Thuisleven.com
Antiaanbakpan: hit or miss? 

Antiaanbakpan: hit or miss? 

In heel wat keukens is een antiaanbakpan een onmisbaar item. Het gladde oppervlak en handige antiaanbaklaag maken deze pan koken en schoonmaken een stuk eenvoudiger. Echter, zoals bij elk keukengerei, zijn er zowel voor- als nadelen verbonden aan het gebruik van een antiaanbakpan. 

Voordelen van een antiaanbakpan

 1. Gemakkelijk schoon te maken
  Een van de grootste voordelen van een antiaanbakpan is dat voedsel niet snel aan de bodem blijft plakken. Geen gedoe tijdens het afwassen om aangebakken resten eraf te krijgen, maar wel  gemakkelijk schoon te maken. Een snelle afwas is vaak voldoende om de pan weer klaar te maken voor gebruik.
 2. Minder olie of boter nodig
  Dankzij de antiaanbaklaag heb je minder vetstof zoals olie of boter nodig bij het koken. Win-win voor wie wil genieten van gezondere maaltijden zonder in te boeten aan smaak.
 3. Geschikt voor delicate gerechten
  Antiaanbakpannen zijn ideaal om delicate gerechten te maken zoals eieren, vis en groenten. Aangezien ze dus niet aan de pan blijven plakken, kan je ze gemakkelijk omdraaien zonder dat ze uit elkaar vallen. 
 4. Snellere kooktijd 
  Door het gelijkmatig verspreiden van warmte kunnen antiaanbakpannen zorgen voor een snellere kooktijd, waardoor je tijd kunt besparen in de keuken.

Nadelen van een antiaanbakpan

 1. Kwetsbaarheid van de antiaanbaklaag
  De antiaanbaklaag kan na verloop van tijd slijten, vooral als je metalen keukengerei gebruikt of de pan op te hoge temperaturen verhit. De effectiviteit van de pan neemt dan af en zal uiteindelijk vervangen moeten worden.
 2. Niet bruikbaar voor hoog verhitten
  Zoals bij punt één aangehaald zijn antiaanbakpannen zijn niet geschikt voor het braden van vlees op hoge temperaturen, omdat de antiaanbaklaag kan beschadigen. Een braadpan met een dikke bodem is meer geschikt.
 3. Niet geschikt voor krokante resultaten
  Als je houdt van een knapperige textuur, zoals gebakken aardappelen, krokant gebakken spek of ander vlees, kan een antiaanbakpan in sommige gevallen teleurstellende resultaten opleveren.  
 4. Beperkte levensduur
  Hoewel een antiaanbakpan veel voordelen biedt, heeft deze over het algemeen een beperkte levensduur in vergelijking met andere pannen. De antiaanbaklaag kan na verloop van tijd slijten, waardoor de pan minder effectief wordt en uiteindelijk moet worden vervangen.

Conclusie

Ondanks enkele nadelen blijven antiaanbakpannen een populair en handig keukenhulpmiddel voor veel koks. Door rekening te houden met de voor- en nadelen kun je bepalen of een antiaanbakpan geschikt is voor jouw kookbehoeften. Met de juiste zorg en onderhoud kan een antiaanbakpan een waardevolle toevoeging zijn aan jouw keukenarsenaal, waardoor je moeiteloos heerlijke maaltijden kunt bereiden.

Lees ook:

Welke pan gebruik jij het meest?

Afbeelding van Lars Beulke via Pixabay

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiën, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

2 reacties

 • Ik gebruik t meeste mijn plaatstalen koekenpannetje van Beyer. En mijn rvs braadpan van AMC. Daarnaast ook een keramische wok.

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics