zelf verf maken
Thuisleven.com > Doe het zelf (D.I.Y.) > Doe eens gek, verf eens anders met zelfgemaakte oerverf!

Doe eens gek, verf eens anders met zelfgemaakte oerverf!

Zijn jouw kinderen ook gek op verven? Dan moet je dit eens proberen! Super leuk om te doen en een heel verrassend resultaat! En natuurlijk proberen we het thuis ook uit!
Op school kwamen mijn kinderen in aanraking met OERVERVEN.  Ik wist niet precies wat het was, maar het klonk interessant. De kinderen hebben allerlei dingen gemaakt en dat zag er geweldig uit! Dus ik besloot om me ook eens te verdiepen in Oerverf.

Rotsschilderingen.

De alleroudste kunst die nog bestaat, vind je in Frankrijk in de grotten van Chauvet (spreek uit als: sjoovet). In de prehistorie (30.000 – 9000 jaar geleden) hebben mensen dieren op de rotswand geschilderd: leeuwen, neushoorns, oerossen, paarden en bizons. Maar ook afdrukken van handen en abstracte figuren. De beroemdste grotschilderingen zijn in Lascaux. Dat ligt ook in Frankrijk, waar op nog meer plaatsen rotsschilderingen te vinden zijn. Als je op vakantie in de buurt bent, moet je er beslist eens heen gaan.

zelf oerverf maken

Oerverf.

In de prehistorie hadden ze nog niet zoveel kleuren verf als wij nu hebben. Om verf te maken gebruikten mensen pigmenten (kleurpoeders) die ze uit de aarde haalden: geelbruin (oker), roodbruin (sienna) en donkerbruin (omber). Hier maakten ze verf van met eieren en water. Soms gebruikten ze – heel vies – zelfs urine in de verf. Dat zal dan wel stinkverf geweest zijn. Verder schilderden ze met bloed (rood) en tekenden ze met houtskool, dat is verbrand hout (zwart).
Maar hoe kan je dat nu namaken? Dat gaan we ook eens zelf proberen: zelf verf mengen met aardepigmenten en kruiden.Tja ik experimenteer nu eenmaal graag en dit soort dingen: daar hou ik wel van. Voor de zekerheid trekken de kinderen en ik toch maar even een schort aan. En dan wordt het spannend.

Wat heb je nodig voor Oerverf:

 • eieren
 • kerriepoeder
 • koffiepoeder
 • gekookte bietjes (1 of 2)
 • krijtjes
 • paprika poeder
 • boerenkool
Begin om een ei te splitsen voor de kleur die je wil gaan maken. Voor de verf hebben we alleen de dooier nodig. Van het eiwit, dat we overhouden, bakken we schuimpjes. Lekker, ook nog wat te snoepen straks! Ik vraag de kinderen welke kleur we eerst gaan maken. “Geel” zeggen ze. Voor Geel hebben we kerriepoeder nodig. Mijn zoontje pakt het potje kerriepoeder en schept er voorzichtig wat van in het bakje met de eidooier. We roeren dit goed door met een vorkje. We doen er nog wat bij en blijven roeren totdat de verf wat dikker is. Dan is de verf klaar voor gebruik. En ja, je schildert dus eigenlijk met rauw ei. Je kan de verf wat verdunnen met water indien nodig.

Koffiepoeder en paprikapoeder.

Maar goed, geel is klaar. Hetzelfde doen we met het koffiepoeder en het paprikapoeder. Op het eerste gezicht lijkt het of we gaan koken, maar dat is toch net even anders.  Dan pakken we wat schoolbordkrijtjes. Mijn kinderen hebben een oud schoolbord waar ze lekker op kunnen tekenen. Daar hebben we een paar krijtjes van gepakt. Kleine stukjes. Ik laat de kinderen de krijtjes helemaal fijnstampen met een deegroller. Net zo lang tot er eigenlijk alleen maar poeder overblijft. Ook dit roeren we door een eidooier heen. Net zolang tot dat de kleur naar ons idee goed is en de verf dik genoeg is.
De gekookte bietjes snijden we in stukken. In stukken die groot genoeg zijn om goed vast te kunnen houden. Hier kan je super goed mee stempelen! Kijk wel uit, want je handen worden ook vies hierbij! Let dus goed op je kleding!!

Boerenkool.

verven met oefverf
De boerenkool bladeren stoppen we in de keukenmachine met wat koudwater. Hier komt na het snijden groen sap van. Dit is onze verf.
Nu heb ik van mezelf nog enkele stukken houtskool liggen en samen met de kinderen gaan we hier een super leuke tekening van maken. Houtskool en oerverf: top combinatie!

Opschilderen.

De kinderen vinden het heel leuk om te maken. Het lijkt een beetje op koken. Ook het schilderen is erg leuk. Nadeel: als je met ei verft moet je de verf ook opschilderen anders gaat het stinken. Je kan ook in plaats van eieren melk gebruiken.  Het leuke van oerverf is dat je hele natuurlijke kleuren krijgt. Anders dan de hedendaagse verf. En het zelf maken van de verf is ook een hele belevenis voor de kinderen op zich. Mooiste is: het is niet duur en je hebt een hoop lol. Al zou ik wel uitkijken met de bietjes. Mijn jongste van 2 leek het ook een leuk idee, alleen zijn kleding wat minder.
Ik zou zeggen, als je in de komende vakantie eens iets anders wilt doen: ga aan de slag met oerverf. Ik ben heel benieuwd naar jullie creaties!

zelf verf maken

Lees ook:

6 reacties

 • Hoi,
  ik was benieuwd wat je nog meer met eieren kunt doen dan eten maken. Verf maken dus! Heel leuk.
  Wat ik lees is dat jullie bietjes gebruiken als stempel…. maar dat rood, is lastig. Wij gebruikten vroeger op de lagere school aardappelen als stempel. Dat was vast een stuk minder ‘ geknoei ‘.
  Maar goed. Ik ga t ook eens proberen, dat met oerverf.

  Groetjes, Laurette

  • Je moet het echt eens proberen! Zo gaaf! Kids vinden het geweldig. Zijn net kleine tovenaartjes die een drankje aan het brouwen zijn. Als we dit er bij doen, wat voor kleur krijg ik dan? Zo leuk! En ze genieten er echt van. De rommel, nou ja, alles goed afdekken van te voren, of buiten doen. Maar het is echt een idee om eens te proberen.

 • Leuk is dat he. Alleen hebben wij echt alleen spullen uit de natuur gepakt. Dus echt bietensap en blaadjes van de bloemen uit de tuin en gras. Flink persen met de knoflookpers en dan mengen. Rook ook nog eens erg lekker!

  • Ha ha ja, echt gaaf! En mijn dochter is inmiddels van de verf overgestapt op parfum maken. Men neme rozenblaadjes en nog meer bloemen en wat ze dan ook verder nog interessant vindt. Ha ha. Super leuk! Maar dat verven gaan we zeker nog een keer doen. Maar dan ga ik eens kijken of er nog andere manieren zijn 🙂