“Naar zee gaan, dat is altijd een beetje magie. En weet je wat zo’n dag aan zee nog specialer maakt? Ontdekken wat er allemaal leeft en verstopt zit op, onder en aan het strand!”
Op de achterkant van Het zeeboek staat deze intro! Ik was gelijk nieuwsgierig. Want het is inderdaad magisch aan zee of water. Je ziet, hoort en ontdekt van alles. Maar wat is het nu eigenlijk allemaal. In het zeeboek krijg je daar antwoord op. Nou ja niet op alles natuurlijk maar wel op heel heel veel vragen.

Het boek:

En zijn 9 hoofdstukken in het boek:

  1. De basis van de zee
  2. Zeewieren, planten & paddenstoelen
  3. Schelpen & slakken
  4. Kleinere zeedieren
  5. Krabben, kreeften, kwallen & inktvissen
  6. Vissen
  7. Vogels van kust & zee
  8. Grotere dieren & (wal)vissen van zee & duinen
  9. Aanspoelsels & strandvondsten: sporen van zeeleven

Al deze hoofdstukken hebben weer subcategorieën.

HET ZEEBOEK van Sarah Devos

Laat ik hoofdstuk 1 als voorbeeld nemen. De basis van de zee. In dit hoofdstuk wordt duidelijk uitgelegd hoe de zee werkt. Eerst krijg je Wind & water hierin wordt uitgelegd wat zeewater is. Over zoet, zout en brak water. Maar ook hoe het kan dat de zee altijd ongeveer even vol is.  Het wordt uitgelegd met tekst en een mooie eenvoudige tekening erbij. Dit maakt het zoveel duidelijker! Maar ook hoe komt het dat het water blauw is in de zee en uit de kraan doorzichtig?!

Daarna komen de Getijden & zeestromen aan bod. Hoe werken eb en vloed nu eigenlijk. Is dat aan de gehele kustlijn op hetzelfde moment? Het hele jaar gelijk?  Wat is het verschil tussen hoogtij en springtij en is er ook super springtij. En als er bij eb een Kelle of zwinkuil ontstaat en je kinderen daar lekker in badderen en spelen. dat je het goed in de gaten moet houden als het weer vloed wordt. Want dan ontstaat er een muistroom.

Golven: Die zijn er natuurlijk ook bij water, hoe ontstaan die nu, waar begint een golf. Via een duidelijke tekening is te zien hoe een golf “werkt”. En via de golven gaan wij naar het Zand, strand & duinen. Er zijn vele soorten zand. En bekijk zand eens door een microscoop of je vergrootglas, dan zie je dat het verschillende kleuren heeft! Maar hoe kan het dat mensen die een zandsculptuur bouwen er prachtige grote werken maken die niet instorten. En als wij op het strand zijn het toch heel wat moeilijker blijkt te zijn. Het geheim staat in het boek;-) En zand wordt, als je het met rust laat, uiteindelijk vanzelf een duin. Wisten jullie dat de hoogste duin in Nederland bijna 55 meter hoog is. Wil je hem beklimmen moet je naar de Schoorlse duinen.

Als laatste zijn wadden(NL) of slikken(B) & kwelders(NL) of schorren(B). Hierbij horen natuurlijk ook de waddeneilanden. En bij de waddeneilanden zijn de kraamkamers van de Noordzee. De grond is extreem vruchtbaar en het water is relatief rustig en veilig. En zo komen wij aan het einde van hoofdstuk 1.

Elk hoofdstuk heeft nog een Tussendoortje. Bij het hoofdstuk De basis van de zee gaat het over strandjutten. Hoe is strandjutten ontstaan, is het een leuke vrijetijdsbesteding of was het bittere noodzaak. En wanneer en waar kan je het beste gaan jutten. Als je dan mooie vondsten hebt kan je het opzoeken in het ZEEBOEK.

Wat vonden de kinderen ervan:

HET ZEEBOEK van Sarah DevosDe kinderen vonden het een mooi dik boek! De jongste twee hebben niet veel gelezen maar zochten de plaatjes en hebben dan de tekst gelezen. de oudste zit in groep 5 en die vond de weetjes erg interessant! Ze vonden het jammer dat wij het boek nog niet hadden toen wij op de camping waren aan de lek. Daar hadden ze veel dingen gevonden en dan hadden wij die op kunnen zoeken. In het boek of op de mooie poster. Daar is zoveel op te zien! Eén ding weten ze zeker, ze hadden veel ‘nonnetjes’ en stevige strandschelpen gevonden.

De poster leverde nog hilarische momenten op toe ze de vogels nagingen doen. Er staat bij veel vogels welk geluid. Dus ons huis veranderde in een Zeeuwse kust vol met meeuwen, arenden, de tureluur en de Wulp.

Wat vond ik ervan:

Het is een prachtig boek! Met zoveel informatie, je kan er uren in lezen! Ik heb er eigenlijk nog best vele van geleerd, erg leuk! De tekeningen die in het boek staan, zijn eenvoudig maar heel duidelijk en passen goed bij de tekst. Zo kan je samen met de kinderen vogels spotten, of op zoek gaan naar schatten. Met de grote poster kan je veel dingen vinden. In het boek kan je dan eventueel wat extra informatie vinden.

Zo stond er bij zeewier, dat je het in Nederland niet mag oogsten. In België is daar niet echt een wet voor. Zeewier is heel gezond en wij eten het allemaal. Ja iedereen u en ik ook zo’n kilo zeewier zonder dat wij het beseffen. Het zit toegevoegd in ons eten. Bijvoorbeeld in roomijs. Dit wordt verdikt mat agaragar, en dat wordt gemaakt van roodwier. Toen ik dit aan de kinderen vertelde waren ze echt verbaasd. Ik wist het zelf ook niet. Dit is juist zo leuk aan dit boek. De weetjes de info.

De uitstraling van het boek is ook erg mooi en gedetailleerd. De hoofdstukken zijn duidelijk aangegeven. en op iedere bladzijde staat in de linker of rechter boven hoek hoe het hoofdstuk heet. En daarbij een passende tekening, mooie details!

Boek informatie:

Auteur: Sarah Devos
Uitgeverij: Manteau
ISBN: 9789022336458
Kijk ook eens op zondagzeedag.be daar worden veel tips voor buitentrips gegeven.

Lees ook:

Welke dingen neem jij mee naar het strand?

*Voor het schrijven van dit artikel hebben wij een recensie exemplaar ontvangen*

Geverifieerd door ExactMetrics