Select Page

Waar spaar jij voor? Een vakantie, bruiloft, nieuwe keuken of een financiële buffer misschien? Ook al heb je een concreet doel voor ogen, goed sparen kan lastig zijn. Daarom geven we je in deze blog 8 handige spaartips. Hiermee maak je het sparen niet alleen makkelijker, maar ook leuker.

Tip 1: zorg voor inzicht

Begin met het maken van een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Kijk hiervoor minstens drie maanden terug in internetbankieren. Als je deze bedragen op een rijtje hebt gezet, zie je hoeveel geld je per maand overhoudt. Bekijk ook waar je je geld allemaal aan uitgeeft. Soms zie je zo meteen al waar je op kunt besparen. Bijvoorbeeld op een abonnement dat je al lang niet meer gebruikt.

Tip 2: stel een realistisch spaardoel

Weet je hoeveel geld je maandelijks overhoudt, bekijk dan hoeveel je wilt sparen. Probeer hierbij rekening te houden met je uitgavepatroon. Je wilt namelijk wel genoeg geld overhouden voor je hobby’s of andere dingen die je belangrijk vindt. Ook is het handig om eerst te sparen voor een financiële buffer en daarna pas voor ‘leuke’ doelen. Zo kom je niet in de problemen bij onverwachte kosten. Bijvoorbeeld als je wasmachine of auto er plotseling mee ophoudt.

Tip 3: stel een automatische overboeking in

Sparen zonder dat je er omkijken naar hebt? Dat kan door een automatische overboeking naar je spaarrekening in te stellen. Het handigst is het om deze overboeking in te stellen direct nadat je salaris binnenkomt. Hierdoor voorkom je de verleiding om het geld uit te geven.

Tip 4: zet extra inkomsten opzij

Maak er een gewoonte van om alle extra inkomsten direct op je spaarrekening te storten. Denk hierbij aan vakantiegeld, een dertiende maand of geld dat je terugkrijgt via je belastingaangifte. Bij elkaar kunnen deze meevallers een mooi extra spaarbedrag opleveren.

Tip 6: spaar koopzegels

Het lijkt misschien een beetje ouderwets, maar met koopzegels kun je op een makkelijke manier wat extra geld sparen. Je spaart zegels totdat je kaart – of digitale kaart – vol is. Deze volle kaart lever je in, waarna je een hoger bedrag terugkrijgt dan je voor de zegels hebt betaald.

Tip 7: wisselgeld sparen

Vind je kleingeld in je portemonnee of tas? Leg dit dan apart. Gebruik je nooit contant geld? Bij de meeste banken kun je ook digitaal wisselgeld sparen. Hierbij laat je al je transacties afronden op hele bedragen. Je ‘wisselgeld’ wordt vervolgens overgemaakt naar een digitaal spaarpotje.

Tip 8: maak het leuk

Doe mee aan spaarchallenges, waarbij je bijvoorbeeld een jaar lang elke week een beetje meer spaart dan de week ervoor. Of de ‘kleingeld-uitdaging’, waarbij je alle muntjes van 1 en 2 euro aan het einde van de dag opzij legt. Of spreek met een collega af dat jullie een maand lang lunch van thuis meenemen. Door sparen leuk te maken houd je het langer vol en bereik je eerder je spaardoel.

Lees ook:

Hoe kun jij slimmer sparen?

Foto: pexels cottonbro
#ad

Geverifieerd door ExactMetrics