Heb je je ooit afgevraagd wat nu milieuvriendelijker is, een papieren bekertje, plastic bekertje of een afwasbare mok/KeepCup?

Kartonnen drankbekertje

Weet je nog dat ik ooit eens een blog heb geschreven over afbraaktijden van afval? Daarin kun je lezen dat een kartonnen drankbekertje een half jaar erover doet om te verteren in het milieu. Tegenwoordig zijn er ook bekertjes met een milieuvriendelijker imago, maar of dat zo terecht is?

Voor het maken van een kartonnen bekertje is een fabriek nodig. Bij het productieproces komen broeikasgassen vrij. En dat is niet goed voor ons klimaat. Bij het design van de fabriek kun je wel letten op minimalisering van broeikasgasproductie door een efficiĆ«nt design, maar echt elimineren kun je het niet. En voor een kartonnen bekertje is toch hout en dus zijn bomen nodig om ze te maken. Bovendien wordt er vaak ook nog een klein laagje plastic aan de binnenkant gelijmd om ervoor te zorgen dat je bekertje met hete koffie niet in je handen papierpulp wordt. Kortom zo’n papieren bekertje is eigenlijk alleen maar “milieuvriendelijk” omdat het van een hernieuwbare bron gemaakt wordt.

Plastic bekertje of petfles

Een plastic bekertje wordt van een niet hernieuwbare, fossiel bron gemaakt, namelijk aardolie. Iets wat niet echt een heel positief imago heeft. De reden hiervoor is dat plastic maar langzaam vergaat, maar ook dat bij de verbranding van plastic (afvalverwerking) weer het broeikasgas CO2 vrijkomt. Als voorbeeld, een petfles met daarin frisdrank doet er 5 jaar over in de zon en 10 jaar over in de schaduw om af te breken. Een plastic bekertje is weliswaar kleiner dan een petfles(je) maar zal min of meer even lang doen over de afbraak. Zo’n 3 jaar. Deze afbraaktijden gelden als je de bekertjes of flesjes in de natuur dropt en er niks meer mee doet. Als je het bekertje in de prullenbak gooit, dan belandt deze vaak op de vuilnisbelt.

In 40-60% van de gevallen, wordt ze verbrandt in een oven en wordt er met de energie stroom opgewekt. Ofschoon hier toch CO2 bij vrijkomt, wordt er wel iets minder aardgas gebruikt voor stroomproductie, en daarom heeft zelfs als afval het bekertje nog waarde. De calorische waarde noemen ze dat wel eens (verbrandingswaarde). Het allerbeste zou natuurlijk zijn als we het plastic zouden kunnen inzamelen en weer tot nieuw plastic zouden kunnen omvormen. Dit noemt men ook wel een circulaire economie. Geloof het of niet, maar deze techniek bestaat al, maar wordt helaas nog niet veel toegepast. Vooral omdat aardolie goedkoop is en plastic afval redelijk duur is om in te zamelen. Dus op dit moment is het beste gebruik van je plastic bekertje om het op een dag gewoon vaker te hergebruiken door bijvullen van je favoriete drankje en het aan het einde van de dag weg te gooien bij het plastic afval.

Een afwasbare mok

Veel mensen vinden dan ook dat de herbruikbare, afwasbare mok of beker de voor de hand liggende milieuvriendelijke oplossing is. Maar is dat wel zo? Je mok of beker is vaak van een keramische materiaal of van veel dikker plastic dan je bekertje uit de automaat. Dit kost meer grondstoffen. Het productieproces kost meer energie en produceert dus ook meer broeikasgassen. Daarvoor kun je de beker wel veelvuldig gebruiken. Maar zelfs het gebruik is niet zonder milieueffect. Immers je beker moet wel schoon gemaakt worden. Dat doe je vaak met warm water (kost gas en produceert dus CO2) en afwasmiddel, met de hand of in je vaatwasmachine (die overigens ook gebouwd is uit kostbare materialen).

En de winnaar is….

(Trommel geroffel) Op een gedeelde eerste plaats staan…..het plastic bekertje en de herbruikbare beker! Welke van deze twee het meest milieuvriendelijk is, is afhankelijk van hoe je ermee omgaat. Gebruik je een plastic bekertje iedere keer slechts een maal en gooi je het na gebruik weg, dan wint de herbruikbare beker. Ten minste, als je deze niet na iedere gebruik wast met water en zeep. Maar in principe stoot je evenveel (of even weinig) broeikasgas uit als je een plastic bekertje de gehele dag gebruikt of een afwasbare mok en deze aan het einde van de dag in een energie zuinige vaatwasser zet.

En toch vind ik de afwasbare mok de enige echte winnaar, omdat deze ook geschikt is om de hele dag mee te nemen. En als je de aanbieding van de NS gebruikt, is hij helemaal top. Bij de Kiosk van NS krijg je namelijkĀ ā‚¬0,25 korting bij een kop koffie als je je eigen mok mee neemt. Zelfs als je een eigen mok aanschaft, behaal je al snel winst. Tel maar even mee: stel je gaat 3 dagen in de week met de trein en neemt elke ochtend een koffie bij de Kiosk. Met je eigen mok maak je zo ā‚¬0,75 winst per week. Laten we zeggen dat je dit 30 weken lang doet. Dan zijn ditĀ ā‚¬22,50 op jaarbasis.
Bovendien kun je een mok, zoals de KeepCup van Waterflessenwinkel.nl afsluiten waardoor deze handiger mee te nemen is Ć©n blijft je drankje zo’n 20 tot 30 minuten langer warm.Ā Al die voordelen heb je zeker niet bij een plastic bekertje.

Lees ook:

Heb jij al eens gehoord van een KeepCup?

Geverifieerd door ExactMetrics