Thuisleven.com
Thuisleven.com > Entertainment > Spellen & Puzzels > Kaartspellen > Splittissimo- spelend leren over porties en breuken

Splittissimo- spelend leren over porties en breuken

Gut, “Ik lach mij een breuk” en “Kan je rekenen? Reken daar maar niet op”. Bekende uitspraken hier in huis. Splittissimo zal ons helpen te leren delen.

Spelend leren, ook wel educatief genoemd

We zijn dol op spelen en spelletjes doen. Voor het schoolwerk hebben we een Chromebook speciaal ingericht met Rekentuin, Taalzee, ZULU Connect en meer van dat soort internetpagina’s. Tijd voor een andere invalshoek en daar komt Foozle om de hoek. Binnen hun gezin misten de grondleggers ook de nodige middelen om de kinderen bij te staan, voornamelijk in automatiseren. Ze besluiten om de kwalitatief goede educatieve spellen van o.a. The Brainy Band en Eureka Ah!Ha te importeren en aan te bieden als hulplijn voor andere ouders in nood, want hoe zat het ook al weer?

Automatiseren

Afgelopen week nog help ik aan de keukentafel met de huiswerk map. Iedere vrijdag krijgen ze huiswerk mee, dit keer rekensommen. “Als ik het getal 36 zie”, zeg ik, “dan denk ik direct aan 6 maal 6.” Ze kijken mij wat glazig aan. “Waar denk jij aan als ik het getal 30 zeg?” ….. Een reactie blijft uit. “Denk je dan niet aan tweemaal 15, driemaal 10, zesmaal 5 enzovoorts?” Ze denkt even na en zegt: “Dan denk ik aan dat je in onze wijk 30 kilometer mag rijden met de auto.”
De jarige Jet mag de halve appel-kruimelvlaai aansnijden. We zijn met zijn vijfjes en ijverig snijdt ze vijf keer door de vlaai. Dan verdeelt ze de (kleine en grotere) punten over de vijf taartbordjes en ze houdt een stuk over. Wacht eens…?

“Kan je rekenen?”

Direct in de eerste schoolweek krijgen we al een mailtje van de juf. Of we thuis willen oefenen met geld tellen en winkeltje spelen. Nog geen week later volgt juf twee met het verzoek de tafels weer op te halen, want die liggen blijkbaar onder een laag vakantiestof. Gelukkig daar is de postbode met Splittissimo. Dat ziet er tenminste vrolijk uit. Geschikt voor twee tot vijf spelers en vanaf 6 jaar te spelen. Direct uit school ligt Splittissimo voor ons klaar, laat de thee maar een keer zitten. We gaan eerst pizza bestellingen in orde maken.

Splittissimo

Splittissimo is aan te passen aan de leeftijd van het kind. Zo blijft het educatieve spel langdurig aansluiten bij de leerwensen van het 6, 8 en 10 jarige kind. Ideaal met meer kinderen binnen een gezin en het gaat je als ouder ook niet vervelen. Het doel is om veel pizzabestellingen af te ronden met de juiste ingrediënten en in de juiste hoeveelheid. De kaarten zijn heel beeldend en kleurrijk opgezet.

Moeilijkheidsgraad

We beginnen met de pizza’s en ingrediënten (orderkaarten) met 1 stip, moeilijker kan altijd nog met 2 tot zelfs 3 stippen. Zo op het eerste gezicht gaat het om kwart, half, driekwart of een hele pizza. Verschrikt kijken de dochters op. Kwart? Klokkijken gaat ook nog niet best, anders had ik het op kwartieren kunnen gooien. Rustig blijven… En ik laat het nogmaals zien. “Ohh, bedoel je dat!” En ze sorteren de kaarten met één stip uit. We verdelen de pizza’s in ongeveer drie gelijke stapels. Dat lukt…
Per speler krijg je 4 orderkaarten. Daar staan de benodigde ingrediënten op als tomaat, paprika en champignons. En er staat een breuk op vermeld, die staat voor de gewenste grootte van de pizza.

Het spel 8+

Met vier orderkaarten in je hand kijk je naar drie gelijke stapels pizza’s. Wanneer je een bestelling compleet kunt maken met breuk én het juiste ingrediënt dan mag je de pizzakaart (goed voor 1 punt) hebben. De vervulde orderkaart leg je af. Als je geen orders meer kunt verwerken, dan pas je en pak je orderkaarten bij tot je er weer vier in handen hebt. Wanneer de drie pizzastapels verwerkt zijn, heeft degene met de meeste (pizza)punten gewonnen.
Als je hardop zegt wat je bestelling is, dan luisteren en leren de andere spelers ook mee. Wij speelden het met open orderkaarten en het werd een heel coöperatief spel omdat we elkaar met bestellingen hebben geholpen.

Speciale kaarten

Door het gebruik van de speciale, paarse orderkaarten gooi je er een aantal variaties in. Je kunt er een ander mee dwars zitten of er zelf voordeel bij hebben, wanneer je alle pizza’s met beide weergegeven ingrediënten af mag pakken. Dat is een herkenbaar element voor de spelers van het kaartspel Pesten!.

Aanvullende spelregels Splittissimo 10+

Denkhoofd aan en spelen maar en het toverwoord is MEER. Meer pizzakaarten en meer orderkaarten zijn tegelijk in te wisselen, tenminste als deze samengestelde order klopt. En ten alle tijde kan je met een Speciale Order kaart het spel én dus de beurt overnemen. Aan het einde van het spel worden strafpunten berekend over niet vervulde orderkaarten, dat vereist een actieve spelinzet dus. Dat is geen punt, want ze is fanatiek, bloed-fanatiek.

Onze ervaring met Splittissimo

De speldoos is stevig, dit geldt ook voor de kaarten en pizza’s. De afbeeldingen spreken aan en spreken bijna voor zich. Dat scheelt veel uitleg voor deze moeder, die nu eenmaal wel van meisjesnaam Meester heet, maar geen juf is. Dat Splittissimo mee kan groeien in niveau en leeftijd vind ik een pre in dit gezin met drie kinderen. Het blijft uitdagend en leerzaam. Het handzame doosje kan gemakkelijk mee op vakantie of logeren bij opa en oma.

Spelinformatie en verkrijgbaarheid Splittissimo

Foozle biedt haar educatieve spellen aan bij Bol.com en in een eigen webwinkel. Tot eind september 2019 is Splittissimo samen met Multibloom (automatiseren maal- en deeltafels) bij Foozle in een voordeelbundel verkrijgbaar. Ideaal als partijtje- of schoencadeautje!

Speel jij graag (educatieve) spelletjes?

Linda

Getrouwd en moeder van 3 meiden. Ik was een blogger op Thuisleven tot 1-10-2023

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

1 reactie

  • Oh! Dit klinkt als een spel voor ons. Altijd op zoek naar dingen die het hen makkelijker maken op school. Dit is een leuke en speelse manier om te oefenen.
    Dit gaat op mijn decemberlijstje, ik denk als bundel.

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics