Thuisleven.com > Kerst & Oud en Nieuw > Naar Kerst toeleven met een adventskalender

Naar Kerst toeleven met een adventskalender

Het is alweer bijna de laatste maand van het jaar: december. December is adventstijd en overal vind je de adventskalender. Maar wat is advent eigenlijk?
Het vieren van advent kom je niet eens in de bijbel tegen, en toch is het al een heel oude christelijke traditie.

Advent

Advent komt van het Latijnse woord ‘adventus’ en dat betekent ‘komst’. Met advent leven we toe naar het kerstfeest. Met kerstfeest vieren we dat Jezus naar deze wereld is gekomen als een klein kindje (lees hier het kerstverhaal zoals in de bijbel beschreven). De adventstijd duurt vier weken. Op de vier zondagen die in deze periode vallen wordt in veel kerken een kaars aangestoken, totdat met Kerst de vijfde kaars wordt aangestoken. Met de kaarsen wordt gesymboliseerd dat Kerst steeds dichter bij komt, het feest van het Licht!

Toeleven naar advent met een adventskalender

Bij de Action zag ik een paar maanden geleden de eerste al liggen; de adventskalender. Een doos met 24 luikjes met achter elk luikje een chocolaatje. Leuk voor kinderen om zo toe te leven naar het kerstfeest.

Vorig jaar schreef Marjo een blog met een DIY voor een adventskalender. Ze legde uit hoe je zo’n kalender zelf kunt maken en heeft voor elke dag één opdracht voor kinderen.

Playmobil heeft ook een adventskalender en Linda schreef hier vorig jaar een blog over. Ook van Lego zijn er adventskalenders te koop.

Liever creatief? SES Creative heeft ook een adventskalender in het assortiment. Vanaf 1 december wacht er elke dag een nieuwe verrassing op je in de kalender, zoals strijkkralen, legborden en spelden. De kerstdagen komen steeds dichterbij terwijl jij mooie creaties maakt van strijkkralen.

Zoals u misschien wel weet en in eerdere blogs hebt gelezen: ik ben nogal fan van de losse thee van Nicole’s Choice. En toen zij een berichtje op Facebook plaatste dat zij een adventskalender in haar webshop zou gaan verkopen, was ik gelijk verkocht. De thee adventskalender laat je het assortiment van Nicole’s Choice op een leuke manier ontdekken door elke dag een andere thee te proeven. Ontspan voor de feestdagen met iedere dag een andere heerlijke theesoort. Je ontvangt in een lange slinger 24 zakjes losse thee, waarbij je van elk zakje minimaal 2 koppen thee kan zetten. De dagen zijn genummerd, dus nummer 1 is voor 1 december enzovoort.

Mijn man en ik elke avond een kopje thee, maar nu nog iets voor mijn kinderen? Tot we bij de Ikea liepen en daar een adventskalender tegenkwamen. In de kalender zitten 24 verschillende, bijzondere chocolaatjes. Nee, niet zomaar chocolaatje … Gewoon echt van die lekkere. Bovendien zit ik elke doos ook nog eens 2 actiekaarten ter waarde van minstens € 5,00 per stuk. Maar dat zou ook zomaar € 10,00 of € 25,00 of zelf € 440,00 kunnen zijn. En voor allebei mijn kinderen kocht ik zo’n adventskalender.

En als laatste tip: bij het Nederland Bijbel  Genootschap kun je je aanmelden en vanaf 3 december ontvang je elke dag een e-mail met een bijbeltekst, een korte overdenking en een vraag. Leef en lees toe naar kerst. Je kunt je hier aanmelden.

Meer weten?

Wilt u meer weten over Kerst? Lees dan deze blog eens die Rianne vorig jaar geschreven heeft over een animatiefilm.

Hoe leef jij toe naar kerst?

gastbloggerthuisleven

15 reacties

  • Ik ga meelezen met het Nederlands Bijbelgenootschap en ga waarschijnlijk de Jesse Tree weer gebruiken om door de bijbel te gaan als voorbereiding op Kerst.

  • Wij leven naar kerst toe door regelmatig samen wat te knutselen met de kinderen voor het kerstdiner. Deze week hebben we alvast wat zitten schilderen voor de naamkaartjes om op tafel te leggen en zo knutselen we beetje bij beetje wat bij elkaar 🙂

  • Je ziet ze steeds meer he! Ik vind ze wel erg leuk, het doet me altijd denken aan de tv serie van Linus, waar de eerste aflevering op 1 december ook over een adventskalender.

  • Ik heb dit jaar maar liefst 4 kalenders, oops! Die van Ikea kocht ik zelf ook, ben ik heel benieuwd naar, de chocolaatjes zagen er alvast lekker uit!

  • Ik heb al een paar jaar een adventskastje maar eigenlijk nog nooit gebruikt omdat ik het lastig vind wat er in te stoppen en om er elke dag snoep in te stoppen vind ik eigenlijk niet zo’n strak plan. Ze snoepen al genoeg in deze tijd. Dit jaar ga ik ‘m voor het eerst echt in gebruik nemen door de kids bepaalde opdrachten op papier te laten zetten en dan doe we elke dag wat er op staat. Bijvoorbeeld een bepaald spel of bepaald avondeten etc…. Ben benieuwd!!!

  • Ik leef ook echt naar de Kerst toe (stiekem misschien ook omdat ik dan jarig ben). De adventkalender vind ik altijd erg leuk. Maar met chocola vind ik zo algemeen. Maar dat ze ook met lekker en speciale chocola hadden wist ik niet. Toch maar even langs de Ikea.

  • Leuk! Ik had vroeger ook adventskalenders. Van die waarbij er een plaatje te voorschijn kwam als je het luikje opende. Erg leuk! Natuurlijk ook die met chocolaatjes gehad… Dan was aftellen soms wel moeilijk 😛

  • Ik trek gewoon elke dag een mannakorrel, altijd de goeie! En dan afstrepen, haha… Moet zeggen dat ik dit jaar niet zo naar kerst toe leef, maar wel naar 6 januari. Dat is mijn uitgerekende datum. Spannend!