Thuisleven.com
Fruitboom
Thuisleven.com > Buiten > Moestuin > Fruitboom in de (kleine) tuin

Fruitboom in de (kleine) tuin

Er zijn een heleboel goede redenen om een fruitboom te planten in je tuin of op je balkon. Wil je er ook de vruchten van kunnen plukken, dan zijn er ook wat zaken waar je op moet letten. In dit artikel duik ik op een aantal punten in zodat jij de beste keuze kunt maken.

Een fruitboom is handig voor het fruit maar neemt ook ruimte in beslag

Wellicht is de grootste overweging om een fruitboom te planten hetgeen wat je er voor terug krijgt: fruit!
Fruit is niet alleen erg lekker, maar als je ze uit eigen tuin haalt en ze niet bespuit ook nog eens gezond en milieuvriendelijk. Immers hoeft er geen vervoer e.d. aan pas te komen.

Toch is het goed om je even te verdiepen in de fruitbomen. Een appelboom is weliswaar zo gekocht en geplant maar als je er ook daadwerkelijk appels in wilt hebben moet de boom bestuift worden. Daarnaast neemt een boom ruimte in beslag.
Als je een kleine tuin of balkon hebt dan is het raadzaam om een fruitboom te kiezen die zichzelf bestuift en klein blijft. Fruitbomen die sterk groeien moet je namelijk in een kleine ruimte vaak snoeien en dat stellen ze niet zo op prijs. In een kleien stadstuin kun je dan ook het beste kiezen voor fruitbomen met een zwakke onderstam. Je zou ook kunnen kiezen voor leifruit, maar dan moet je wel voldoende snoeikennis hebben. Heb je deze niet dan is een fruithaag wellicht een betere optie. Met een fruithaag kun je meerdere rassen op een klein oppervlakte variëren. Een fruithaag wordt zo’n 1m diameter. Heb je een heel klein balkon? Dan bestaan er ook kolombomen (0,3 m diameter).

Kortom koop niet zomaar een fruitboom maar bekijk de ruimte waar de fruitboom komt te staan! Op Fleur.nl kun je terecht voor heel wat fruitbomen. Selecteer niet zozeer op de hoogte zoals hij nu is (ofschoon kleiner goedkoper is én dat ook dingetje kan zijn) maar kijk ook naar de uiteindelijke grootte van de fruitboom. Zo kom je niet voor verassingen te staan.

Oude perenboom 'Conference'

Leefomgeving voor fruit, dieren én insecten.

’s Ochtends wakker worden en de fruitboom in bloesem zien staan is een lust voor het oog. Na een tijd zal de bloesem verdwijnen en komen er vruchten voor in de plaats. Jammie!
Echter zal jij niet de enige zijn die hiervan geniet. Ook dieren en insecten zijn er namelijk dol op.

Vliegjes zullen hun weg vinden naar het fruit om er eitjes op te leggen. Muizen snoepen graag van de jonge wortels van fruitbomen en wespen zullen hun weg vinden aan het einde van de zomer naar de zoetigheid. Gasten waar jij waarschijnlijk niet op zit te wachten. De grote vraag is natuurlijk wat je daar aan kunt doen!

Er zijn hiervoor 2 opties:

  1. Natuurlijke vijanden
    Verwijder alle zoetigheid tijdig zodat het niet aantrekkelijk is voor wespen. Lieveheersbeestjes zijn ze niet zo lief als ze eruit zijn. Ze eten namelijk zo’n 100 bladluizen per dag. Gunstig voor je tuin! Een andere natuurlijke vijand in de tuin zijn vogels. Grote vogels eten graag wat groter voedsel zoals muizen en kleine vogels eten graag kleiner voedsel zoals rupsen. Bedenk dus van te voren goed of je gaat voor de natuurlijke aanpak of de “menselijke” aanpak in de tuin.
  2. Menselijke bestrijding
    Met deze optie koop jij je bestrijding online of in de winkels tegen ongenodigde gasten. Deze optie is snel is doeltreffend. Kies liever iets waarmee je niet alle dieren uitroeit…

CO2 uit de lucht of toch niet?

Bomen slaan CO2 op en in de groeifase zullen de bomen de CO2 uit de lucht halen. Het is dan ook een perfect middel tegen de klimaatveranderingen die gaande zijn. Besef je echter dat compenseren geen wereldwijde oplossing is tegen CO2 uitstoot. Even een snelle berekening: gemiddeld brengt menselijke activiteit jaarlijks ongeveer 40 miljard ton CO2 in de lucht per jaar. Zou je dit willen compenseren met bomen om enig positief effect te zien zou je elk jaar tientallen miljarden bomen moeten planten. Deze moeten dan ook nog eens allen overleven. Zie jij het al voor je?
Kortom (fruit)bomen zijn goed maar probeer ook de verdere CO2 uitstoot te minimaliseren.

Lees ook:

Welke fruitboom zou jij wel op je balkon of in de tuin willen hebben?

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiën, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

5 reacties

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics