Selecteer een pagina

Tijdens mijn studie Scheikundige Technologie aan de technische universiteit Eindhoven heb ik ooit voor een practicum een ludiek onderzoek gedaan naar welke koffiemachine in het gebouw de koffie zette met de hoogste cafeïne concentratie. Bij een dergelijk onderzoek, wat als doel heeft om verschillende analyse methoden te leren gebruiken, moet je natuurlijk ook het nodige literatuurwerk doen. Voor koffie (van Koffiezz, knipoog) bleek dit een opvallend leuk onderzoek te zijn omdat de gezondheidseffecten van dit zwarte vloeibare goud voornamelijk bijzonder positief blijken te zijn. Een meer recente samenvatting van deze positieve effecten kun je hier vinden.

Koffie, koffie, koffie, koffiezz.

Aangetoonde positieve effecten

Kort samengevat zijn dit 13 wetenschappelijk aangetoonde positieve effecten van het drinken van koffie:

 1. Verhoogd energieniveau en zelfs intelligentie

  We weten allemaal dat koffie verkwikkend werkt, maar minder bekend is dat cafeïne verschillende processen in je hersenen versnelt, waardoor je meer kunt onthouden, sneller reageert en zelfs slimmer wordt

 2. Door koffie kun je sneller afvallen

  Cafeïne is een van de weinige stoffen waarvan wetenschappelijk is bewezen dat ze vetverbranding bevordert.

 3. Koffie kan je sterker maken

  Door de productie van adrenaline te stimuleren worden spieren gestimuleerd wat uit onderzoek tot een gemiddelde krachtverhoging leidt van ca. 11-12%

 4. Er zitten veel voedingsstoffen in koffie

  Bijvoorbeeld vitamine B2, B5, Magnesium, etc.

 5. Koffie beschermt mogelijk tegen diabetisch type II

  Uit onderzoek blijkt ook dat koffiedrinkers tussen de 23 en 50% minder kans hebben op het ontwikkelen van diabetisch type II. Deze data komt uit een verzameling van 18 onderzoeken met bijna een half miljoen deelnemende individuen. Een krachtig wetenschappelijk bewijs dus.

 6. Koffie kan bescherming bieden tegen Alzheimer en dementie

  Studies tonen aan dat je de kans op Alzheimer en dementie met 65% kunt verlagen door geregeld koffie te drinken.

 7. Koffie kan bescherming bieden tegen Parkinson

  Hetzelfde geldt ook voor de slopende zenuwziekte Parkinson. Het beschermend effect is maar liefst een reductie van 60%.

 8. Koffie beschermt de lever

  Levercirrose is een aandoening waarbij er littekenweefsel de functie van de lever langzaam beschadigd. 4-5 kopjes koffie per dag blijkt het risico op deze ziekte (die niet altijd terecht met alcoholisme geassocieerd wordt) met 80% verlaagd.

 9. Koffie kan je gelukkiger maken.

  Ofschoon ik altijd gelukkig word van koffie, blijkt het ook nog eens tegen depressies positief te werken.

 10. Koffie kan het risico op kanker verlagen

  Door bepaalde functies van het lichaam te versnellen en versterken, biedt koffie verhoogde bescherming tegen bepaalde kankersoorten. Bijvoorbeeld 40% minder kans op leverkanker en 15% minder kans op darmkanker.

 11. Koffie kan de kans op een hartaanval verlagen

  Ofschoon er vaak beweerd wordt dat koffie bloeddruk verhogend werkt, en dus niet goed is voor het hart, blijkt dat niet geheel terecht. Cafeïne verhoogt de bloeddruk met gemiddeld 3-4 mm/Hg (op een normale druk van 120/80 mm/Hg). Echter dit effect vaak verdwijnt bij geregeld koffie drinken (Tenzij je al een hoge bloeddruk hebt, en dan moet je er wel even op letten). Maar onderzoek toont aan dat koffie bij vrouwen juist het risico op hartproblemen verlaagt. Het waargenomen effect kan zelfs tot 20% zijn.

 12. Koffiedrinkers lijken langer te leven

  Gezien de positieve effecten van koffie op je lichaam is het wellicht niet verwonderlijk dat er wetenschappelijke observeringen zijn die suggereren dat koffiedrinkers langer leven.

 13. Koffie is de grootste bron van antioxidanten in een westers dieet

  Antioxidanten beschermen tegen beschadigingen door vrije radialen en andere oxidanten die kunnen leiden tot schade aan je DNA en lichaam. Onderzoek suggereert dat koffie meer antioxidanten bevat dan groente en fruit.

Zwart levenselixer

Kortom om verschillende gezondheidsredenen is dit zwarte levenselixer de moeite waard om gedronken te worden. Maar persoonlijk vind ik het vooral lekker! En dat lijken ze bij KoffieZZ maar al te goed te begrijpen. Van dit koffie georiënteerde bedrijf ontving ik een koffiepakket DeLuxe ter review (t.w.v. 28,49). Echt iets voor een koffiegenieter zoals ik. Naast de te verwachten levensverbeterende koffiebonen, zitten er koffiekoekjes in van Verkade, een aantal heerlijke nougat-blokken, chocolade bonbons en chocolade koffiebonen. Om de presentatie van al dat lekkers oogstrelend te maken, hebben ze tevens een prachtige etagère toegevoegd, een pak servetten en een boekje met een heel arsenaal aan koffierecepten. Een waar koffiegenot en prachtig op de Paaskoffietafel of als cadeautje voor verjaardag of vader/Moederdag.

Koffie, koffie, koffie, koffiezz.

Liever thee?

P.s. Mocht je nu geen koffiedrinker zijn en de voorkeur geven aan thee. Geen zorgen! Ook voor dit drankje blijkt een hele bibliotheek aan wetenschappelijk onderzoek eveneens legio gezondheids-versterkende effecten toe te schrijven.

Lees ook:

#spon

Geverifieerd door ExactMetrics