Selecteer een pagina

Wie kent het verhaal van Sint Maarten nou niet? Als kind zijnde kregen we elk jaar weer een bonnetje op school uitgedeeld. Die moesten we dan heel goed bewaren tot de dag van Sint Maarten. In de avond kon iedereen die mee wilde doen zich verzamelen bij een groot grasveld. Op het grasveld werd het verhaal nagespeeld van Sint Maarten. Na het spel gingen Sint Maarten met het paard en de zwerver voorop in de stoet. De stoet liep door een aantal straten om vervolgens op een ander groot veld uit te komen. Hier had de brandweer een grote stapel met hout e.d. verzameld en die werd aangestoken met de lampionnen van kinderen (die voor die tijd geknutseld werden op school). Na afloop (of al eerder) mocht je met je bonnetje bij de brandweer auto een zakje snoep ophalen. Buiten het spectaculaire vuur om was dit natuurlijk het hoogtepunt.

Een enkele keer hebben we ook Sint Maarten gevierd in Drenthe. Na een lampionnenoptocht door het dorp mochten we dan langs de deuren om liedjes te zingen. Bij elke deur werd er wel open gedaan en na het zingen van een liedje werden we dan beloond met iets lekkers. Bij de Frituur kregen we een half frikandelletje (wat we dan heel tactisch halverwege de avond deden om op te warmen) en bij de andere winkels kregen we een kleinigheidje. Het bleef elke keer weer een grote verrassing!

Sint-Maarten en het beertje

In het boek Sint-Maarten en het beertje beleeft beertje het Sint Maarten avontuur.
Het beertje kan namelijk niet in slaap komen en gaat op zoek naar Marieke. Beertje zoekt overal in de kamer tot hij muziek buiten hoort. Het zijn de kinderen die liedjes aan het zingen zijn en in een stoet met lampionnen lopen. Vluchtig loopt Beertje naar buiten om met Marieke mee te lopen. Al zingend komen de kinderen aan op een groot rond plein. Beertje kan niks zien en loopt tussen de benen door van de andere mensen naar voren.

Dan ziet hij een oude man met blote armen in de sneeuw zitten. Gelukkig duurt het niet lang want Sint Maarten is al daar. Hij snijd met zijn zwaard een stuk van zijn gewaad af en de zwerver neemt dit in dank aan. Hij slaat het om zijn koude lijf. Maar Beertje heeft dit laatste niet gezien, zodra Sint Maarten het zwaard trok werd hij namelijk bang en rende naar Marieke. Zij legt uit dat het een Sint-Maartensspel is en stelt Beertje gerust. Naast Marieke en Beertje staat een jongen te huilen. De tranen biggelen over zijn wangen…

Sint-Maarten en het beertjeWat zou er aan de hand zijn met dit jongetje?

Info en waar te koop

Auteur:  Antonie Schneider
Illustrator: Maja Dusikova
ISBN: 9789055794751
Uitgeverij: De Vier Windstreken
Sint-Maarten en het beertje is o.a. te koop bij Bol.com en De Vier Windstreken.

Lees ook:

*Voor het schrijven van dit artikel hebben wij een recensie-exemplaar ontvangen*

Geverifieerd door ExactMetrics