Selecteer een pagina

Dozen, grote verhuisdozen van de internationale verhuizing, van de afgelopen verhuizing en de dozen van mijn net in de staat komen wonen, buren. Hele, hele grote dozen een zolder vol. Wat moet ik ermee?? En toen kwam Thuisleven met de vraag wie het grote dozenboek wilde reviewen, een boek over speelgoed maken van dozen!

Dozen

De bel gaat, de postbode staat voor de deur met drie echt enorme dozen of hij ze bij mij mag neerzetten want de overburen zijn niet thuis. Natuurlijk, zet maar in de garage, want deze passen echt niet in de gang. Zo gezegd zo gedaan. Een half uur later gaat de bel weer en ontvang ik Het grote dozenboek! Toen de overburen kwamen om de pakketten op te halen heb ik meteen gevraagd of ik de dozen zou mogen hebben voor een project dat ik al uit het boek had gekozen. Deze dozen waren een perfecte aanvulling op wat ik in mijn hoofd had zitten. Geen probleem, heel graag zelfs, want anders moesten ze nog een week wachten voor het papier werd opgehaald. Toen zij hun nieuwe spullen hadden uitgepakt kwamen ze heel vriendelijk de dozen brengen. En kon onze grote knutselpartij beginnen.

Het grote Dozenboek

Het grote Dozenboek staat vol, leuke originele ideeën om met dozen te maken. Maar aangezien ik nu een hele mooie partij had kon ik het meteen groots aanpakken. Mijn kinderen zijn dol op het bouwen van forten, met dekens dan wel te verstaan en in de huiskamer. Een eigen wegkruipplek op zolder zou dan ook een boel omloop werk schelen in de huiskamer.
Ik koos voor het Minecraft fort, waar ze zich konden verstoppen voor Creepers, zoals het zo fijn beschreven staat in het boek. Maar aangezien wij niets met Minecraft hebben, de kinderen weten niet eens wat het is, besloten wij (papa had zich inmiddels bij de bouw aangesloten) om er een Waanwolkenland kasteel van te maken. Wie The Lego Movie kent, weet wat Waanwolkenland is. Alles kan er en niets moet.

De uitleg en onze aanpassingen

De uitleg in het boek leest als een recept voor het koken. Heel duidelijk, met alle ingrediënten en benodigdheden. In totaal staan er 12 projecten in, die je tot op de letter kan volgen of als idee kan gebruiken. Van kookstudio en zeilboot tot hondenhok en raket. Maar ik zou niet de vrouw van een ingenieur zijn als we er niet een geheel eigen saus overheen zouden gooien. Dus geen Minecraft, maar Lego thema als basis. Geen echt Fort maar meer een kasteel en omdat we een dame en heer in huis hebben is de ene kant stoer met jongens kleuren en de andere kant heeft ook rosé en paars erin verwerkt zitten.
In plaats van het karton met houtlijm aan elkaar te lijmen hebben wij een stevigere versie hiervan gemaakt met houten balkjes die tegen elkaar geschroefd zijn met het karton er tussen. Wij hebben rauwdouwers, de houtlijm constructie zou het niet lang houden ben ik bang. Met een plakstift alle vellen papier er tegenaan plakken leek mij ook veel werk en omdat ik toch nog wat behang plaksel had liggen heb ik dat gebruikt. Gewoon de dozen van een zijde ingepakt en de vellen geplakt. Ging super goed en snel.
Een aantal van de kijkgaten hebben we op ingenieuze wijze gemonteerd zodat ze gedraaid open en dicht kunnen gaan. Ook hebben we niet de gehele bovenkant dicht gemaakt, dan zou het een donkere bedoening zijn geworden.

Onze ervaring

We zijn heerlijk bezig geweest met zijn viertjes. Het duurde wel een heel weekend, maar ach als het toch regent! En we hebben er echt iets aan, de kinderen zijn super trots en hebben er een heerlijke speelplek bij. De kinderen weten nog wel een project met de dozen die we nog over hebben, namelijk een raket. Dat wordt voor een volgend regenachtig weekend.

Boekinformatie

Het grote dozenboek.
Auteur: Courtney Sanchez.
Uitgever: Ploegsma.

Wat doe jij met de dozen?

Geverifieerd door ExactMetrics