Ben jij ook zo gek op Escape Rooms maar kun je er niet heen omdat je het bijvoorbeeld te duur vind of omdat ze niet open zijn (dankzij Corona bijvoorbeeld)? Dan is het spel Unlock! zeker iets voor jouw. In Unlock! 1: ontsnappingsavonturen zitten met liefst drie avonturen die gespeeld kunnen worden: de formule, de muis & de worst en het eiland van Dokter Goorse. Uitgespeeld? Er zijn nog 6 andere dozen te koop.

Unlock! 1: ontsnappingsavonturen

Elk spel bestaat uit 60 kaarten en is een volledig onafhankelijk scenario. Je krijgt één uur de tijd (werkelijke tijd) om de vele uitdagingen en obstakels die voor je liggen te overwinnen. Het is echter niet de bedoeling om in de kaarten te kijken voor het spel start.

Om een van de spellen te spelen dien je de app te installeren en de stapel kaarten bij de hand te nemen. Uiteraard is het niet de bedoeling om de kaarten in te kijken voor het spel begint (dat zou de lol eraf halen).
Als de app is geïnstalleerd dan mag de bovenste kaart omgedraaid worden. Hierop staat de inleiding van het desbetreffende spel. Zet de timer aan nadat de kaart gelezen is en draai kaart nummer 1 om. Hierop is meestal een ruimte te zien met daarin aanwijzingen naar volgende kaarten.

Er zijn verschillende soorten kaarten in het spel te vinden:
 • Objecten (rode en blauwe bovenrand)
  Soms is het mogelijk om een object te combineren. Bijvoorbeeld een sleutel in een sleutelgat. Om dit te doen moeten de waardes van de rode en blauwe cirkels bij elkaar opgeteld worden om die kaart te nemen. Letter met cijfer combineren is niet mogelijk. Let op: een blauw cijfer kan enkel met een rood cijfer matchen. Rood met rood of blauw met blauw is dus geen goede match!
 • Codes (gele bovenkant)
  Tijdens het spel zul je soms codes tegenkomen. Speel het spel juist om de codes te bemachtigen en open in de app het slot. Is de code juist dan helpt de app je vooruit.
 • Machines (groene  bovenkant)
  Een machine kun je niet zomaar gebruiken, deze moet je leren te gebruiken. Op de kaarten staan verschillende zwarte cijfers met het “+”symbool ervoor. Deze kaarten corresponderen nooit met kaarten in de stapel en kunnen alleen met elkaar gecombineerd worden. Het totaal levert je een enkel rood cijfer op dat je kunt optellen bij een blauw cijfer.
 • Andere kaarten (grijze bovenkant)
  Deze kaarten kunnen zijn:
  – een plaats die een ruimte en de objecten erin laat zien
  – het resultaat van een interactie met een object
  – een strafpunt
  – een adapter

Als je nieuwe kaarten mag pakken uit de stapel dan wilt het nog wel eens zo zijn dat er boven kleine rondjes met cijfers staan waar een streep door heen staat. Die cijfers lagen op tafel en mag je nu afleggen. Zo blijft het overzichtelijk.

Leg de kaarten open op tafel zodat iedereen ze kan bekijken en speel in op elkaars vaardigheden. Lukt het jullie om op tijd te ontsnappen?!?

Onze ervaring

Unlock!

Het allereerste spel van Unlock! dat we hebben gespeeld is de aanbevolen tutorial. Hier waren we snel door heen en we dachten dan ook dat het een appeltje eitje zou worden. Nou mooi niet dus! Bij het avontuur van Het Eiland van Dokter Goorse hadden we maar liefst 10 minuten extra tijd nodig en heel wat strafpunten erdoor heen gejaagd en bij De Muis & de Worst hebben we zelfs het spel moeten stoppen omdat we zover over de tijd heen zijn gegaan. Bij De Formule hebben we na 60 minuten heel bewust het spel afgekapt en terug gelegd in de doos. Op een later tijdstip pakken we de doos er weer eens bij en doen we avontuur 2 & 3 nog eens over. Hopelijk halen we het dan wel binnen de tijd.

Het spel zit goed in elkaar. Wij spelen het met 6 personen (2 volwassenen en 4 tieners in de leeftijd van 10 tot 16 jaar). Meestal neem ik de stapel kaarten in handen om te verdelen en zitten de kinderen boven op de kaarten. Met zijn zessen de kaarten tegelijkertijd bewonderen is namelijk een uitdaging.
Lees meer over Gratis demo: Escape Room The Game of Printbare Escaperoom Milanus & Pip en de Wonderspreuk

Informatie

Speelduur: 60 minuten (of iets langer als je niet op tijd bent ontsnapt en door wilt spelen)
Spelers: 2 – 6 spelers en is van 1 tot 6 personen te spelen
Leeftijd: vanaf 10 jaar

Geverifieerd door ExactMetrics