Selecteer een pagina

Deze donderdag is Thuisleven de co-host van de vierde linkparty van de Crea-Cross 2019 met het thema Toekomst. Ik zet in op het zelf maken van vogelvoer.

De Crea-Cross 2019.

Er zijn drie vaste gastvrouwen van de Crea-Cross, namelijk Ilse van Kreanimo, Melanie van BMellow en Natascha van Mama Duizendpoot. De co-host wisselt wekelijks. Onder de desbetreffende artikelen kun je via een linkparty je recente creatieve blogpost of foto’s delen. De lezers kunnen doorklikken wanneer het onderwerp hen aanspreekt. Het doel van de Crea-Cross is dan ook om een groter aantal geïnteresseerde lezers en bloggers met elkaar te linken. Creatief in de breedste zin van het woord van Handwerken tot Foodblog. In het geval van Thuisleven, in de persoon van Linda, voornamelijk creatief in woord en gedachte. Gelukkig hebben we een veelzijdig team die de categorie DIY verrassend creatief weten te vullen.
De thema’s voor de Crea-Cross 2019 staan vast en zijn te lezen in de Crea-cross 2019 Facebookgroep.

Thema Toekomst.

Het thema van deze Crea-Cross is Toekomst. Naast robots en Science Fiction denk ik direct aan schaarste bij het horen van het woord Toekomst. Dit heeft alles te maken met mijn wereldbeeld. De wereldbol groeit niet, maar het aantal mensen wel. Dit kan niet anders dan tot schaarste leiden. Schaarste in grondstoffen, voedsel en materialen. En een overschot aan afval. Bij het uitvouwen van mijn creatieve project zal dit de rode draad zijn. Ik wil in de toekomst minder materialen gebruiken en minder afval produceren. Ons artikel over de afbraaktijden van afval scoort dagelijks verontrustend hoog bij Google.

Hergebruik van (knutsel)materialen.

Met drie kinderen op de basisschool neem ik desgevraagd en enthousiast mijn closetrollen en lege glazen potjes mee naar school. Het doet mij deugd dat de kinderen er mee aan de slag gaan. De hele Kerstvakantie heb ik gedacht aan de Crea-Cross en wat ik dan wel niet zou maken. We zijn met Kerst een week naar een vakantiepark geweest en daar even helemaal tot rust gekomen. Het was een boomrijke omgeving met vol op vogels en tijdens het eendjes voeren wist ik het: ik ga een leuk vogelvoer project uitwerken. Wellicht een beetje laat, maar voor mijn gevoel staat de winter nog steeds voor de deur.

Pinterest.

Naast wat praktische vragen als wat mag je de vogels eigenlijk voeren?, ben ik op Pinterest aangevangen met het verzamelen van simpele afbeeldingen. Ik ben namelijk niet zo goed in de uitvoering, maar wil wel mijn beste beentje voorzetten. Op een moment van reflectie bekijk ik deze verzameling en spot een gemeenschappelijke deler. Ik ben punt 1 blijkbaar dol op hergebruik van plastic afvalproducten als pakken. Maar verreweg de meeste voorbeelden zijn compleet van natuurlijk materiaal gemaakt! De verspilling van voedsel, als een hele appel, ben ik geen voorstander van. Maar het vullen van lege schillen, schalen of doppen staat wel erg vrolijk in onze tuin. Tot hier een inzage in mijn creatieve proces.

Hoe voer je een vogel?

De vraag wat mag ik een vogel eigenlijk voeren is onbeantwoord gebleven. Vogels zijn te hele jaar door te voeren en hebben in de herfst en winter meer behoefte aan verzadigd vet. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op dierlijke eiwitten. De Vogelbescherming geeft aan dat het frituurvet ongebruikt en ongezouten dient te zijn. Het gebruik van vloeibare olie kan hun verenkleed aantasten en heeft net als margarine een laxerend effect. Het te gebruiken zadenmengsel kan geen kippenvoer zijn, want die zaden zijn te groot en hard. Geen zout, melk, gebrande pinda’s of gekookt voedsel gebruiken en denk aan het ongewenst aantrekken van ongedierte.

DIY vogelvoer.

De bouwmaterialen blijven bijna helemaal beperkt tot natuurlijk voor dit vogelvoer project. Een dennenappel met dank aan mijn dochter die van alles mee naar huis sleept. Wanneer je deze even binnen laat drogen gaat deze open staan. Ik vul de dennenappel met wat rozijntjes en besjes uit de tuin. Ik leg het in onze tuinschaal en het vogelvoer dient gelijk als decoratie.
Hetzelfde geldt voor de halve grapefruitschil. Deze vul ik met vogelpindakaas tegen het kruimelen voor de muizen. Eigenlijk wilde ik bij de bakker vragen om broodkruimels en zaadjes, maar dit bleek te zout volgens de Vogelbescherming. Het touwtje zat aan een geschenkverpakking en heb ik bewaard. Het ijzeren uiteinde bleek ideaal om door een gaatje in de schil te steken en het vrolijke geheel in de tuin op te hangen.

Linkparty.

Voor de lezers neem eens een kijkje tussen de andere linkjes en laat iets van je horen. De schrijvers vinden het leuk om een reactie te ontvangen. En deel jouw laatste foto’s!

*Link jouw nieuwe creatieve projecten – (maximaal een maand oud)
*Link maximaal 3 oude projecten in het week-thema ‘iets nieuws’
*Deel op je social media kanalen en spoor mensen aan om mee te doen!

Inlinkz Link Party

Lees ook:

Heb jij el eens zelf vogelvoer gemaakt?

Geverifieerd door ExactMetrics