Lolly’s en koek,
smarties en snoep
heten suikerGOED
helaas mag een kind
maar weinig zoet …

Het boek

Het boek ‘Een toren dozen‘ begint met tien raadsels die aanwijzingen geven wat erin de doos kan zitten. Er zijn namelijk 10 dozen met verschillende inhoud. Na de eerste pagina wordt er elke keer één doos getekend. Daarnaast zijn er ook tekeningen van de spullen die erin zitten. Er zitten acht dingen in een doos, dus ook acht poëtische raadsels. De raadsels zijn soms makkelijk maar soms moet je ook heel goed nadenken. Gelukkig zijn er tekeningen die je dan een handvat bieden.

De dozen hebben de volgende thema’s:

  • Snoep
  • Insecten
  • Boodschappen
  • Juwelen
  • Dieren
  • Letters
  • Knutselgerei
  • Frulletjes
  • Meubels
  • Voertuigen

Het leuke van dit boek is dat je interactief bezig bent met het kind/de kinderen waarmee je het leest. Weten ze het raadsel al op te lossen zonder dat ze de tekening hebben gezien? Hebben ze een hint nodig? Je komt er ook gelijk achter wie er creatief kan denken en voor wie dat nog best heel moeilijk is.

Wat vinden wij van “Een toren dozen”

Ik heb het boek gelezen met mijn drie kinderen. Het is bedoeld voor 4 jaar en ouder dus eerst alleen met de jongste van 5 jaar. Nu is ze dol op spelletjes en puzzelen dus is dit wel haar ding. De eerste bladzijde met de beschrijvingen van de 10 dozen was nog best moeilijk. Dit kwam ook omdat ik niet gelijk door had hoe het werkte. Maar toen wij eenmaal bij het raden van de spullen in de doos kwamen was ze verkocht. “Mama nog één, nog één!” Ze was heel fanatiek en probeerde te raden wat erin zit. Soms wist ze het voordat ik het hele raadsel gelezen had. Maar bij het thema ‘Frulletjes en Letters’ heeft ze meer moeite. Maar dat is juist leuk! Zo spreek je langer over een raadsel. Wat zal het kunnen zijn of waarom niet? Ze vind het heel erg leuk.
De oudsten vonden dit boek ook nog erg leuk. Zeker onze 9 jarige wist er veel te raden, maar moest soms ook even de tekeningen bekijken. Ook mijn moeder werd op de proef gesteld en zo werd het boek een hele tijd gelezen en geraden. Het is een prachtig boek.
Ik denk dat als ik het boek had zien liggen, de voorkant mij wel had aangesproken en ik het had opgepakt om het begin te lezen. Dan was ik verrast hoe mooi, leuk en leerzaam het boek is. Kinderen leren dat je kan spelen met woorden. Raadsels kan maken. Dat een boek lezen ook uit kleine versjes kan bestaan.
Dit boek is een aanrader voor iedereen in de boekenkast!

Wil je je boeken, mooi in de kast hebben staan? Denk dan aan mooie boekensteunen.

Informatie

Een toren dozen
Auteur: Riet Wille
Illustrator: Richard Verschraagen
Uitgever: De Eenhoorn
ISBN Nummer: 9789462913752

Lees ook

* Voor het schrijven van dit artikel hebben wij een recensie-exemplaar ontvangen *

Geverifieerd door ExactMetrics