zoutdeeg kerstkrans
Thuisleven.com > Kerst & Oud en Nieuw > Maak je eigen zoutdeeg kerstkrans!

Maak je eigen zoutdeeg kerstkrans!

Ik ben een mama van 3 kinderen  en hou er van om leuke dingen met ze te doen zoals knutselen en dagjes uit. Maar nu gaan we voor Kerst knutselen met wat vriendjes. We gaan dit keer een zoutdeeg kerstkrans maken. Het recept voor zoutdeeg is heel eenvoudig en gaat volgens de 2 – 1 – 1-verdeling, je kan hiervoor een kopje gebruiken of een bepaalde hoeveelheid.

Ingrediënten zoutdeeg

  • 2 kopjes (500 gram) witte bloem (geen zelfrijzend meel)
  • 1 kopje (250 gram) zout
  • 1 kopje (250 ml) water
  • 1 eetlepel olie
  • voedingskleurstof in rood en groen
  • stokje

Hoe ga je te werk?

zoutdeeg kerstkrans
de groene en rode bolletjes

Als je alles hebt afgemeten begin je met de droge ingrediënten. Als eerste giet je de bloem in een bak. Eventueel kun je het eerst zeven zodat het goed los is. Vervolgens meng je dit met een kopje zout. Daarna maak je een kuiltje in het midden en giet je het water en olie erin en meng je het door elkaar. Het beste kun je dit gewoon doen met je handen totdat je een fijne consistentie hebt. Is het deeg te nat en kleverig, voeg je nog wat extra bloem toe en is het te droog, wat extra water. En klaar is je brooddeeg.

Nu maak je 3 bollen. Een grote bol, een wat kleinere bol en een kleine bol.  De grote bol daar maken we straks de krans zelf van. De kleinere bol dat worden straks de blaadjes, en de kleinste bol, daar maken we straks de besjes van. Schat dus even in hoeveel je voor de krans zelf nodig denkt te hebben, en hoeveel blaadjes en besjes je ongeveer wilt.

Neem de middelste bol en meng daar wat groene voedingskleurstof doorheen. Goed kneden. Nu is dit deeg egaal groen. Neem het kleinste bolletje deeg en meng daar wat druppels rode voedingskleurstof doorheen. Ook weer goed kneden.  Als je ook hier een egaal rode kleur hebt is het klaar.

Het maken van de krans

zoutdeeg kerstkrans
kransen zijn klaar, nu de blaadjes en besjes..

De krans kan je op twee manieren maken. De wat grotere kinderen laat ik de krans vlechten. De wat jongere kinderen gewoon draaien. Maar goed, we beginnen bij het begin.

Neem de grote bol zoutdeeg zonder kleurstof. Maak hier voor de grotere kinderen 3 gelijke bolletjes van. Voor de kleinere kinderen maak je hier 2 bolletjes van. Het is de bedoeling dat ieder bolletje tot een sliert gerold wordt. Liefst een duim dik.

Voor het vlechten: Leg de 3 slierten naast elkaar. Druk aan een kant de uiteinden op elkaar. Dan kan je beginnen met je vlecht. Aan het eind druk je ook de uiteinden van de slierten weer bij elkaar. Nu heb je 1 lange vlecht. Leg de vlecht vervolgens in de vorm van een cirkel en druk de uiteinden tegen elkaar.  Je basis krans is klaar. Leg deze nu op een stuk bakpapier voor je deze verder gaat decoreren. Dat is makkelijker om het in de oven te leggen.

Voor het draaien:  Leg de twee slierten naast elkaar. Druk de de uiteinden van 1 kant op elkaar. Leg nu steeds de ene sliert over de andere. Zo lijkt het net of je ze draait. Aan het eind druk je de uiteinden samen. Leg ook dit in een cirkel en druk de uiteinden tegen elkaar. Ook deze basis is nu klaar. Leg deze nu op een stuk bakpapier voor je verder gaat met decoreren. Dat is makkelijker om de krans in de oven te leggen.

Het maken van de blaadjes

Pak hiervoor het groene deeg. Neem een klein beetje, zo groot als een knikker en druk deze een beetje plat met je duim. Maak aan het uiteinde een puntje en aan de onderkant een puntje. Zodat je een beetje een bladvorm krijgt. Je kan ook aan de zijkanten wat puntjes maken zodat het wat meer op een hulstblad gaat lijken. Om het een nog wat echter effect te geven pak je het stokje en teken je een streep in het deeg als zijnde de nerven van het blad. Vervolgens leg je het blad op je krans.  Zo ga je door tot je genoeg blad op je krans hebt naar jouw zin.

Het maken van de besjes

zoutdeeg kerstkrans
De krans van onze jongste van 4

Dit is het meest simpele van alles. Neem een klein beetje van het rode deeg. Zo groot als een kleine knikker. Maak hier een balletje van. Druk dan met het puntje van het stokje een stukje in het midden van het balletje, zodat er een klein kuiltje ontstaat. Maak er zoveel als jij wilt. Leg vervolgens ook de besjes op de krans. Nu is je krans klaar om af te bakken.

Het zoutdeeg bakken

Om het zoutdeeg te bewaren kun je dit luchtdicht bewaren. Voor het spelen kun je gewoon iets vocht toevoegen. Heel lang is dit niet houdbaar. Voor het bakken verwarm je de oven voor op 100 graden. Voordat je de creaties in de oven doet kun je hier nog wat olie overheen strijken voor een glanzend kleurtje. Je gaat het niet echt bakken, maar vooral laten drogen. Dit kan wel zo’n 1 tot 3 uur duren, afhankelijk van de dikte. Na het bakken nog een uur laten afkoelen in de oven.

Als je liever niet wilt bakken kun je het zoutdeeg ook laten drogen in de lucht. Bijvoorbeeld door het kunstwerk bovenop de verwarming te leggen. En na het afkoelen hebben we super leuke resultaten gekregen! Dit is een hele leuke activiteit die zeker goed te doen is met kleine kinderen. Als ze al een beetje kunnen kleien kunnen ze dit ook. En je kan er de leukste dingen mee maken. Leuk als decoratie voor de kerst! Of om cadeau te geven!

Hebben jullie ook al eens iets met zoutdeeg gedaan? Ben benieuwd naar jullie ervaringen!

Lees ook

Lees meer over het maken van (gekleurd) zoutdeeg bij Mamaliefde.

Thuisleven op Social Media

Je kunt Thuisleven ook vinden op FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube en LinkedIn. Helemaal leuk als je ons ook gaat volgen…

3 reacties