Chantal~ Tegenwoordig is het helemaal hip om voor de eerste verjaardag van je kleintje een cake smash fotoshoot te doen bij een fotograaf, of in ons geval de 1 year fotoshoot. Deze trend is overgewaaid vanuit de VS. Voor de mensen die nog niet precies weten wat dat precies inhoud, leg ik het hieronder even kort uit. De cake smash wordt georganiseerd net voordat je kleintje 1 jaar wordt. De foto’s die dan gemaakt worden gebruiken de meeste mensen als uitnodiging voor het eerste verjaardagsfeestje.

Tijdens de cake smash staat er voor het kleintje een mooie grote taart waar ze zich dan vol overgave op mogen storten. Het geklieder met de taart zorgt voor de mooiste plaatjes. Hoe “viezer” ze worden hoe leuker de foto’s. Maar bij de cake smash draait het niet alleen om de taart. De kleintjes hebben vaak de mooiste kleertjes aan zoals bijvoorbeeld voor de meisjes mooie tulen rokjes, parelkettingen en haarbandjes. Verder is er vaak nog leuke aankleding van slingers, pompons, ballonnen en dergelijke.

Cake smash – 1 year fotoshoot.

In mei wordt mijn kleine meisje al weer 1 jaar. Hoogste tijd dus om eens te gaan nadenken over haar eerste verjaardag. De cake smash vind ik persoonlijk altijd geweldig. Maar ik vind dat er toch wel een prijskaartje aan zit. Ik heb gekeken bij een aantal fotografen bij mij in de buurt. De prijzen variëren tussen de 135 a 150 euro. Het is niet dat ik het geld niet heb, maar ik schrok toch wel erg van de hoge prijskaartjes. De newborn shoot hebben wij bijvoorbeeld wel door een fotograaf laten doen, want dat is echt een vak apart vind ik.

Echte newborn fotografen weten ook precies hoe ze de kleintjes in een goede houding kunnen leggen terwijl het voor de meeste onervaren ouders in de eerste dagen na de geboorte nog een beetje spannend is. Ik vond het toen dan ook echt het geld waard. Maar nu mijn dochtertje al 10 maanden is, dacht ik dat moet mij zelf ook wel lukken om wat mooie foto’s te maken. Ze zullen niet zo perfect zijn als bij de fotograaf. Maar moet iets perse perfect zijn? En hoe leuk is het om te kunnen zeggen dat je de foto’s zelf hebt gemaakt.

Ideeën voor shoots.

Op internet ben ik uren lekker gaan rondneuzen naar ideeën voor de “shoot”. Wat voor versiering vind ik mooi. Wat geef ik haar voor kleding aan. Ga ik voor een rokje of jurkje. Wil ik haar nog een kroontje opgeven of toch een haarbandje. Ga ik nu thuis echt met een cake aan de slag of ga ik voor iets originelers dan een cake en maak ik de “shoot” meer eigen? Dagen lang heb ik heerlijk zitten brainstormen en eindelijk was ik eruit wat ik wilde. Nu was het nog shoppen om alles bij elkaar te krijgen. Ik heb er wel voor gekozen om allemaal dingen te kopen die niet alleen maar eenmalig gebruikt kunnen worden. Ik vond het eerst erg schattig om een jurkje te kiezen waar ONE op staat. Maar het wordt een erg prijzig jurkje als het jurkje maar slechts één keer gedragen wordt.

Kroon of haarband?

Daarom heb ik gekozen voor een neutraler rokje van z8 wat ze vaker kan dragen. Hetzelfde heb ik gedaan met mijn keuze of het een kroontje ging worden of een haarbandje. Mijn keuze is naar een haarbandje gegaan omdat ze die ook veel vaker kan dragen dan het kroontje die je echt alleen met de shoot draagt. Ook vond ik het erg mooi als ze een parelketting zou dragen. Deze zou ik eerst zelf gaan maken omdat dat een stuk goedkoper is dan er 1 te kopen.

Maar toen ik laatst bij Cranenbroek was toen zag ik daar voor nog geen 2 euro een ketting te liggen. Nou daar kon ik hem zelf niet voor gaan maken. Laatst was ik in de stad en toen viel mijn oog op een prachtig toverstafje. Ik was op slag verliefd. Het was de perfecte vervanging voor de taart. Yes, ik was helemaal klaar voor Tess. Wat zou ze mooi worden.

Ik heb er voor gekozen om geen foto van Tess op internet te plaatsen. En dus heb ik voor jullie een foto gemaakt van de accessoires die ik gebruikt heb.

Verjaardagslinger.

Nu hoefde ik alleen nog de versiering bij elkaar te zoeken. Ik had via internet een prachtige verjaardagslinger gevonden. Aangezien ik het erg leuk vind om te knutselen heb ik besloten om de slinger zelf te maken. Ik heb op internet sjablonen gezocht en deze heb ik op de laptop vergroot. Daarna heb ik ze met potlood overgetrokken op papier. Bij de action heb ik prachtig glitterpapier en roze papier gekocht en ben ik aan de slag gegaan. Met dubbelzijdige tape heb ik het uiteindelijk vast gemaakt aan het lint want ik vond het erg zonde om er gaatjes in te maken. Ik heb er wel voor gekozen om de 1 op een aparte slinger te hangen zodat ik de naamslinger vaker kan gebruiken of mooi op haar kamertje kan hangen.

Pom poms.

Denk nog even een mooi meisje met de accessoires van hierboven erbij en geloof mij de foto’s zijn geweldig geworden. De pom poms op de foto’s zien er hier niet meer zo mooi uit als ze eigenlijk waren want dochterlief vond het geweldig om tijdens de shoot met haar toverstafje op de pom poms te meppen. Haha.

Dat leverde overigens wel prachtige foto’s op. Het resultaat mocht er wezen. We hebben geweldige foto’s voor de uitnodiging en ook heel veel leuke voor in haar fotoalbum. Het was ook echt super leuk om te doen. Ik geef jullie nog wel even een laatste tip mee. Zorg dat je niet alleen bent als je de foto’s wil gaan maken. Het was namelijk erg lastig om in mijn eentje te zorgen dat dochterlief wilde lachen. Haar kleren netjes bleven zitten, ze alle accessoires op zijn plek hield en ook nog eens de camera stil proberen te houden. Ik heb na een paar foto’s toch maar even mijn zus opgebeld of ze me even wilde helpen. Wat was het leuk om te doen. We hebben genoten..!!

Lees ook.

Heb jij iets speciaals gedaan voor de eerste verjaardag?

Bron foto cake smash: Owens-Lugar Photography

Geverifieerd door ExactMetrics