Selecteer een pagina

De adventskalender is een kersttraditie die populair is geworden in de 19e eeuw. Het is een teller voor de dagen tot Kerstmis en wordt vaak geassocieerd met het geven van geschenken. Maar wat is de geschiedenis van de adventskalender en hoe is deze traditie ontstaan? In deze blog nemen we je mee terug in de tijd en ontdekken we de geschiedenis van de adventskalender.

De oorsprong van de adventskalender

De oorsprong van de adventskalender ligt in Duitsland in de 19e eeuw. Het begon als een manier voor protestanten om de dagen tot Kerstmis te tellen. In die tijd gebruikten protestanten kaarsen om de dagen af te tellen, maar vanaf de jaren 1850 werden er papieren adventskalenders gemaakt. Deze vroege adventskalenders hadden kleine afbeeldingen of versjes achter de deurtjes die opengemaakt konden worden. Ze werden vooral in Duitsland geproduceerd en werden populair in de Duitssprekende landen.

De adventskalender zoals we die vandaag de dag kennen, werd voor het eerst gemaakt in 1908 door de Duitse drukker Gerhard Lang. Als kind had Lang genoten van de adventskalenders met kleine afbeeldingen erin, maar hij wilde iets beters maken. In plaats van afbeeldingen stopte hij kleine cadeautjes in de adventskalenders, zoals speelgoed en snoep. Het idee was een groot succes en al snel werden er meer adventskalenders gemaakt in de jaren die volgden.

Eerste Wereldoorlog

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden adventskalenders populair bij soldaten in de loopgraven. Sommige soldaten kregen zelfs adventskalenders van thuis toegestuurd. Na de oorlog verspreidde de adventskalender zich over heel Europa en uiteindelijk over de hele wereld.

In de jaren 1920 en 1930 werden adventskalenders steeds populairder en werden er steeds meer variaties gemaakt. Sommige adventskalenders hadden bijvoorbeeld kleine kerstversieringen erin, terwijl andere adventskalenders zich richtten op het religieuze aspect van Kerstmis.

En hoe zit dat tegenwoordig met de adventskalenders?

Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten adventskalenders beschikbaar. Naast de traditionele adventskalenders met chocolade of speelgoed, zijn er nu ook adventskalenders met beautyproducten, bier of wijn. Het is duidelijk dat de adventskalender een kersttraditie is die steeds verandert en evolueert, maar de essentie blijft hetzelfde: het is een leuke en spannende manier om de dagen tot Kerstmis af te tellen.

Kortom, de adventskalender heeft een interessante geschiedenis die teruggaat tot de 19e eeuw in Duitsland. Het begon als een manier om de dagen tot Kerstmis te tellen en is uitgegroeid tot een wereldwijde kersttraditie die ieder jaar opnieuw veel plezier brengt.

Lees ook:

Koop jij adventskalenders of maak je ze zelf?

Foto’s: Pixabay

Geverifieerd door ExactMetrics