Thuisleven.com
Mia en de bibliotheekhond
Thuisleven.com > Entertainment > Boeken > Kinderboeken > Prentenboek ‘Mia en de bibliotheekhond’ 4+

Prentenboek ‘Mia en de bibliotheekhond’ 4+

Op de voorkant van het prentenboek staat een mooie tekening van een meisje wat, leunend tegen een hond, leest in een boek. Op de achterkant lees je de volgende tekst;

Mia vindt lezen NIET leuk. Ze houdt niet van boeken. En ook niet van strips.
Zelfs de smaken op de kaart van de ijscokar wil ze niet lezen.

Maar dan mag ze Bonnie de bibliotheekhond iedere week gaan voorlezen. Bonnie vindt het helemaal niet erg als Mia over woorden struikelt. En als je niet bang meer bent om fouten te maken, is lezen eigenlijk best leuk!

Mia en de bibliotheekhond

Mia is de hoofdpersoon in dit boek. Ze heeft moeite met lezen en daarom vindt ze lezen niet leuk. De juf op school zegt dat ze niet moet opgeven. Maar het lukt haar niet altijd om woorden te maken, en de zinnen blijven soms in haar keel hangen. En het gebeurt ook dat de kinderen haar uitlachen als ze een fout maakt. Terwijl haar klasgenoten het goed doen, en sterrenstickers van de juf krijgen. Krijgt Mia alleen maar hartjesstickers. Deze hartjes betekenen dat ze niet moet opgeven. Maar ondertussen is Mia verdrietig, en haar zelfvertrouwen is gedaald. Mia wil ook graag een sterrensticker van de juf, zij wil ook graag goed kunnen lezen en de woorden goed kunnen uitspreken net als de andere kinderen.

Dan neemt haar moeder haar in het weekend mee naar de bibliotheek. En daar mag ze een hond gaan voorlezen. Eigenlijk vindt Mia het maar niets, toch gaat ze het proberen. En dan komt Mia erachter dat voorlezen toch wel erg leuk kan zijn. Zeker als niemand je uitlacht en rustig naar je luistert. Door deze fijne ervaring begint het zelfvertrouwen van Mia weer te groeien. Zou ze het durven om in de klas weer te gaan voorlezen? En verdient ze dan ook een sterrensticker?

Mijn mening over Mia en de bibliotheekhond

Het is een mooi verhaal over een meisje dat niet durft te lezen omdat ze het niet goed kan. Kinderen kunnen zichzelf in dit verhaal herkennen. Je kunt dit verhaal gebruiken om dyslexie ter sprake te laten brengen. Maar ook om de kinderen te leren dat ze begrip moeten hebben voor kinderen die wat minder snel zijn met leren lezen. Het verhaal laat uiteindelijk zien, dat iedereen leert lezen hoe moeilijk dat soms ook is. De mooie tekeningen passen perfect bij het verhaal.

Met dit boek kan je op een mooie manier toch een moeilijk thema bespreekbaar laten maken. Daarom raad ik dit boek ook aan voor leerkrachten die in het basisonderwijs werken. De teleurstelling van iets niet meteen goed kunnen, boosheid, onzekerheid, maar ook doorzetten en blijdschap. Het komt allemaal in dit boek naar voren. Aanrader!

Informatie

Titel: ‘Mia en de bibliotheekhond’
Auteur: Lisa Papp
Categorie: Prentenboek, hardcover
Uitgever: De Vier Windstreken
Leeftijd: voor te lezen vanaf 4 jaar
ISBN: 9789051165791

Lees ook:

*Voor het schrijven van dit artikel hebben wij een review-exemplaar ontvangen*

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

2 reacties

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics