Thuisleven.com
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Interieur > Ramen > Gordijnen om te besparen op stookkosten

Gordijnen om te besparen op stookkosten

Iemand al de weerberichten uit Italië gezien? Ik sta dagelijks te kijken naar de inkomende berichten en elke keer weer sta ik versteld van het gruwelijke leed dat de natuur ons aan kan doen. Echter besef ik mij heel goed dat dit slechts het begin is van de rampen die de mensheid te wachten staan als we niet NU in actie komen tegen milieuvervuiling. En aangezien ik niet zo’n vingertjes wijzer ben, vind ik vooral dat ik bij mezelf moet beginnen. Gelukkig denkt mijn partner daar hetzelfde over en zijn we al een geruime tijd aan de slag om ons huis milieuvriendelijk te maken.

Milieuvriendelijker leven

Ik denk vooral dat je niet te veel in één keer moet willen als het budget dat niet toelaat. Heb je geld over voor zonnepanelen? Mooi leg er vooral zo veel mogelijk op het dak, eventueel samen met de buren om zo de kosten te drukken. Kun je besparen op autorijden door vaker de fiets te nemen? Ook meteen doen! Je houd dan niet alleen een mooi bedrag over omdat je minder vaak hoeft te tanken, ook kan het je een tripje naar de sportschool schelen.

En wat nog meer?

Al die dingetjes zijn al ruimschoots bekend en dan ook een beetje herhaling van stof. Toch?
Maar wat kun je dan nog meer doen om milieuvriendelijker door het leven te gaan? Wel het zijn juist die kleine dingen wat er door heen sluipen. Enkele voorbeelden: elke dag in een vol bad gaan badderen, 5 keer de waterkoker aanzetten omdat je vergeet het hete water in je mok te gieten, voedselverspilling en wat dacht je van de kou in een huis…

Wij hebben een serre en zeker in de wintermaanden is dat gedeelte van het huis heel erg koud. We zouden er voor kunnen kiezen om de vloerverwarming aan te zetten. Maar dan verwarmen we voor niks. Zonde dus van de energie die erin gestoken wordt. Nog niet gesproken over de kosten die ermee gepaard gaan. We hebben daarom besloten om gordijnen te plaatsen bij de serre.

Gordijnen

De serre staat aan het huis vast. Door middel van twee mooie ronde bogen kun je via de keuken en woonkamer naar de serre lopen. We hebben nu op de plekken van de ronde bogen mooie gordijnen opgehangen om zo de kou van buiten te weren. Omdat er echt heel veel kou in de serre hangt hebben we een bewuste keuze gemaakt om kant en klare gordijnen van een dikkere stof te nemen. Deze gordijnen hebben we door het hele huis onder terug laten komen. Dus ook voor de ramen aan de voorzijde van het huis. Zo hebben we een mooi geheel en komt er ook voor minder kou naar binnen toe.

In de zomer werken ze juist andersom. Dan houden de gordijnen de warmte buitenshuis.

Lees ook:

Heb jij al mooie gordijnen in huis?

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiën, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

3 reacties

  • We hebben een dik zwart kant-en-klaar gordijn achter de voordeur tegen koude en in de zomer tegen het ochtendzonnetje.
    In de slaapkamer hebben we net nieuwe kamerhoge gordijnen gekocht omdat het toch wel trekt in ons jaren ’30 huis

  • Ja wij doen achter de gordijnen dicht voor de kou. Zitten openslaande deuren dus veel glas.

    Voorkant rolgordijn naar beneden. Zitten ook gordijnen maar dan hangen ze voor de verwarming dat is zonde. En bij erge kou doen we screen snachts extra dicht beneden.

    Boven hebben we rolluiken bij erge kou (en warmte) doe ik die ook dicht. Alle beetjes helpen .

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics