Is jouw kind ook dol op spelen met een poppenhuis? Dan moet je echt eens naar het miniaturen- en poppenhuismuseum in Breda. Mijn dochter is namelijk groot fan van poppenhuizen. Van de traditionele tot de Sylvanian families huizen, ze kan er uren mee spelen. Vandaar dat we een bezoekje gaan brengen aan het miniaturen- en poppenhuismuseum in Breda. Niet ver weg en dus leuk voor een dagje uit. We gaan met de trein, lekker makkelijk en gezellig.
Miniaturen- en poppenmuseum te Breda
Eenmaal in Breda lopen we het station uit en door een mooi park. Grappig is wel dat daar een heleboel kippen rondlopen. We steken het park dwars door en lopen zo het centrum in. Na een korte wandeling komen we bij de begijnhof. Hier is het Miniaturen- en poppenmuseum gevestigd. Het is geen groot museum, maar wel heel interessant! Het museum opent pas om 10 uur haar deuren dus we lopen nog even heerlijk door het nabij gelegen hofje heen waar de lekkerste kruiden groeien. Lavendel, bonenkruid, laurier, kamille een echte kruidentuin!
Het museum
De eigenaar van het museum zet intussen het welkomstbord buiten. We lopen naar de ingang en kopen een kaartje. Dat is echt goedkoop: € 3,50 per persoon en kinderen tot 11 jaar gratis. De prijs is inclusief een kopje koffie of thee of limonade. We lopen naar binnen. Gelijk bij binnenkomst staat er een apparaat. Hierin zie je een ouderwetse tram. Als je op een bepaald punt gaat staan, dan lijkt het net of je zelf in die tram zit. Kei leuk! We gaan de trap op naar boven. Halverwege de trap zien we al iets moois; een set van Paulus de Boskabouter. Voor de oudere generaties onder ons zeker bekend! Heel mooi gemaakt en veel aandacht aan besteed. We blijven even staan en lopen dan door naar boven.
Marjan Drukker
De grote kamer recht voor uit staat helemaal vol met poppenhuizen. Maar er staat één heel bijzonder poppenhuis. Namelijk het poppenhuis van Marjan Drukker. Wie is dat nu weer vraag je je af? Marjan is geboren op 18 november 1929 en is een joods meisje uit Alkmaar wat met haar gezin woonde aan het Luttik Oudorp 68. Marjan groeit op als ieder ander Alkmaars kind. Ze viert Sinterklaas en Sint-Maarten en loopt mee met de kinderoptocht van Alkmaars Ontzet. Als klein meisje krijgt ze een poppenhuis in de vorm van een Amsterdams grachtenpand.
Tweede Wereldoorlog
De Tweede Wereldoorlog komt echter ook voor Marjan steeds dichterbij. In september 1941 mocht ze omdat ze joods was niet meer naar de Hogere Burgerschool. Een jaar later werd het gezin uit huis gezet. Vanaf dat moment hebben ze bij verschillende onderduikadressen gezeten. Twee jaar lang ging dat goed en in februari 1944 kreeg het gezin een onderduik in Warmenhuizen bij veehouder Kleibroek. Tijdens een razzia op 17 mei 1944 werd het gezin samen met hun beschermheer Piet Kleibroek opgepakt. Via Westerbork ging de familie Drukker naar concentratiekamp Theresienstadt en van daar naar vernietigingskamp Auschwitz. Hier heeft ze nog samen met Anne Frank gezeten. Geen van hen keerde terug.
Symbool voor het lot van Marjan en haar ouders
Het poppenhuis van Marjan Drukker is een uniek stuk speelgoed. Het poppenhuis is ingericht met voorwerpen die de jonge Marjan uit haar directe omgeving kende. Op de kast staat een menora, de zevenarmige Joodse kandelaar, aan de muur hangt een miniatuurschilderij van landgoed Nijenburg. Maar het poppenhuis is meer dan speelgoed. Het is inmiddels uitgegroeid tot een symbool voor het verhaal van de familie Drukker en het lot van de Alkmaarse Joden. Het meisje voor wie dit huis gemaakt is kwam nooit meer terug naar Alkmaar. Ook hun beschermheer Piet Kleibroek niet, hij werd vermoord door een nekschot tijdens een afmars van gevangenen van Oranienburg naar Lübeck.
Abraham Drukker, Juliette Cohen en hun dochter Marjan werden in oktober 1944 in Auschwitz vergast. Marjans poppenhuis bleef bewaard bij Ingrid Ehlert, een nichtje van de maker, de man van het vroegere dienstmeisje van de Drukkers. Enige jaren geleden werd het poppenhuis door mevrouw Ehlert geschonken aan het Miniaturen- en poppenhuismuseum in Breda. Zelfs het dagboek van Marjan is daar te zien.
Op een andere manier naar een poppenhuis kijken
En zo kijk je met hele andere ogen naar een poppenhuis… Ook de andere poppenhuizen in het museum zijn prachtig. Mijn dochter wilde ze het liefst allemaal mee naar huis nemen. Maar er is er geen een die zo een indruk bij je achterlaat als deze.
We bekijken de andere poppenhuizen ook. Prachtige details. Bij de groenteboer is zelfs de kleinste wortel te vinden in de kratjes. Kleine kopjes in de buffetkasten, zeep in de badkamer echt prachtig uitgewerkt. Mijn dochter kijkt haar ogen uit en loopt van het een naar het andere huisje. Ze heeft genoten. Na afloop nog wat drinken (zit bij de entreeprijs inbegrepen ) en dan gaan we Breda weer in.
Conclusie
Het Miniaturen- en poppenmuseum is zeer de moeite waard om een kijkje te nemen. Er staat werkelijk een schat aan poppenhuizen. Uitgewerkt tot de kleinste details. Prachtig om te zien en ook voor kinderen erg leuk. De eigenaar wist bijzonder veel te vertellen over alle poppenhuizen. Hij kan je de meest bijzondere verhalen vertellen! Enig nadeel van het museum is, dat het niet rolstoel toegankelijk is. Maar zeer zeker geschikt voor kinderen en voor iedereen die van poppenhuizen houdt!
Lees meer
Lees meer over Peuterboekje: Van wie is dat huis? en Schleich- speelgoeddieren en kunststofpoppetjes
Dit museum kende ik nog niet. Leuke tip! Ik weet zeker dat mijn dochter dit ook leuk zal vinden
Lijkt me een heel mooi museum om te bezichtigen, helaas ook hier niet in de buurt
O o, Wat mooi, zulke poppenhuizen.
Had er vroeger graag één gehad.
Ja, inderdaad, Breda is iets te ver voor mij, anders was ik er graag heen gegaan.
Wat leuk zeg, jammer genoeg voor ons te ver weg