Zodra we de verpakking van “Ezelen” open maakten, een ander Identity Games spel, komen we een kaartje tegen met daarop andere spelletjes van dit merk. Een van de spelletjes die op het kaartje staat is pesten! Het spelletje ken ik wel van mijn studententijd (dat klinkt als een verre verleden). De exacte spelregels weet ik niet meer vandaar dat ik het mee neem nadat ik het tegen ben gekomen in de speelgoed winkel voor nog geen tientje.

Pesten!

Het spel zit in een mooi bewaarblikje, dat zelfs praktisch is voor onderweg (eventueel kun je er nog een 2e of 3e spelletje bij in stoppen gezien de ruimte die over is). Het blikje gaat makkelijk open en dicht, maar ook niet te makkelijk zodat alles door de auto ligt (mocht dit wel het geval zijn kun je aan de zijkanten van het dekseltje iets duwen zodat dit stroever gaat zitten). De kaarten zijn vrij groot en de kinderen hadden even moeite om dit in de hand vast te houden.

Maar zoals altijd werd ook nu weer het oefenen beloond en hebben we al heel wat spelletjes gespeeld. De spelletjes zijn kort van duur met af en toe een uitschieter, juist dat contrast tussen de spelletjes maakt het spelen zo leuk. Het grootste pluspunt vind ik nog wel dat het overal te spelen is (ook al is het een beetje improviserend) en dat je geen hele op- en afbouw gebeuren hebt. Kortom een “vette” aanrader!

Spelregels Pesten!

Schud alle kaarten en geef iedere speler 7 kaarten. Zorg dat de andere spelers niet zien welke kaarten je hebt. Leg de overige kaarten omgekeerd op een stapel, dit is de pakstapel. Draai de bovenste kaart open en leg deze kaart naast de pakstapel, dit is de aflegstapgel.

Eerste speelronde:

Alle spelers mogen om de beurt een handkaart op de aflegstapel leggen. De jongste speler begint. De kaart die je aflegt moet qua waarde gelijk zijn aan de bovenste kaart van de aflegstpapel. Bij. 3 op 3 of ruiten op ruiten . Als je geen juiste kaart kunt afleggen, moet je een kaart van de pakstapel pakken. Wanneer je de getrokken kaart wel kunt spelen, mag je de kaart meteen afleggen. Als de pakstapel leeg is, schud je de aflegstapel (op de bovenste kaart na). Dit is de nieuwe pakstapel. 

Winnen Pesten!

De speler die het eerst al zijn handkaarten kwijt is, wint.

Speciale kaarten 2 7 8 B A J

  • 2: ♠ ♣ ♥ ♦ De volgende speler pakt 2 kaarten van de pakstapel.
  • 7: ♠ ♣ ♥ ♦ Zeven blijft kleven. De speler moet nóg een kaart afleggen. Heeft de speler geen goede kaart, dan moet hij een kaart van de pakstapel pakken en deze eventueel afleggen.
  • 8: ♠ ♣ ♥ ♦ Acht wacht. De volgende speler slaat een beurt over.
  • BOER: ♠ ♣ ♥ ♦ Boer aan het roer. De speler bepaalt het nieuwe symbool.
  • AAS: ♠ ♣ ♥ ♦ Aas draait de pot. De speelvolgorde keert om.
  • JOKER:de volgende speler moet 5 kaarten pakken van de pakstapel. De speler die de kaarten moet pakken, bepaalt het nieuwe symbool. De joker mag je op elke kaart spelen.

Varianten:

Optellen
Deze regel bestaat uit 2 delen:
1. Als de speler vóór jou een 2 of een joker speelt, mag je meteen nog een 2 of een joker spelen. Dit mag net zo lang tot een speler geen 2 of joker meer heeft. Dan moet de speler na jou de extra kaarten pakken. Bijv. speler A speelt een 2, speler B speelt meteen een joker. Speler C moet dan 2+5=7 kaarten pakken.
2. Als de speler vóór jou een 8 speelt, mag jij nog een 8 spelen. Dan moet de volgende speler een beurt overslaan.

‘Niet eindigen met een pestkaart’
Een speler mag geen speciale kaart als laatste kaart uitspelen om te winnen. Als de laatste kaart van de speler wel een pestkaart is, moet hij 5 nieuwe kaarten pakken.

Kloppen
Een speler moet kloppen of “laatste kaart” roepen als hij zijn op één na laatste kaart speelt. Als hij niet klopt of roept in zijn beurt, moet hij 5 extra kaarten pakken.

Getrokken kaart houden
Als een speler een kaart van de pakstapel pakt, is zijn beurt direct voorbij.

TIPS.

– Wil je Pesten met meer dan 4 personen spelen, koop dan nog een spel Pesten!
– Zorg ervoor dat voor iedereen duidelijk is met welke regels je speelt.
– Om iemand terug te pesten, kun je op een 2 of een joker ook een aas leggen. Hierdoor verandert de speelrichting en moet hij zelf de extra kaart pakken.

Lees ook:

♠ ♣ ♥ ♦ Veel speelplezier ♦ ♥ ♣ ♠

Geverifieerd door ExactMetrics