Thuisleven.com > Doe het zelf (D.I.Y.) > Puzzelhart- Weggooien is zonde.

Puzzelhart- Weggooien is zonde.

Dat is iets wat ik van huis uit heb meegekregen. Gooi nooit iets zomaar weg. Met eten doe ik dat niet, want vaak kan je het als kliekje de dag erna nog opwarmen. Kleding van de kinderen gaan vaak nog wel een ronde mee en de goede stukken vinden dan ook vaak hun weg naar een kleding bank. Speelgoed idem. Behalve met puzzels. Tot voor kort gooide ik die dingen altijd weg als ze niet meer compleet waren, want ja je had er toch niets meer aan? Maar daar denk ik nu geheel anders over!
Het begon allemaal toen ik voor mijn eigen werk MDF figuren aan het zagen was. En ook een hart vorm. En toen kreeg ik ineens een super leuk idee! Een puzzelhart maken met de kinderen! Super leuk voor moederdag! Dus gelijk aan de slag en de spullen verzamelen om lekker te kunnen knutselen!

Wat heb je allemaal nodig voor het maken van een Puzzelhart?

 • hartvorm (van mdf of van een stuk dik karton)
 • lijmpistool + vullingen
 • oude legpuzzelstukken
 • 1 grote en een aantal kleine bakjes of schaaltjes
 • stukje lint / stof
 • evt verf

Hoe ga je te werk?

De kinderen hebben alle niet complete puzzels verzameld en alle stukjes in een grote bak gedaan. Nu zijn we ze aan het uitzoeken op kleur. Dat maakt het zo meteen makkelijker met plakken. Als alle stukjes zijn uitgezocht hebben we nu een aantal kleine bakjes met puzzelstukjes in ongeveer dezelfde kleur op tafel staan.

Waar beginnen we mee? Knip een hartvorm uit het karton. Knip het binnenste van het hart ook uit, tot je een rand van ongeveer 1 cm. dik overhoud. Je hebt nu een rand in de vorm van een hart.
Dan gaan we kijken welke kleur we willen. Eva neemt wit, Jeroen wil rood en Stefan grijs. Voor de grijze tint kan je gewoon de achterkant van de puzzelstukjes gebruiken, hoef je niets mee te doen. Rood daar hebben we, dankzij de Cars puzzels, genoeg van. Wit is een probleem. Die kleur hebben we niet. Maar ook daar hebben we een oplossing voor gevonden. Met plakkaat verf verven we de achterkant van een deel van de puzzelstukjes gewoon wit. Gewoon even lekker verven vindt iedereen leuk. Ieder een kwast en aan de slag dan maar. Het werkje was al gauw geklaard. Even laten drogen en klaar. Het hart geven we ook een leuk kleurtje.

Dan komt het leuke werk. De puzzelstukken op lijmen. We plakken de stukjes in de kleur die we willen een voor een op het hart met behulp van het lijmpistool. We volgen de vorm van het hart. Als we helemaal rond gegaan zijn, doen we het nog een keer, gewoon er bovenop. Je hebt nu twee lagen puzzelstukjes op het hartrandje geplakt. Goed laten drogen. Mijn kinderen vinden het plakken geweldig leuk. En je ziet ook al snel resultaat!

Als het hart droog is en goed hard, dan gaan we er een lint aan maken. Kies hiervoor ook een super leuke kleur. En dan is je hart af! Dan rest alleen nog het inpakken van de hartjes. We hebben er één voor oma en voor opa, en ook nog één voor papa gemaakt. Wat zullen ze verrast zijn als we ze die gaan geven!

Hoe is het knutselen met puzzelstukjes gegaan?

Het is best een leuke activiteit. Bovendien kom je zo ook op een originele manier van je incomplete puzzels af. De kinderen leren er ook de kleuren mee. Even een educatieve noot er in, haha. Maar over het geheel gezien: mijn kinderen vinden het leuk om te doen. Het duurt niet te lang, dus ideaal om op een middag te doen na schooltijd. Houd er wel rekening mee dat je het lijmpistool zelf bediend, voor kleine kinderen is dat niet zo geschikt.

Lees ook:

3 reacties

 • Geweldig leuk idee, ga ik zeker doen.
  Heb toevallig nog puzzels liggen die incompleet zijn.
  Kan ik hier mooi voor gebruiken.
  Als er een stuk of twee missen, maak je hem toch nooit meer.

 • Toevallig heb ik vorige week een incomplete puzzel naar de zolder verhuisd. Weggooien is inderdaad zonde. Wat heb je dat mooi gedaan!