Zelf thuis kerstballen maken
Thuisleven.com > Kerst & Oud en Nieuw > DIY Kerstballen: leuk en makkelijk!

DIY Kerstballen: leuk en makkelijk!

Hebben jullie dat ook, dat je je wel eens afvraagt of je nu een andere kleur boom wilt? Nou ja, de boom natuurlijk niet. Nee, de ballen en de decoratie? Ik had dat tot vorig jaar ook. En toen bedacht ik: we doen het anders! Ik ga geen dure ballen meer kopen in een kleur die misschien één of twee jaar in is. In plaats daarvan maken we ze zelf. Lekker knutselen en reken maar dat die ballen bewaard worden en volgend jaar ook in de boom belanden!

Nou, er zijn heel veel verschillende manieren, maar ik heb er twee uitgekozen die echte toppers zijn: De glitterbal en de knopenbal! Allereerst de glitter kerstbal. Super makkelijk en super eenvoudig om te maken.

1. Wat heb je nodig voor de Glitter Kerstbal?

Hoe begin je?

Allereerst even een oude krant op tafel leggen, dat scheelt straks een enorme rommel. Glitter is leuk, behalve als je het van de vloer moet oprapen…

Dan pak je een kerstbal en haal je het dopje er voorzichtig uit. Vervolgens pak je de bus haarlak. Spuit flink wat lak in de bal en laat het goedje goed rondgaan in de bal, zodat deze aan de binnenkant helemaal bedekt is met de lak. Wat te veel is giet je er uit.

Dan pak je de glitter, of glitters van je keuze en giet deze in de bal. Goed ronddraaien. Net zo lang tot de hele bal bedekt is met glitter. Het teveel aan glitter schud je er voorzichtig weer uit. Dan goed laten drogen. Tenslotte voorzichtig het dopje er weer in. Dat is het lastigste. Maar na even prutsen lukt het wel.

Tip: nu kan je nog leuke stickers op de buitenkant plakken en er een leuk lintje aan maken. En klaar is Kees!

2. De Knopen Kerstbal.

Tussen de spulletjes van mijn overleden opa vond ik een echte knopendoos. Daarin heel veel knopen in allerlei soorten en maten. Maar, en dat is het mooie, wel allemaal op kleur gesorteerd. Die ga ik gebruiken! Super leuk en makkelijk!

Wat heb je nodig voor de Knopenbal?

  • knopen in allerlei maten in kleurstelling die jij wilt;
  • piepschuim bal, zo groot als jij dat leuk vindt;
  • speldjes met kop;
  • lint.

Het is eigenlijk een heel eenvoudig principe. Pak een knoopje, leg deze op de piepschuim bal en steek door een van de gaatjes van het knoopje een speldje. Ga zo door tot de hele bal op een vingertopje na gevuld is. Wissel kleine met grote knoopjes af, dat houdt het speels. Pak een stuk lint en leg er een knoopje in. Maak deze lus vast aan de bal door middel van speldjes en zorg dat de knoop boven aan de lus zit en niet op de bal. En dan ben je klaar!

DIY Kerstballen.

Voor mijn jongste van drie jaar is dit niet echt iets om te doen. Maar wel voor mijn zoon van 7 en dochter van 9 is dit goed te doen en ze vinden het nog leuk ook! En het is ook heerlijk budget. Mocht je nu geen knopendoos hebben, de Action heeft ook vaak knopen in leuke kleurtjes voor weinig, maar ook een kringloop winkel heeft ze vaak.

Omdat mijn jongste dus niet mee kan doen met de speldjes, laat ik hem stickertjes (heb ik vorig jaar ergens bij gekregen) op de bal plakken. Daar maak ik een lintje aan en klaar! Het wordt dus een bonte, maar super gezellige boom! Deze ballen kan je prima maken onder het genot van een zelfgebakken cake en een kop warme chocolademelk! Echt een aanrader nu het buiten kouder wordt! Ik ben heel benieuwd naar jullie ballen, dus laat maar zien die ballen!!

De allermooiste Kerstbal kan je een apart plekje geven in een niet meer blanco Kerstbalboompje van Sac-Designs.

Lees ook:

Maak jij wel eens zelf kerstballen?

1 reactie