Penguïns on Ice
Thuisleven.com > Kerst & Oud en Nieuw > Kerst denk-spelletjes voor jong (en oud).

Kerst denk-spelletjes voor jong (en oud).

Spelletjes spelen met kinderen zijn een van de leukste activiteiten binnen een gezin. Niet alleen is dit een leuke bezigheid, maar ook hartstikke leerzaam. Zo leert een kind te wachten op zijn beurt, te winnen en te verliezen. Dat zal niet altijd even leuk zijn, maar dat is juist het leerzame gedeelte ervan. Door een spel af te stemmen aan de behoeften van je kind kun je zo inspelen op zijn of haar sterke krachten. Is je kind een ware talent met dobbelstenen dan speel je een spelletje zoals Yahtzee. Is je kind al wat ouder en meer strategisch bezig kies je juist voor een spel in die trend. Zoveel wensen zoveel spellen. Elk spel heeft zijn eigen krachten en zijn eigen leerzame elementen. Hieronder heb ik een drietal denkspellen op een rij gezet waar wij al eens aandacht aan hebben besteed op Thuisleven.

Bunny Boo.

Bij dit spel draait het allemaal om inzicht. Aan de hand van de kaartjes moet je de blokken en het konijntje op de juiste plek neerzetten. Aan de hand van de kleur-kaartjes kun je je kind op zijn of haar niveau laten spelen. Dat voorkomt de nodige stress, maar verlaagt ook het verveel gedeelte (simpel, makkie, etc.).
Ofschoon het spel gebaseerd is op kinderen in de leeftijd van 2 tot 5 jaar, kan ik me goed indenken dat ook kinderen van wat oudere leeftijd hier moeite me kunnen hebben.

Penguïns on Ice.

Wil je even wat tijd voor jezelf maar wilt een van de kinderen graag een spel spelen dan is dit spel een leuke uitdaging. Vijf pinguïns begeven zich op glad ijs. Zorg jij ervoor dat ze op de juiste plek terechtkomen? Kies een opdracht en begin met puzzelen. Kan jij elk puzzelstukje de juiste vorm geven, zodat de ijsschotsen samen op het spelbord passen. De pinguïns moeten wel op de juiste plaats terechtkomen. Je kunt de vorm van de speciale puzzelstukjes veranderen, zodat ze in het speelbord passen.

Pesten.

Het spel zit in een mooi bewaarblikje, dat zelfs praktisch is voor onderweg (eventueel kun je er nog een 2e of 3e spelletje bij in stoppen gezien de ruimte die over is). Het blikje gaat makkelijk open en dicht, maar ook niet te makkelijk zodat alles door de auto ligt (mocht dit wel het geval zijn kun je aan de zijkanten van het dekseltje iets duwen zodat dit stroever gaat zitten). De kaarten zijn vrij groot en de kinderen hadden even moeite om dit in de hand vast te houden. Maar zoals altijd werd ook nu weer het oefenen beloond en hebben we al heel wat spelletjes gespeeld. De spelletjes zijn kort van duur met af en toe een uitschieter, juist dat contrast tussen de spelletjes maakt het spelen zo leuk. Het grootste pluspunt vind ik nog wel dat het overal te spelen is (ook al is het een beetje improviserend) en dat je geen hele op- en afbouw gebeuren hebt. Kortom een “vette” aanrader!

Lees ook:

Miranda

Eigenaar/vennoot van Thuisleven.com en Tuinenbuitenleven.com.
Verloofd met Tom, moeder van Daan (2004), Vera (2006), Tim (2008), Iris (2010) en Evi (2021). Lees meer over mij op https://www.thuisleven.com/over-ons-thuisleven/

3 reacties

  • flauw hoor dat plaatje van ticket to ride, ik helemaal vol spanning en gaat het daar niet over 😛
    pinguins on ice hebben wij sinds een poosje ook in huis, voor €2 nieuw op de rommelmarkt gescoord. Is een leuk uitdagend spel inderdaad voor kinderen, maar ook voor volwassenen 😉

  • Ticket to Ride en Soggy Doggy heb ik thuis.
    We hebben het nog niet gespeeld, maar gaat deze winter nog gebeuren.
    Wij zijn hier allemaal spelletjes liefhebbers, maar puzzelen ook graag met puzzels van 1000 stukjes.
    Zo komen wij de winter wel door.