Sint-Maarten en het beertje
Thuisleven.com > Entertainment > Boeken > Kinderboeken > Sint-Maarten en het beertje

Sint-Maarten en het beertje

Wie kent het verhaal van Sint Maarten nou niet? Als kind zijnde kregen we elk jaar weer een bonnetje op school uitgedeeld. Die moesten we dan heel goed bewaren tot de dag van Sint Maarten. In de avond kon iedereen die mee wilde doen zich verzamelen bij een groot grasveld. Op het grasveld werd het verhaal nagespeeld van Sint Maarten. Na het spel gingen Sint Maarten met het paard en de zwerver voorop in de stoet. De stoet liep door een aantal straten om vervolgens op een ander groot veld uit te komen. Hier had de brandweer een grote stapel met hout e.d. verzameld en die werd aangestoken met de lampionnen van kinderen (die voor die tijd geknutseld werden op school). Na afloop (of al eerder) mocht je met je bonnetje bij de brandweer auto een zakje snoep ophalen. Buiten het spectaculaire vuur om was dit natuurlijk het hoogtepunt.

Een enkele keer hebben we ook Sint Maarten gevierd in Drenthe. Na een lampionnenoptocht door het dorp mochten we dan langs de deuren om liedjes te zingen. Bij elke deur werd er wel open gedaan en na het zingen van een liedje werden we dan beloond met iets lekkers. Bij de Frituur kregen we een half frikandelletje (wat we dan heel tactisch halverwege de avond deden om op te warmen) en bij de andere winkels kregen we een kleinigheidje. Het bleef elke keer weer een grote verrassing!

Sint-Maarten en het beertje

In het boek Sint-Maarten en het beertje beleeft beertje het Sint Maarten avontuur.
Het beertje kan namelijk niet in slaap komen en gaat op zoek naar Marieke. Beertje zoekt overal in de kamer tot hij muziek buiten hoort. Het zijn de kinderen die liedjes aan het zingen zijn en in een stoet met lampionnen lopen. Vluchtig loopt Beertje naar buiten om met Marieke mee te lopen. Al zingend komen de kinderen aan op een groot rond plein. Beertje kan niks zien en loopt tussen de benen door van de andere mensen naar voren.

Dan ziet hij een oude man met blote armen in de sneeuw zitten. Gelukkig duurt het niet lang want Sint Maarten is al daar. Hij snijd met zijn zwaard een stuk van zijn gewaad af en de zwerver neemt dit in dank aan. Hij slaat het om zijn koude lijf. Maar Beertje heeft dit laatste niet gezien, zodra Sint Maarten het zwaard trok werd hij namelijk bang en rende naar Marieke. Zij legt uit dat het een Sint-Maartensspel is en stelt Beertje gerust. Naast Marieke en Beertje staat een jongen te huilen. De tranen biggelen over zijn wangen…

Sint-Maarten en het beertjeWat zou er aan de hand zijn met dit jongetje?

Info en waar te koop

Auteur:  Antonie Schneider
Illustrator: Maja Dusikova
ISBN: 9789055794751
Uitgeverij: De Vier Windstreken
Sint-Maarten en het beertje is o.a. te koop bij Bol.com en De Vier Windstreken.

Lees ook:

*Voor het schrijven van dit artikel hebben wij een recensie-exemplaar ontvangen*

Miranda

Miranda is de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben ze vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Ze is een enthousiaste (amateur)kok en bakker, waarvan enkele ingrediënten uit haar onderhoudsvriendelijke moestuin komen. Ze geniet ervan om tijd door te brengen met haar gezin, of het nu is door samen naar films en series te kijken, spelletjes te spelen of samen op avontuur te gaan. Italië heeft een bijzondere betekenis voor Miranda en Tom, omdat ze daar verloofd én getrouwd zijn. Het is geen verrassing dat Miranda niet alleen haar thuisleven koestert, maar ook anderen inspireert op de toepasselijke blog: Thuisleven.com.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

17 reacties

 • Wat leuk voor volgend jaar! Wij hebben dit jaar de deur open gedaan voor zingende kindjes. Mijn zoontje zat met open mond te kijken 🙂 volgend jaar gaan we ook lopen en dan is zo’n voorbereiding wel leuk!

 • Wij hebben gisteren sint maarten gevierd, aangezien 11 november op zondag was. De jongens zijn met hun lampion langs te deuren geweest en hebben mooi gezongen en erg veel snoep opgehaald. Ik ben erg benieuwd naar dit boek, lijkt me leuk om voor te lezen.

 • Sinds dit jaar voor het eerst met onze dochter Erin, al snapt ze er nog niet veel van haha! Even langs de oma’s en tantes. Er blijft bij ons ook iemand thuis om de deur open te doen. We delen chocoladerepen uit, wat overblijft eten we zelf op haha!

 • Leuk boek voor volgend jaar, mooie gedachte ook achter het boek.
  Sint Maarten is al alweer achter de rug, Wij hebben samen zelf een lampion geknutseld en met lichtje en rugzak voor de snoepjes zijn we de huizen in onze buurt bij langs gegaan. Mijn dochtertje van net twee liep voor de eerste keer met ‘grote; broer mee en vond het geweldig.

 • Zelf liep ik als kind ook altijd met Sint Maarten. In Friesland was dat toen heel populair. Het was dan altijd heel druk op straat. Elk kind liep wel Hier in ons dorp, waar ik nu woon was het eerst niet zo bekend, maar langzaamaan , in de loop van de jaren wel. Ik heb dan ook altijd met de kinderen Sint Maarten gevierd. Gewapend met een brandende lampion, aansteker en een tas, waar het snoepgoed in gaat.
  Luid het liedje “Sinte SInte Maarten, katten hebben staarten” enz. en nog vele andere liedjes, die kinderen zingen en dan langs de deuren gaan voor snoepgoed.

  Eerst ging ik mee, maar later gingen ze alleen op pad en kwamen dan met een tas vol lekkers weer thuis. Leuk, hoor.
  Nu zit ik bij de deur te wachten op mijn kleinkinderen , die ook langs komen en hun liedje zingen voor snoep.
  Hoop dat het morgenavond een beetje druk wordt, dat is wel zo gezellig.
  Ik volg op Bloglovin en doe graag mee voor dit leuke boekje.

 • Hoi, ik zie dit boek zo vaak voorbij komen ! Volgens mij is dit een echte must have . Graag zou ik hem winnen voor mijn 3 jarig dochtertje. Wij gaan dit jaar samen voor het eerst meedoen met sint maarten en de lampionnen tocht. Erg spannend, dit boek zou dus een mooie aanwinst voor ons zijn .

 • Wat leuk! Wij hebben rozijnen en smarties in huis gehaald voor de kindjes die langskomen. Mijn zoontje mag over 2 jaar 🙂

 • Ik nog niet. Denk dat ik er pas mee begin als mijn dochter 4 is en naar school gaat, maar boeken zijn altijd welkom. Wij houden van lezen..

  Facebook: An Na

 • Met een lampion langs de deuren bij de buren en dan een liedje zingen
  Mijn zoontje en zijn vriendjes gaan samen en de moeders ook mee,en dan krijgen ze snoep en mandarijnen. Erg gezellig die zingende kinderen en al die lichtjes van de lampionnen
  Het boek lijkt mij heel erg leuk.

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics