HET ZEEBOEK van Sarah Devos
Thuisleven.com > Entertainment > Boeken > Kinderboeken > HET ZEEBOEK van Sarah Devos

HET ZEEBOEK van Sarah Devos

“Naar zee gaan, dat is altijd een beetje magie. En weet je wat zo’n dag aan zee nog specialer maakt? Ontdekken wat er allemaal leeft en verstopt zit op, onder en aan het strand!”
Op de achterkant van Het zeeboek staat deze intro! Ik was gelijk nieuwsgierig. Want het is inderdaad magisch aan zee of water. Je ziet, hoort en ontdekt van alles. Maar wat is het nu eigenlijk allemaal. In het zeeboek krijg je daar antwoord op. Nou ja niet op alles natuurlijk maar wel op heel heel veel vragen.

Het boek:

En zijn 9 hoofdstukken in het boek:

 1. De basis van de zee
 2. Zeewieren, planten & paddenstoelen
 3. Schelpen & slakken
 4. Kleinere zeedieren
 5. Krabben, kreeften, kwallen & inktvissen
 6. Vissen
 7. Vogels van kust & zee
 8. Grotere dieren & (wal)vissen van zee & duinen
 9. Aanspoelsels & strandvondsten: sporen van zeeleven

Al deze hoofdstukken hebben weer subcategorieën.

HET ZEEBOEK van Sarah Devos

Laat ik hoofdstuk 1 als voorbeeld nemen. De basis van de zee. In dit hoofdstuk wordt duidelijk uitgelegd hoe de zee werkt. Eerst krijg je Wind & water hierin wordt uitgelegd wat zeewater is. Over zoet, zout en brak water. Maar ook hoe het kan dat de zee altijd ongeveer even vol is.  Het wordt uitgelegd met tekst en een mooie eenvoudige tekening erbij. Dit maakt het zoveel duidelijker! Maar ook hoe komt het dat het water blauw is in de zee en uit de kraan doorzichtig?!

Daarna komen de Getijden & zeestromen aan bod. Hoe werken eb en vloed nu eigenlijk. Is dat aan de gehele kustlijn op hetzelfde moment? Het hele jaar gelijk?  Wat is het verschil tussen hoogtij en springtij en is er ook super springtij. En als er bij eb een Kelle of zwinkuil ontstaat en je kinderen daar lekker in badderen en spelen. dat je het goed in de gaten moet houden als het weer vloed wordt. Want dan ontstaat er een muistroom.

Golven: Die zijn er natuurlijk ook bij water, hoe ontstaan die nu, waar begint een golf. Via een duidelijke tekening is te zien hoe een golf “werkt”. En via de golven gaan wij naar het Zand, strand & duinen. Er zijn vele soorten zand. En bekijk zand eens door een microscoop of je vergrootglas, dan zie je dat het verschillende kleuren heeft! Maar hoe kan het dat mensen die een zandsculptuur bouwen er prachtige grote werken maken die niet instorten. En als wij op het strand zijn het toch heel wat moeilijker blijkt te zijn. Het geheim staat in het boek;-) En zand wordt, als je het met rust laat, uiteindelijk vanzelf een duin. Wisten jullie dat de hoogste duin in Nederland bijna 55 meter hoog is. Wil je hem beklimmen moet je naar de Schoorlse duinen.

Als laatste zijn wadden(NL) of slikken(B) & kwelders(NL) of schorren(B). Hierbij horen natuurlijk ook de waddeneilanden. En bij de waddeneilanden zijn de kraamkamers van de Noordzee. De grond is extreem vruchtbaar en het water is relatief rustig en veilig. En zo komen wij aan het einde van hoofdstuk 1.

Elk hoofdstuk heeft nog een Tussendoortje. Bij het hoofdstuk De basis van de zee gaat het over strandjutten. Hoe is strandjutten ontstaan, is het een leuke vrijetijdsbesteding of was het bittere noodzaak. En wanneer en waar kan je het beste gaan jutten. Als je dan mooie vondsten hebt kan je het opzoeken in het ZEEBOEK.

Wat vonden de kinderen ervan:

HET ZEEBOEK van Sarah DevosDe kinderen vonden het een mooi dik boek! De jongste twee hebben niet veel gelezen maar zochten de plaatjes en hebben dan de tekst gelezen. de oudste zit in groep 5 en die vond de weetjes erg interessant! Ze vonden het jammer dat wij het boek nog niet hadden toen wij op de camping waren aan de lek. Daar hadden ze veel dingen gevonden en dan hadden wij die op kunnen zoeken. In het boek of op de mooie poster. Daar is zoveel op te zien! Eén ding weten ze zeker, ze hadden veel ‘nonnetjes’ en stevige strandschelpen gevonden.

De poster leverde nog hilarische momenten op toe ze de vogels nagingen doen. Er staat bij veel vogels welk geluid. Dus ons huis veranderde in een Zeeuwse kust vol met meeuwen, arenden, de tureluur en de Wulp.

Wat vond ik ervan:

Het is een prachtig boek! Met zoveel informatie, je kan er uren in lezen! Ik heb er eigenlijk nog best vele van geleerd, erg leuk! De tekeningen die in het boek staan, zijn eenvoudig maar heel duidelijk en passen goed bij de tekst. Zo kan je samen met de kinderen vogels spotten, of op zoek gaan naar schatten. Met de grote poster kan je veel dingen vinden. In het boek kan je dan eventueel wat extra informatie vinden.

Zo stond er bij zeewier, dat je het in Nederland niet mag oogsten. In België is daar niet echt een wet voor. Zeewier is heel gezond en wij eten het allemaal. Ja iedereen u en ik ook zo’n kilo zeewier zonder dat wij het beseffen. Het zit toegevoegd in ons eten. Bijvoorbeeld in roomijs. Dit wordt verdikt mat agaragar, en dat wordt gemaakt van roodwier. Toen ik dit aan de kinderen vertelde waren ze echt verbaasd. Ik wist het zelf ook niet. Dit is juist zo leuk aan dit boek. De weetjes de info.

De uitstraling van het boek is ook erg mooi en gedetailleerd. De hoofdstukken zijn duidelijk aangegeven. en op iedere bladzijde staat in de linker of rechter boven hoek hoe het hoofdstuk heet. En daarbij een passende tekening, mooie details!

Boek informatie:

Auteur: Sarah Devos
Uitgeverij: Manteau
ISBN: 9789022336458
Kijk ook eens op zondagzeedag.be daar worden veel tips voor buitentrips gegeven.

Lees ook:

Welke dingen neem jij mee naar het strand?

*Voor het schrijven van dit artikel hebben wij een recensie exemplaar ontvangen*

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

62 reacties

 • Naar het strand neem ik mijn zoontje mee, maar meer belangrijker is wat we mee terug nemen van het strand. Kilo’s aan zand natuurlijk wat overal verstopt zit, maar ook wordt de schelpenverzameling steeds groter en mooie herinneringen nemen we mee! Fingers crossed

 • Oh wat leuk om met mijn dochter van te genieten. Vooral, omdat we niet zo ver van het strand wonen.
  Wat we mee nemen zijn zwemkleding, zonnebrand,handdoek, eten, drinken, schep, emmer, hark, schepnet, zeefje, zandvormpjes en een tasje om de vondsten in mee te nemen naar huis, want wat is er nu mooier dan zandkastelen bouwen en schatten zoeken op het strand en in de zee.

 • Superleuk! Elk jaar gaan wij naar Terschelling, al 14 jaar lang nu. En elk jaar ontdekken we weer nieuwe dingen op het strand en in de zee. We zijn begonnen met de schepjes, emmertjes en schepnetjes. Dit jaar neemt onze zoon van inmiddels 13 jaar zijn metaaldetector mee. Benieuwd wat hij daarmee gaat vinden. Dit boek zou een prachtige aanvulling zijn op als zijn zee schatten die hij de afgelopen 13 jaar heeft verzameld.

 • Wij als gezin met zijn drietjes Mijn man john en ik yessica en ons dochtertje Jill van 5 jaar❤

  Wat leuk wat wij meenemen is natuurlijk coolbox met daarin drinken,broodjes, wat lekkers,en handdoeken en 1 hoeslaken waar wij met zijn allen erop kunnen zitten (in iedere hoeken zetten wij spullen erop) ideaal hoeven wij ook niet telkens de handdoeken uittekloppen ivm zand is e nr ideaal geen handdoeken voor erop te liggen nee gewoon een hoeslaken
  En zonnecreme 30 en 1 factor 50 voor ons dochtertje,geld ,speelgoed voor ons dochtertje (schepje,emmers,allerlei figuurtjes) om zand taartjes te maken.
  Telefoon,camera.
  Ik volg je op alle pages
  Fb Jessica Jill John leidner
  Twitter is yessicakoot1
  Instagram Yessicaleidner
  Bloglovin

 • Wij als gezin met zijn drietjes Mijn man john en ik yessica en ons dochtertje Jill van 5 jaar❤

  Wat leuk wat wij meenemen is natuurlijk coolbox met daarin drinken,broodjes, wat lekkers,en handdoeken en 1 hoeslaken waar wij met zijn allen erop kunnen zitten (in iedere hoeken zetten wij spullen erop) ideaal hoeven wij ook niet telkens de handdoeken uittekloppen ivm zand is e nr ideaal geen handdoeken voor erop te liggen nee gewoon een hoeslaken
  En zonnecreme 30 en 1 factor 50 voor ons dochtertje,geld ,speelgoed voor ons dochtertje (schepje,emmers,allerlei figuurtjes) om zand taartjes te maken.
  Telefoon,camera.
  Ik volg je op alle pages
  Fb Jessica Jill John leidner
  Twitter is yessicakoot1
  Instagram Yessicaleidner
  Bloglovin

 • Wat een tof boek! Ik ga morgen met mijn dochter van 7 voor het eerst naar het strand. Ik hoop dat we schelpen vinden. Liefst mooie roze en geribbelde. Hoe leuk zou het zijn als we dan in het boek op kunnen zoeken wat we allemaal gezien hebben. Ik doe dus graag mee.

 • We nemen drinken, eten, handdoeken, baflakens, speelgoed voor de kinderen bijv. schepjes, emmertje enz….

 • Hier ook strandfans, heerlijk genieten van ons gezin, superleuk om dan ook nog te lezen over wat je gevonden hebt en hoe zo’n zee nog eigenlijk werkt.
  Zal bij onze mannetjes vast in de smaak vallen!

 • Als ik naar het strand en zee ga dan neem ik een emmertje mee om zeeglas in te verzamelen. Samen met mijn kleinkinderen speuren we het strand af en zijn dan heel gelukkig. Iedere vondst is heel kostbaar, onze eigen schatten

 • Mooi boek voor onze kleine ontdekker ♡
  Naar het strand neem ik mee: de kids, zonnebrand, badlakens, zwemkleding en natuurlijk dit boek!

 • Ik neem mee badkleding zonnebrandcreme, water, iets te lezen en te eten.
  Voor de kinderen nog schepjes emmertjes enz.
  Een parasolletje voor als het te heet wordt.

 • Ik neemt mee: een goed humeur, zonnebrandcreme, zonnebril, evt. een hoed om mijn nek te beschermen tegen een zonnesteek, voor mijn kinderen geldt voor alles hetzelfde. En natuurlijk een schepnetje om te kijken wat er allemaal in de zee leeft, een emmertje om de opgeschepte beestjes in te bewaren tot ze goed bekeken en bestudeerd zijn. En natuurlijk een schep en vormpjes om een kasteel te bouwen. Een badlaken en boterhammen, en voldoende drinken. Uiteraard ook een afvalzak, de prullebakken zijn nl. altijd overvol.

 • Ik neem mee… Een verrekijker om deze prachtige vogels te bekijken! We zijn niet zulke grote strandgangers, maar bij Tij kan je prachtig vogels spotten 😀

 • Met dit boek maakt een dagje strand het een stuk avontuurlijker! Ook op niet zonnige dagen wandelen we graag over het strand om heerlijk ‘ uit te waaien ‘.
  Hoop eerdaags als eerste dit mooie zeeboek in de tas te kunnen stoppen.

 • Wat een leuk en leerzaam boek!
  Ik neem het liefst een goed humeur, rugtas met lekkere belegde broodjes, drinken en in de zomermaanden zonnebrand mee. Daarnaast voor onze dochter een schepje en emmer, en buiten de lente/zomer de regenlaarzen. Aan het strand vertoeven is voor ons de ultieme ontspanning.

 • Maak graag kans om samen met mijn 3 kinderen meer te genieten en te ontdekken op het strand.
  Als ik naar het strand ga neem ik als eerste de kinderen mee, picknickmand met heerlijke hapjes, drinken en kleed, zonnebrand, emmertjes, schepjes , zonnebrand etc. Uiteraard hoop ik eerdaags ook dit mooie boek mee te kunnen nemen om van alles te ontdekken.

 • Wat een mooi boek! Wij willen deze zomer ook voor het eerst met ons zoontje naar het strand gaan, daar past dit boek ook goed bij! Wat zullen we meenemen, natuurlijk zonnebrandcrème, emmers en schepjes, lekker kleed om op te zitten en ik denk een leuke picknick mand!

 • Wat te eten en drinken, zonnebrand en goed boek. Plus de gezelligheid van mijn gezin,. Dat wil ik niet missen op een strand

 • Emmertje en schepjes voor m’n zoontje en dochtertje…wel alles in 2voud, tegen de ruzies 😉

 • Ik neem steevast mee: zonnecrème, handdoek, een zwembroek, proviand, veel drinken, strandlaken en een zonnebril

 • Mijn man en kinderen, zonnecreme, pet voor de kids, zwemkleding, strandlaken, een mooi boek, goed humeur, emmertje en schepje, zonnebril.

 • Ik hou van de zee en wil mijn kinderen die liefde ook meegeven.

  De dingen die ik meeneem naar een dagje strand:
  strandlaken, zonnebrand, emmer en schepje, water en een tas om rommel te jutten om zo het strand een beetje schoner achter te laten

 • In juni na jaaaaren weer eens naar Zeeland geweest.
  Meegenomen naar het strand: zonnebril, camera, handdoek, leesboek, thermoskan.

 • met de kleinkinderen naar het strand neem ik mee, schop,emmer,strandstoel,handdoek,zonnecreme,eten en drinken
  ziet er een mooi boek uit

 • Naar het strand neem ik steevast mee: zonnecrème, handdoek, een zwembroek, een boek, de krant, een verrekijker en heel veel goed humeur.
  Eten en drinken koop ik ter plaatse.
  Graag loot ik mee voor dit erg mooie boek.

 • Ik ga naar het strand en neem mee:
  – een goed gezelschap (het liefst mijn zusje)
  – een strandlaken
  – zonnebril + petje
  – zonnebrand factor 50
  – een goed boek
  – muziek
  Ik heb aan: bikini, strandjurkje en teenslippers

 • Wat er niet kan worden vergeten volgens zoonlief zijn emmers, scheppen en ander speel en verzamelmateriaal. Hij kan zich daarmee op het strand uren vermaken!
  Deze moeder wil altijd zonnebrandcreme, handdoeken, boek, hoedje etc mee!

 • Ik zou het graag willen winnen. Mooie boek met veel informatie.

  Ik neem mee:
  Parasol
  Stoel
  Zonnecrème
  Boek
  Zonnebril
  Handdoek
  Etc

 • We nemen proviand, veel drinken, zonnebrand factor 50, een grote parasol , grote badlakens én de onmisbare zonnebrillen mee. Soms ook stoelen, omdat dat soms ook fijn zit.
  We huren altijd een ligbed en een zonnescherm om heerlijk op het strand te genieten.
  Dat nemen we mee als we in Nederland naar het strand gaan.
  Ik hou van de zee en kan ook niet zonder, als ik op vakantie ga en vaak een dagje tussendoor.
  Ik volg op Bloglovin en doe graag mee voor dat geweldig leuke boek.

 • Wat een superleuk boek! Wij wonen zelf in Zeeland, dus wat zou het tof zijn om dit boek met mijn 3 kids te lezen!! Ik ga duimen!!

 • zonnebrandcrème, strandlaken, koeltas met drinken. Zou heel blij zijn met dit leuke boek, dus ik loot graag mee.

 • Wat een superleuk boek voor mijn kleine 6jarige wijsneus. Hij wil van alles weten hoe het in elkaar zit, of hoe iets gaat/werkt. Hij heeft zichzelf leren lezen en kan dan dit boek in de auto lezen terwijl we onderweg naar zee gaan.
  Behalve zwemkleding etc.. gaat ook een emmer, schep en een net mee zodat hij kan bekijken wat er in de zee of op het strand leeft.

 • Superleuk voor mijn 6jarige wijsneus die van alles wilt weten hoe het werkt/gaat.
  Als wij naar t strand gaan dan gaat behalve zwemkleding etc.. ook een emmer, schep en een net mee. Zo kan hij beestjes vangen en bekijken. En als we het boek mogen winnen, ook het boek.

 • Wat een prachtig boek! Zou heel bruikbaar zijn in de klas. Naar het strand neem ik vooral zonnebrand mee, omdat ik anders flink zal verbranden!

 • Uiteraard een strandlaken en zonnebrandcrème 😉 Zelf neem ik altijd een boek mee. De kinderen altijd een strandsetje met een emmertje en een schepje etc. en natuurlijk een extra bakje voor de verzamelde schelpen.

 • Als ik naar de zee ga, neem ik heel veel boeken en mijn fototoestel mee!
  Maar als onze tweede graad op zeeklassen gaan, zullen ze niet veel meer moeten meedoen, met dit boekje in de hand.

 • Prachtig en educatief boek !
  Wil ik graag winnen..!

  Mee naar strand ?
  Zonnebril
  zonnebrandcrème
  Strandlaken
  Handdoek
  Eten en drinken
  Jack voor als het afkoelt
  Boek
  Tijdschrift
  Telefoon
  Camera
  Tasjes om schelpen enzo in te verzamelen
  Crème tegen kwallenbeten

  En een goed humeur.. !!

 • Wat een gaaf boek. Deze zou perfect zijn voor de thema weken op school.
  Wat wij meenemen naar het strand is vooral een lekker gevulde picknickmand, met groenten en fruit. Natuurlijk ook iets minder gezonds om lekker te knabbelen.

 • Ik loot graag mee. Naar het strand neem ik mee handdoek, zwemkleding, zonnebrandcreme een goed boek en voldoende drinken en strandspeelgoed zoals frisbee, volleybal, schepjes/emmer ed.

 • Dit boek is geweldig voor onze dochters, die net als ik dol zijn op zee en strand. We hebben twee weken vakantie in Katwijk in t vooruitzicht, dus dit boek zou dan zeker mee gaan! Naast alle bakjes en zakjes die we inpakken voor de vondsten op t strand! Duimen maar!

 • Als ik naar het strand ga neem ik een tijdschrift en puzzelboekje mee en natuurlijk zwemspullen.
  Kom maar op met het boek, lijkt me erg leuk.

 • Dit lijkt me een heel mooi boek voor de oudste, hij zit in groep 6 en is een ster in Natuur en Techniek, ofwel biologie. Hij vindt de natuur echt geweldig. en lezen is ook een grote hobby van hem. Bovendien houdt hij van de zee en van het strand, dus dit lijkt me een perfecte combinatie. Als we naar het strand gaan, nemen we mee:

  Schepjes en emmertjes voor de kleine
  Zonnebrand boven 30 SPF
  Zonnebrillen
  Zonnehoedjes
  Handdoeken
  Strandtas
  Parasol
  Zwemkleding
  Pakjes drinken, lunch

  En nog veel meer!

  . Ik loot graag mee.

 • Mijn kids zijn dol op informatieve boeken, dus deze lijkt me helemaal leuk voor ze. Wij nemen mee naar het strand … zwemkleding, handdoek, parasol, speelgoed, eten/drinken en hopelijk binnenkort dit leuke boek!

 • Van alles…. eten, drinken, strandlaken, parasol, zonnebrandcrème, boeken, emmertje, schepje , gietertje en plastic zakjes om schelpen in te doen.

 • geweldig boek voor kleindochter arwen, ze is lid van ivn en zal dit zeker weten te waarderen

 • Naar het strand neem ik mee; mijn man en dochters
  Handdoeken
  Zwemkleding
  Zonnebril
  Emmers en schepjes
  Zonnebrand
  En eten en drinken

 • Laten we nou net deze zomervakantie een weekje naar Egmond aan zee gaan met de 3 kids. En wat nemen we dan mee? Een schep, een emmer, zonnebrand en een goed boek. ’t Liefst het Zee boek. In plaats van Thuis leven even aan Zee leven
  Zin in.

 • Een schepnetje, een grote tas want strandjutten vinden de kinderen het einde! We staan er altijf vroeg voor op tijdens de vakantie! We vinden van alles en al die verhalen die de kinderen erbij hebben! Verder nemen we het ontbijt mee in een rugzak. Drinken en lekkere broodjes! Ik verheug me al weer op de vakantie op Terschelling!

 • leuk om met mijn zoon van te genieten en weer nieuwe dingen te leren
  Naar het strand neem ik een boek,zonnebrand,emmertje,schepje,en handdoek mee.

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics