Thuisleven.com
Zelf kaarsen maken

Zelf kaarsen maken

Ik spaar al een hele tijd kaarsvet, de stompjes die overblijven als een kaars uitgebrand is, met het idee om er later weer nieuwe kaarsen van te maken. Toen ik een aardige zak gevuld had, ging ik ermee aan de slag. Het is heel leuk om samen te doen en ik was zo onder de indruk van het resultaat dat ik besloot om het met jullie te delen. Kaarsen heb je nooit genoeg rond deze tijd van het jaar en het is ook leuk om een kaars van eigen hand cadeau te doen. Dus veel plezier ermee, iedereen kan dit!

Wat heb je nodig?

 • oud kaarsvet om te smelten
 • lege pringles-bussen
 • lont (dikte 3 x 10)
 • plakband
 • satéprikkers
 • kurkentrekker of schroevendraaier
 • schaar
 • pan
 • pollepel
 • lege fles van bijvoorbeeld allesreiniger
 • een ondergrond waar je op mag knoeien, bijvoorbeeld een vuilniszak of bakpapier

Stap 1:

Leg al het kaarsvet in een pan en warm deze op zodat het gaat smelten.

Stap 2:

Neem de lege pringles-bussen en prik met een kurkentrekker of schroevendraaier een gaatje in de bodem. Hier trek je de lont doorheen. Leg een knoopje in de lont, zodat het vast zit aan de onderkant en plak er daarna plakband overheen, zodat het lekvrij wordt.

Zelf kaarsen maken

Stap 3:

Nu knip je de lont op maat, zorg dat het iets langer is dan de pringles-bus. Steek aan de bovenkant een satéprikker door de lont, zodat het strak getrokken wordt. De satéprikker leunt op de bovenkant van de bus.

Zelf kaarsen maken

Stap 4:

Je hebt nu de huls van de kaars voorbereid. Van de lege allesreinigerfles maak je een soort trechter. Je knipt de bovenste helft van de fles en houdt deze dan omgedraaid boven de pringles-bus. Hier giet je straks het kaarsvet doorheen.

Zelf kaarsen maken

Stap 5:

Zorg dat je je werkoppervlak beschermt met bijvoorbeeld een vuilniszak, bakpapier of iets anders waar je op mag knoeien en zet hier je kaarshuls op. Als het kaarsvet helemaal vloeibaar is, giet je het in de kaarshuls met behulp van je trechter. Zorg dat de lont goed gecentreerd zit. Vul de huls zover je zelf wil. Hoe voller, hoe langer de kaars. Laat het nu afkoelen totdat de kaars helemaal hard is. Ik heb het 24 uur laten staan.

Zelf kaarsen maken

Stap 6:

Als het helemaal afgekoeld is, mag de huls er vanaf. Verwijder de satéprikker en knip aan de onderkant het knoopje van de lont eraf. Knip aan de bovenkant de huls kapot en scheur hem van de kaars af. Knip de lont aan de bovenkant wat bij, zodat er ongeveer 1 cm overblijft om aan te steken.

Zelf kaarsen maken

Je kaarsen zijn nu klaar. Steek ze aan en geniet van de gezelligheid, of pak ze leuk in en geef ze iemand cadeau met de feestdagen. Ik ben benieuwd naar jullie kaarsen!

Lees ook:

gastbloggerthuisleven

Verschillende bloggers en/of bedrijven die eenmalig een blog op Thuisleven willen plaatsen vanwege interessante content voor onze lezers

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

15 reacties

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics