Thuisleven.com
eierschalen

Hoe gebruik je eieren optimaal?

Als je op vakantie gaat of niet zo’n eier-eter bent en met resten eieren opgezadeld zit dan zijn er velen gerechten te vinden waarbij eieren gebruikt (kunnen) worden. Door slim in te kopen en goed in de gaten te houden wanneer iets op moet zal je niet snel iets moeten bedenken wat je met de restanten eieren kunt doen. Buiten het feit om dat je ze ook nog zou kunnen invriezen (meer daarover hieronder). De eierschalen daarentegen zijn echter een ander verhaal. Gooide je ze voorheen in de GFT bak is dat bij deze verleden tijd! Eierschalen zijn namelijk onwijs handig en nuttig. Lees snel verder om te ontdekken wat je er allemaal mee kunt.

Invriezen

Een heel ei kun je 3 maanden in de vriezer bewaren.
Een eidooier kan je ook 3 maanden in de vriezer bewaren. Het eiwit daarentegen kan je tot 6 maanden in de vriezer bewaren.

Ei-cakejes

Hoe leuk is het om met Pasen een ei-cakeje op tafel te kunnen zetten? En het is nog eenvoudiger om te maken dan je zult denken. Wat moet je ervoor doen? Neem een aantal eieren en breek het bovenste stukje van het ei af. Maak het ei leeg en spoel het voorzichtig schoon onder de kraan.
Zet de lege eierschalen daarna in een muffinbakvorm waar ze rechtop kunnen staan.
Maak nu een cake-deeg dat niet te vloeibaar is en schep dit voorzichtig in de eierschalen. Bakken in de oven zoals je van de cake gewend bent en je ei-cakejes zijn klaar. Je kunt de eierschalen natuurlijk ook nog verven alvorens je ze serveert (in een eierdoosje).

Zaaien

Neem eierschalen en zet deze in een eierdoosje. Vul de lege eierschalen met wat grond en zaai hierin de kruiden of plantjes die jij graag wilt. Geef de aarde wat water en zet ze voor een raam. En nu is het wachten tot de eerste scheutjes te zien zijn. Als de kruiden groot genoeg zijn kun je er voor kiezen om het sierlijk voor het raam te laten staan en de kruiden af te knippen bij gebruik. Een andere opties is om de eierschalen voorzichtig te breken en ze in de volle grond in de tuin te zetten zodat het verder kan groeien. Omdat de eischaal een natuurlijk product is zal de aarde het vanzelf verteren en heb je er dus geen omkijken naar. Sterker nog door de hoge hoeveelheid aan calcium (95% om precies te zijn) zullen de aarde en planten eromheen er profijt van hebben. Bovendien bevat eierschaal meerdere waardevolle stoffen, waaronder de mineralen fosfor, kalium, natrium en magnesium, de micro-elementen chroom, jodium, selenium, ijzer en zink, vitamine D, calcitonine en groeifactoren.

Eierschalen in de (moes)tuin

Over eierschalen in de tuin gesproken. Als je uitgezaaid bent maar toch eierschalen hebt kun je ze ook in de (moes)tuin leggen als bodembedekker. Ook hierbij voedt het weer de bodem en een extra bijkomend effect is toch wel het gegeven dat o.a. slakken niet snel over een eierschaal heen zullen “wandelen”.

Nieuwsgierig wat je o.a. met sinaasappel en/of appels kunt doen? Check dan eens de “hoe gebruik je… optimaal” blogs uit deze serie!

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiën, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

4 reacties

  • Van de eierschalen in de tuinhaarden had ik al gehoord en lijkt mij ook een mooie methoden om uit te proberen! Ook heb ik wel eens gehoord van het invriezen van eieren, maar om één of andere reden blijf ik dat een bizar idee vinden en bij ons ook aardig overbodig aangezien we veel eieren eten

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics