Thuisleven.com
20 alternatieven voor wegwerpplastic.
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Huishouden > Afval & Recycling > 20 alternatieven voor wegwerpplastic

20 alternatieven voor wegwerpplastic

Wegwerpplastic is een groot probleem voor het milieu. Elk jaar belandt er tonnen plastic afval in de oceanen, wat een bedreiging vormt voor de flora en fauna onder water. Gelukkig zijn er veel alternatieven voor wegwerpplastic, waarmee we ons steentje kunnen bijdragen aan een beter milieu. Hieronder vind je enkele tips om over te stappen op herbruikbare opties:

1 Herbruikbare waterflessen

Een herbruikbare waterfles is een goede vervanging voor plastic flesjes. Er zijn veel verschillende soorten op de markt, van roestvrijstalen flessen tot glazen flessen.

2 Herbruikbare tassen

Tassen van stof, canvas of jute zijn een uitstekende vervanging voor plastic tassen. Ze zijn niet alleen beter voor het milieu, maar ook stijlvol en vaak sterker dan plastic tassen.

3 Herbruikbare lunchboxen

Een herbruikbare lunchbox is een geweldige optie om plastic zakjes en wegwerpverpakkingen te vermijden. Er zijn veel verschillende soorten en maten beschikbaar, van siliconen tot roestvrij staal.

4 Herbruikbare rietjes

Rietjes zijn een van de grootste boosdoeners als het gaat om plastic afval. Gelukkig zijn er veel alternatieven beschikbaar, van roestvrijstalen tot bamboe rietjes.

5 Herbruikbare koffiebekers

Een herbruikbare koffiebeker is een geweldige vervanging voor wegwerp koffiebekers. Er zijn veel verschillende soorten en maten beschikbaar, van roestvrijstaal tot glas.

6 Herbruikbare keukendoeken

Herbruikbare keukendoeken zijn een goede vervanging voor papieren handdoekjes. Er zijn veel verschillende soorten op de markt, van microvezeldoeken tot katoenen doeken.

7 Herbruikbare boodschappentassen

Herbruikbare boodschappentassen zijn een geweldige vervanging voor plastic boodschappentassen. Ze zijn vaak sterker en gaan langer mee dan plastic tassen.

8 Herbruikbare bakjes

Herbruikbare bakjes zijn een goede vervanging voor plastic wegwerp bakjes. Ze zijn perfect om eten in te bewaren en mee te nemen.

9 Herbruikbare wattenschijfjes

Herbruikbare wattenschijfjes zijn een goede vervanging voor wegwerp wattenschijfjes. Ze zijn wasbaar en gaan langer mee dan wegwerp varianten.

10 Herbruikbare scheermesjes

Herbruikbare scheermesjes zijn een goede vervanging voor wegwerp scheermesjes. Ze zijn vaak gemaakt van duurzame materialen en gaan veel langer mee.

11 Herbruikbare servies en bestek

In plaats van wegwerp servies en bestek te gebruiken op een barbecue of picknick, kun je kiezen voor herbruikbaar servies en bestek. Er zijn veel verschillende soorten beschikbaar, van bamboe tot roestvrij staal.

12 Herbruikbare voedselcontainers

Herbruikbare voedselcontainers zijn een goede vervanging voor plastic bakjes of zakjes voor het meenemen van snacks en lunch. Ze zijn vaak gemaakt van duurzame materialen zoals glas of roestvrij staal.

13 Herbruikbare luiers

Voor ouders met jonge kinderen is het gebruik van herbruikbare luiers een geweldige manier om het gebruik van wegwerp luiers te verminderen. Ze zijn wasbaar en gaan lang mee

14 Herbruikbare schoonmaakdoekjes

Herbruikbare schoonmaakdoekjes zijn een goede vervanging voor papieren schoonmaakdoekjes. Ze zijn wasbaar en gaan lang mee.

15 Herbruikbare zakjes voor groenten en fruit

Herbruikbare zakjes voor groenten en fruit zijn een goede vervanging voor plastic zakjes in de supermarkt. Ze zijn vaak gemaakt van katoen of mesh.

16 Herbruikbare waterfilters

In plaats van wegwerp waterfilters te gebruiken, kun je kiezen voor herbruikbare waterfilters. Ze zijn vaak gemaakt van keramiek of roestvrij staal.

17 Herbruikbare oplaadbare batterijen

Herbruikbare oplaadbare batterijen zijn een goede vervanging voor wegwerp batterijen. Ze zijn milieuvriendelijker en gaan langer mee.

18 Herbruikbare kleding

Kiezen voor herbruikbare kleding, zoals tweedehands of vintage kleding, is een geweldige manier om de impact op het milieu te verminderen.

19 Herbruikbare lunchzakken

Herbruikbare lunchzakken zijn een goede vervanging voor plastic zakjes of papieren zakjes. Ze zijn vaak gemaakt van canvas of jute.

20 Herbruikbare make-up pads

Herbruikbare make-up pads zijn een goede vervanging voor wegwerp make-up pads. Ze zijn wasbaar en gaan lang mee.

Door over te stappen op herbruikbare opties kunnen we het gebruik van wegwerpplastic verminderen en een positieve impact hebben op het milieu. Het kost misschien wat extra inspanning, maar het is de moeite waard om ons steentje bij te dragen aan een schonere planeet.

Lees ook:

Heb jij nog aanvullende tips om wegwerpplastic te vermijden?

Foto: Pexels

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiën, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

19 reacties

  • Wij gebruiken ook steeds meer herbruikbare zaken. Ik koop nu altijd ook een allesreiniger van een (duurder) merk, 1 fles maar die is zo geconcentreerd dat ik er wel bijna 1 jaar mee doe. Dat scheelt weer 10 of meer losse flessen per jaar.

  • Herbruikbare lunchboxen zijn echt een must! Snap niet dat sommige mensen iedere dag een plastic zakje mee naar werk nemen – echt onnodig

  • voor mijn groenten en fruit gebruik ik al jarenlang de herbruikbare zakjes daar heb ik een hele voorraad van

  • Ik laat nu standaard een herbruikbare zakje voor groente en fruit in mijn boodschappentas zitten. Al diverse keren vergeten en dan is het zonde om 30 cent te betalen en een extra zakje te gebruiken wat onnodig is.

  • Gebruik veel van bovenstaande tips. Heb ook wasbare luiers, maar met een tenger meisje en 4 kids is t toch geen succes. Wat strakkere jurkjes en leggings staan niet met wasbare luiers en t kost me zoveel extra tijd: het omdoen, wassen, ophangen, opvouwen en opruimen. Dat ik toch maar weer wegwerp gebruik. Helaas. Misschien komende zomer weer als t warm is. Dan staat zo’n overbroekje wel vrolijk

  • Goeie lijst en ik doe zoveel mogelijk mijn best. Die papieren rietjes in drinkpakken vind ik wel vreselijk….

  • Wattenstaafjes van hout ipv plastic gebruiken. En eigenlijk helemaal geen wattenstaafjes gebruiken, want het is superslecht voor de oren.

  • Bijenwasdoekjes zijn duurzame alternatieven voor huishoud of aluminiumfolie. Je kunt er brood, kaas, fruit en greoente in bewaren.

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics