Thuisleven.com
Foto: Mikael Tannus.
Thuisleven.com > Er op uit > Landen > Zweden > Vier de start van de lente in Skåne: het mooiste van het Zweedse voorjaar

Vier de start van de lente in Skåne: het mooiste van het Zweedse voorjaar

In Zweden omarmen ze de seizoenen als geen ander. De overgang van de seizoenen gaat daar niet onopgemerkt voorbij. Wie een vleugje van deze Zweedse traditie wil ervaren zonder ver te reizen, vindt in Skåne de perfecte bestemming. Een rondje Skåne in het voorjaar is ideaal: weg van de drukte, geen lange wachtrijen en nauwelijks gedoe. De komst van de lente wordt groots gevierd, met zelfs een speciale feestdag op 30 april: Valborgsmässoafton.

Na een lange winter is de lente eindelijk aangebroken in Skåne, de meest zuidelijke regio van Zweden. Hier wordt de lente op verschillende plaatsen uitbundig gevierd, waardoor een lentevakantie richting het zuiden van Zweden een uitstekend idee is. Direct over de brug vanuit Denemarken ligt Skåne, waar alles te vinden is voor een heerlijke vakantie met veel natuur, cultuur en gastronomie.

Vier de komst van de lente

De viering van Valborgsmässoafton (Walpurgisnacht, 30 april) is een bijzonder evenement dat de aankomst van de lente markeert. Lokale bewoners steken op deze avond grote vreugdevuren aan en bezoekers kunnen deelnemen aan verschillende festiviteiten. Dit biedt de perfecte gelegenheid om kennis te maken met deze eeuwenoude Zweedse traditie.

De vreugdevuren zijn te vinden op verschillende locaties in Skåne, maar in Landskrona maken ze er een waar spektakel van. Hier wordt symbolisch de strijd tussen de Winterkoning en de Zomerkoning uitgebeeld op het strand. Lokale bewoners komen hier samen om het theatrale gevecht te paard te aanschouwen. De overwinning van de lente symboliseert de komst van de warmere dagen en de verandering van de seizoenen.

De viering van Valborgsmässoafton.
Walpurgisnacht in Landskrona/David Elg Moob

Ervaar de lente: neem een verfrissend koud bad

Of het nu koud is of niet, een bezoek aan Skåne is niet compleet zonder een verkwikkend koud bad te nemen. Terwijl koud baden en koude douches in Nederland steeds populairder worden, kent Zweden deze traditie al sinds de 19e eeuw. Langs de kust van Skåne schommelt de temperatuur van het zeewater in mei en april rond de 6-10 graden Celsius. Een duik nemen in deze kou is niet voor bangeriken, maar het biedt tal van gezondheidsvoordelen en is daarom enorm populair onder de lokale bevolking.

Skåne herbergt de meeste historische koude badhuizen (‘kallbadhus’) van het land en is daarmee de ideale bestemming om het eens uit te proberen. Alleen al in de kustplaats Helsingborg vind je drie van deze badhuizen, waaronder Kallis en Pålsjöbaden. Deze traditie gaat hier meer dan 150 jaar terug. Vanuit de bijbehorende sauna in Pålsjöbaden geniet je van een prachtig uitzicht over de Öresund.

In Skåne vind je de meeste historische koude badhuizen (‘kallbadhus’) van het land.
Palsjöbaden/Alexander Hall

Vier de lentevreugde te midden van de natuur

In deze regio viert men de lente natuurlijk in de prachtige natuur zelf. Breng een bezoek aan het Vattenrike van Kristianstad, een natuurgebied net buiten Kristianstad dat is aangewezen als UNESCO Biosfeerreservaat. Hier kun je volop genieten van de bloeiende knoppen in de lente en pasgeboren dieren in het wild. Het Vattenrike biedt de perfecte omgeving voor activiteiten zoals kajakken, boottochten maken, forelvissen of het bewonderen van de beroemde paringsdans van de kraanvogels. In april en mei breiden de kraanvogels hun broedgebied hier uit en trekken ze een partner aan met een betoverende dans van sprongen, buigingen en pirouettes.

Bezoek Kristianstad’s Vattenrike, een natuurgebied net buiten Kristianstad dat aangemerkt is als UNESCO Biosfeer Reservaat.
Kristianstad’s Vattenrike/Piotr Jurkowski

Vier de vakantie met het gezin

Voor veel Nederlandse gezinnen lonkt de meivakantie. Dit is een uitstekende periode om door Skåne te reizen: de natuur kleurt fris lentegroen, de meeste attracties gaan weer open en de Zweden hebben zelf geen vakantie. Skåne staat bekend als een gezinsvriendelijke reisbestemming met een breed scala aan accommodaties, variërend van comfortabele vakantiehuisjes tot knusse hotels.

Skåne is een gezinsvriendelijke reisbestemming met goede accommodatie.
Foto: Apeloga

Lees ook:

Ben jij al eens in Zweden geweest?

Uitgelichte foto: Mikael Tannus
Overige fotocredits zijn onder de foto vermeld.

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiën, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

4 reacties

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics