisleven.com
Thuisleven nieuw logo.

Bento, de leukste manier van eten

Inmiddels ben ik overblijfmoeder geworden op school. En dat brengt iets nieuws bij ons in huis, namelijk brood mee naar school. Nu vind ik een standaard broodtrommeltje erg saai en ging ik op zoek op internet. Na wat googelen kwam ik uit op bento. Een leuke manier om eten mee te geven naar school of naar je werk. Dat hoeft natuurlijk niet perse brood te zijn.

Bento, wat is dat precies?

Bentō  is van origine een Japanse lunch, maar tegenwoordig wordt het ook veel gegeten in de Verenigde Staten en in Europa. Bentō is een maaltijd die veel voorkomt in Japan. Men kan ze in vele winkels kopen, maar veel mensen maken ze thuis, en nemen ze mee naar school/werk. Een traditionele bentō bestaat meestal uit rijst, vis/vlees en groenten. In Japan is het heel normaal om veel tijd in de bentō’s te steken. Veel ouders hebben een heel sterke competitie onder elkaar om hun kind de mooiste bentō mee te geven naar school.

Hoewel een bentō van origine Japans is, kan er van alles in het bakje gedaan worden, variërend van traditioneel Japanse gerechten, tot pasta en brood of oer-Hollandse zaken zoals poffertjes. Over het algemeen geldt dat een bentō:

  • goed volgepakt moet zitten;
  • vooral gezonde ingrediënten moet bevatten;
  • 3 delen koolhydraten bevat (zoals rijst/pasta/brood etc.);
  • 2 delen groente of fruit. (waarbij het fruit als snack gezien wordt);
  • 1 deel proteïne, zoals tofu, ei of vlees(waren).

Wanneer dit het geval is zal de inhoud van het bakje in milliliter ongeveer gelijk zijn aan het aantal kilocalorieën die de maaltijd bevat.

Wat zit er bij ons in de Bento

De kinderen nemen graag brood mee, dus een boterham die ik in een vorm snij of met een speciale vorm uitsteek. Daarnaast krijgen ze fruit of snoepgroente mee. Dit probeer ik ook leuk te maken door middel van een prikkertje erin of uit te steken. Op een banaan kan je bijvoorbeeld ook de naam schrijven, stickers erop wees creatief! Ik gebruik hiervoor nog een standaard broodtrommel, maar er zijn speciale bento boxen te koop!

Bento voor iedere maaltijd

Bento is ook geschikt voor tussendoortjes en warme maaltijden. Het is voor de kinderen leuk om zo te eten en bij mij werd het eten ook beter gegeten. Als ik de groente in een bepaald gezichtje neerleg dan eten ze het beter dan als ik er zo een paar op het bord doe. Voor eieren heb je speciale malletjes dat je leuke vormen krijgt. En met rijst kan je veel creaties maken!

Bento ideeën

Voor bento ideeën kijk ik vooral op Pinterest, daar staan er zoveel, zo mooi. Ik gebruik het in middels ook bij het fruitmoment en de krab is hier wel favoriet! Ook zijn er webshops die van alles aanbieden voor bento, zo kwam ik uit op Bentofabriek.nl een super mooie website met alles voor een bento te maken.

Lees ook:

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

9 reacties

  • Mijn zoontje heeft elke dag een Bento broodtrommel mee naar school. Ik vind het belangrijk dat mijn zoontje goed eet maar ook lekker eet. Eten mag tenslotte een feestje zijn. Inmiddels zijn wij er achter dat je met kleine dingen al iets leuks kan maken. Je hoeft geen dure dingen te kopen, internet staat vol met leuke ideeen 🙂

  • Wat ben ik hier blij mee heb gretig gebruik gemaakt van de kortingscode .. We gaan als beginner aan de slag.. Prikkertje bestel ik uit buitenland maar de boxen zijn echt erg mooi

    • Wat fijn dat je de kortingscode hebt gebruikt! Zo hebben er veel mensen plezier van! Zegt het voort, zo zijn er misschien meer mensen die er plezier van hebben!

  • Mijn dochter zei allemaal leuk en aardig, maar hoe eten ze de korsten van t brood dan?? Krijg je van die verwende kinderen die geen korsten willen, tja dacht ik toen. Hoe doe je dat met Bento?

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics