Vooropgesteld dat ik nog geen aflevering van ‘de Dokter Corrie SHOW’ heb gekeken op de televisie, heb ik al wel over haar gehoord. Controversieel is het woord dat in één adem met Dokter Corrie wordt gebruikt. Toen de nieuwsbrief van Uitgeverij De Harmonie in mijn mailbox viel, twijfelde ik geen moment om ‘Dokter Corrie geeft antwoord’ aan te vragen ter recensie. Ik ben onbevangen in het dikke boek (222 blz.) begonnen en gaandeweg hebben zij en haar puberpanel mijn hart gestolen.

Dokter Corrie geeft antwoord

Niki Padidar heeft dit naslagwerk, met medewerking van Rutgers, kenniscentrum seksualiteit, geschreven. ‘Dokter Corrie geeft antwoord’, Over puberteit, ssss ssseks ssseksualiteit en relaties, geen vraag is te gek, sieren de kaft. Naast een foto van Martine Sandifort, vertolker van Dokter Corrie, natuurlijk en niet te vergeten een uitklappiemel, blootmemory, het puberpanel, de bijlage voor Ouders en stickers overigens.
Na het voorwoord waarin ze antwoord geeft over het hoe en waarom van dit boek, gaan we al vlot naar ‘verliefd zijn’. Per onderwerp wordt uitgebreid en in haar eigen taal uitgelegd wat het is en hoe je er mee om kunt gaan. In korte alinea’s, onderbroken door geel geblokte hoofdstukjes, schrijft ze in haar spreektaal tot de jeugdige lezer. Naast geschreven tekst wordt de boodschap ondersteund door vlotte afbeeldingen, foto’s en tekeningen. Soms lijken ze een beetje op de biologieles, vaker zijn het sfeerfoto’s. Aan het eind van het onderwerp doet het Puberpanel zijn zegje en kunnen de lezers de mening van leeftijdsgenoten tot zich nemen. De reeks van onderwerpen is volledig: van alle afzonderlijke lichaamsdelen en ongesteldheid/ zwangerschap tot zelfverdediging en hoe je grenzen aan te geven. Daartussenin worden verliefdheid, puberteit, verkering tot aan zelfbevrediging, seks en porno behandeld. Maar ook sekse en geaardheid ontbreken niet. In de bijlagen is het hoofdstuk voor ouders en hulp te vinden. In de envelop aan de achterzijde zitten de stickers, de blootmemory en de glazen voor de ‘roze bril.

Mijn mening

Onze dochters wilden niet dat ik over hen schreef, dus dit hoofdstuk is beperkt tot mijn eigen mening.
Het hele boek, en dat vind ik heel knap, is vrij van waardeoordelen. Vragen staat vrij en geen onderwerp is te gek. Ik vind de teksten en afbeeldingen niet schokkend. Wel lijkt het mij niet de bedoeling om het boek van voor tot achter onbegeleid te laten lezen door je jonge tiener. Misschien per onderwerp waar er op dat moment vragen over zijn of waar je je kind op voor wilt bereiden. Hiervoor is op de achterzijde de hoofdstukindeling opgenomen. De onderwerpen die aan bod komen worden zeer uitvoerig behandeld. In begrijpelijke taal worden de lezers zeer serieus genomen. Dat is gelijk ook de tip van Dokter Corrie in de bijlage voor ouders: Neem je puber serieus! Er zijn wel een paar extreme onderwerpen buiten schot gebleven, bedacht ik mij later en dan doel ik op afwijkende, strafbare seksuele voorkeuren en uitingen. Het praktische van het boek, bv. hoe doe je een condoom, breng je een tampon in of reinig je je geslachtsdeel, juich ik van harte toe. De boodschap van Hoe je moet zoenen of seks kunt hebben, blijft een kwestie van oefenen. Met wat humor worden tips gegeven als draai je gezicht een beetje anders botsen de neuzen. Naast een uitklap-piemel is er ook de waardevolle ‘Hoe kom je uit de kast?’ en de leerzame (volledig geklede) pin-up met te smalle taille en getuite lippen van Dokter Corrie middels uitklap-bladzijden. Dokter Corrie geeft niet alleen een antwoord, ze heeft een antwoord en geen vraag is te gek!

Boekinformatie

Titel- ‘Dokter Corrie geeft antwoord’
Auteur- Niki Padidar i.s.m. Rutgers en NTR
Uitgeverij De Harmonie
Jaar van uitgifte- 2017
Verkrijgbaarheid- € 25,00

Lees ook:

*voor het schrijven van dit artikel hebben we een recensie exemplaar ontvangen*

Geverifieerd door ExactMetrics