Selecteer een pagina

De meeste mensen eten weleens een eitje en dan houd je vaak de kartonnen eierdoos over. Nu ben ik niet iemand die de eierdozen weggooi. Nee, ik bewaar ze want je kan er van alles mee doen.

Knutselen met eierdozen.

De kinderen hadden een studiemiddag, dus hadden wij de tijd om met elkaar lekker te knutselen. Eerst de benodigdheden klaarzetten:

 • eierdozen
 • verf
 • kwasten
 • schaar
 • gekleurd papier
 • chenille draad
 • potlood
 • lijm
 • Satéprikker
 • wc rolletje
 • wiebeloogjes
 • Stiften

De kinderen willen heel graag dieren maken, dus even inspiratie opdoen op Pinterest en de ideeën zijn er.

DIY dieren van eierdozen

Vlinder.

Dochterlief wil graag een vlinder maken. Wat heb je nodig voor de vlinder? De vlinder bestaat uit 4 vakjes van de eierdoos. Deze knip je uit en als je met de ronding meeknipt krijgt de vlinder gelijk een mooie vorm. De verschillende kleuren verf worden uitgezocht en de vlinder kan geschilderd worden. De vlinder is makkelijk te verven omdat je in het midden een puntje hebt waar de kinderen het vast kunnen houden. Of je zet het op een wc rolletje, dus je hoeft geen vieze handen te krijgen. Als de vlinder geverfd is even laten drogen. Eenmaal droog kan je met de Chenille draad de voelsprieten maken. En daar is de vlinder!

Pinguïn.

De pinguïn bestaat uit 1 bakje van de eierdoos. Als je het eenmaal hebt uitgeknipt, kan je gaan verven. Ik ben begonnen met het zwarte gedeelte. Als je dat gedaan hebt, moet je even wachten tot het droog is. In die tijd kan je van oranje papier de voeten en snavel knippen. De zwarte verf is inmiddels droog en dan verf je de witte buik erop, ook kun je de ogen vast maken. De ogen heb ik gemaakt door met een satéprikker witte stippen te maken en als die droog zijn er één zwart stipje in te zetten. Je kan er ook wiebeloogjes op plakken (maar die zijn helaas op). Als de buik en de oogjes droog zijn kun je het snaveltje erop plakken en de pootjes. De pootjes heb ik aan de binnenkant van het buikje geplakt. En klaar is je pinguïn!

De ‘konings’Kikker.

Voor de kikker heb je 2 losse bakjes van de eierdoos nodig. Je verft ze allebei en laat ze drogen. In de tijd dat je ‘kikker’ droogt, knip je het strikje, kroontje, oogjes en tong uit. Als je de witte oogjes hebt uitgeknipt, maak je er met een zwarte stift pupillen op. Het tongetje bestaat uit een recht rood strookje dat je krult. Het kroontje knip je op gevoel uit, welke vorm je zelf het leukste vind. De kikker is inmiddels droog. Op het bovenste gedeelte plak je de ogen en aan de binnenkant zet je het tongetje vast. Op het onderste gedeelte plak je het strikje. Daarna maak je aan de achter kant de bakjes aan elkaar. Als laatste zet je het kroontje erop en klaar is de koningskikker!

Lieveheersbeestje.

Voor het lieveheersbeestje heb je 1 bakje nodig van de eierdoos. Je verft deze eerst helemaal rood. Dan wordt het wachten tot hij droog is. Is de verf droog kan je de zwarte kop erop verven en de streep met stippen. De streep en de stippen kan je het makkelijkste doen met een satéprikker. Als je de satéprikker doorgeknipt krijg je mooie ronde stippen. Als de zwarte verf droog is kan je de ogen erop maken, hiervoor heb ik witte verf gebruikt maar dat kunnen ook wiebeloogjes zijn. Dan heb je een lief lieveheersbeestje.

Schildpad.

Je knipt 1 bakje uit de eierdoos en verft deze groen. Als die aan het drogen is teken je de poten en staartje op groen papier, dit is uit één stuk. Daarna maak je van dezelfde kleur papier een propje voor het hoofd. Hier teken je met stift de oogjes op. Als het lijf droog is kan je het plakken op de poten/staart. Je schildpad is al bijna klaar. Nu plak je zijn kop tegen het lijf. De kinderen vinden hem zo mooi. Je kan ook nog met zwart het schild tekenen. Je schildpadje is klaar, bij ons ligt hij met blauw papier in het raamkozijn.

Lees ook:

Wij hebben een gezellige knutselmiddag gehad. Ik ben benieuwd wat jullie met eierdozen doen?

Geverifieerd door ExactMetrics