Thuisleven.com
Afscheid, begrafenis of crematie.
Thuisleven.com > Persoonlijk > Wat past er beter bij jou: een begrafenis of een crematie?

Wat past er beter bij jou: een begrafenis of een crematie?

Het is niet prettig om na te denken over het levenseinde. Het is voor veel mensen een beladen onderwerp, doordat het verdriet en onzekerheden met zich meedraagt. Toch is het een onderwerp waar wij vroeg of laat allemaal mee te maken krijgen. Juist daarom is het zo belangrijk dat je er eens bij stilstaat. Er zijn immers veel keuzes die gemaakt moeten worden. Zo ook de belangrijke keuze of je begraven of gecremeerd wil worden. Beide opties zijn natuurlijk goed. Het is echter belangrijk dat jij hetgeen kiest dat het beste aansluit op jouw levensstijl, levensovertuiging en persoonlijke situatie. In dit artikel word jij geïnformeerd over deze twee mogelijkheden.

Een begrafenis

Een traditionele begrafenis is voor veel mensen een prettig idee. Maar waar moet je rekening mee houden als je voor een begrafenis kiest? Het is goed om te weten dat een begrafenis vaak iets hoger in de kosten loopt. Bij een uitvaart met een begrafenis, lopen de kosten vaak op tot ongeveer € 9.500. Dit is iets duurder dan een crematie. Dit komt doordat je grafkosten betaalt en een grafmonument moet aanschaffen. Je kunt dit zelf betalen of je kunt kiezen voor een uitvaartverzekering. In dat geval is de verzekeraar (gedeeltelijk) verantwoordelijk voor die geldsom. Daarnaast is het van belang dat het graf onderhouden wordt. Er kan eventueel iemand ingehuurd worden om deze taak op zich te nemen. Ook is het goed om te weten dat je een grafplek voor een bepaalde tijd huurt. Dit is meestal tien jaar. Het kan ook langer zijn, maar dan moeten daar afspraken over gemaakt worden. Begraven worden kan voor sommigen een erg fijn idee zijn, vooral omdat je voor een gedeelde begraafplaats kunt kiezen. Dat betekent dat jouw lichaam kan rusten naast dat van iemand die jou erg dierbaar is.

Een crematie

Er zijn ook veel mensen die kiezen voor een crematie. Hierbij wordt het lichaam verbrand in een crematorium. De kosten van een uitvaart, bij de keuze voor een crematie, zijn ongeveer € 7.500. Op het moment dat de as niet bewaard wordt, zullen er geen kosten in rekening worden gebracht voor het cremeren zelf. Er zal geen graf onderhouden hoeven te worden, maar dit is wel een mogelijkheid. Jij of je nabestaanden kunnen ervoor kiezen om alsnog een grafplek af te huren, hier kan jouw urn worden begraven. Als die keuze wordt gemaakt, vergt dit wel onderhoud. Naast het begraven, zijn er veel mogelijkheden met de as. Er kan voor gekozen worden om deze te verwerken in sieraden, in een urn in huis te bewaren of uit te strooien.

Herdenking voor jouw nabestaanden

Welke keuze jij maakt, is volledig aan jou. Het is goed om te weten dat het de gelegenheid wordt waarop jouw nabestaanden jouw leven kunnen vieren en herdenken. Maak het dus in elk geval persoonlijk. Blijf dicht bij jezelf bij het maken van de keuze. Het kan best zo zijn dat je een beetje bent geschrokken van de prijzen van een uitvaart, dan kun je ervoor kiezen om een uitvaartverzekering aan te vragen. Op het moment dat je niet meer gezond bent, wordt de premie echter een stuk hoger. Dit kan jou afschrikken. Als dit jouw situatie is, kun je ook kiezen voor een uitvaartverzekering zonder gezondheidsvragen. Dit geeft jou alsnog de mogelijkheid om een mooie uitvaart te krijgen.

Lees ook:

Praat jij er makkelijk over?

Afbeelding van Peggychoucair via Pixabay

gastbloggerthuisleven

Verschillende bloggers en/of bedrijven die eenmalig een blog op Thuisleven willen plaatsen vanwege interessante content voor onze lezers

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

1 reactie

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics